Käärijän kohtalo ei iske Leijoniin – siihen on onneksi hyvin itsestään selvä syy

Takavuosina ilman Kanadaa ja Yhdysvaltoja jääkiekon MM-kisat muistuttivat Euroviisuja arvattavuudeltaan,

Leijonat sai Käärijä-henkistä kannustusta lauantain Saksa-pelissä.

Suomen jääkiekkomaajoukkue, Leijonat, on aloittanut MM-kisat hieman kangerrellen. Ensin tappio Yhdysvalloille, jota niin sanotuissa asiantuntijapiireissä pidettiin heppoisena ryhmä. Lauantaina Leijonat sai tehdä täyden iltapuhteen, jotta Saksa kaatui yhdellä maalilla.

Leijonat oli ennen MM-kisoja jokseenkin ylivoimainen ennakkosuosikki uusimaan viimekeväisen MM-kultansa. Samaan tapaan Euroviisuissa Käärijä oli ennakkosuosikki kakkoseksi ja yleisöäänien ykköseksi.

Leijonat on yhä vahva mestariehdokas, mutta urheilun erottaa laulukilpailusta (vai onko Euroviisut enemmänkin esiintymiskilpailu?) se, että sen enempää yleisö- kuin asiantuntijaäänet eivät ratkaise voittajaa.

Vaikka MM-kisoissa Tampereen Nokia-areenaan tunnelmaa on arvosteltu, paikalla oleva yleisö ei ratkaise äänijänteillään voittajaa. Hyvää tukea sieltä voi tulla, mutta yritysvieraiden hetkellisen innostuksen sijaan Leijonat kaipaa jatkuvaa kannustusta. Entäpä kiekkoasiantuntijat: heillä ei ole mitään merkitystä lopputuloksen kannalta.

Euroviisujen asetelmaa hehkutettiin pitkin kevättä ja etenkin viimeisen viikon ajan. Kaikki hehkutus tuntuu jälkeenpäin lähinnä tympeältä: kilpailu meni juuri siten, kuten oli ennakoitu. Missä oli kilpailuun kuuluva arvoituksellisuus ja todellinen jännitys? Siinäkö, että ”voisiko Käärijä sittenkin voittaa?”. Tuskin mikään muuttuu ensi vuoden Euroviisuihin mennessä, mutta penkkiurheilijan näkökulmasta Euroviisujen tulososuus on lähinnä huono farssi.

Takavuosina ilman Kanadaa ja Yhdysvaltoja jääkiekon MM-kisat itse asiassa muistuttivat Euroviisuja arvattavuudeltaan. Neuvostoliitto voitti käytännössä aina mestaruuden ja Suomi oli neljäs – yllätyksille ei juuri sijaa ollut. Jonnet eivät ehkä muista, mutta näin ne menivät. Jokunen poikkeus oli, mutta niitä oli hyvin vähän.

Nyt Suomi voi ihan oikeasti jäädä huonommalle sijalle kuin ensimmäiseksi. Tämä kuulostaa itsestään selvyydeltä, mutta Käärijän ennakkoon määritellyn kohtalon jälkeen se kuulostaa raikkaalta ja klassinen ”tässä on urheilun suola” ei olekaan ihan tylsä fraasi.

Lue lisää: Leijonien pelit tuovat mieleen Nokia-areenan avaus­ottelujen väljähtyneen tunnelman

Lue lisää: Antero Mertaranta katosi tv-lähetyksestä ja kansa raivostui – selittää nyt itse, mitä tapahtui

Lue lisää: Plagiointi­syytökset Loreenin laulun ympärillä nousevat jälleen

Lue lisää: Suomi jäi toiseksi, Ruotsi voitti – Käärijä: ”Olen todella huono häviäjä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat