Leijonien niskassa on 58 vuoden kirous – päättyykö se tänään?

Suomi ei ole koskaan voittanut Ruotsia MM-kotikisoissa.

Peter Forsberg ja muut ruotsalaiset ovat tuottaneet Suomelle haasteita MM-kotikisoissa. Kuva vuoden 2003 MM-kisoista Helsingissä.

Onhan tämä aivan kauheaa!

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue ei ole ikinä voittanut Suomessa pelatuissa MM-kisoissa Ruotsia.

Leijonat on yltänyt kotiyleisönsä edessä useamman kerran tasapeliin Tre Kronoria vastaan. Kirveleviä tappioitakin on vuosien varrella nähty.

Tampere 1965. Suomi ja Ruotsi kohtasivat kotikisoissa ensimmäisen kerran vuonna 1965. Tuolloin ne päätyivät pistejakoon maalein 2–2. Matti Keinonen teki ikimuistoisesti kaksi maalia. Tasapeli oli Suomelle kova juttu.

Helsinki 1974. Rakkaat viholliset kohtasivat Helsingissä kahdesti. Alkusarjan ottelu päättyi 3–3. Ruotsi lasketteli toisen kierroksen kohtaamisessa 6–2-voittoon.

Tampere 1982. Pisteet jaettiin maalein 3–3. Suomen olisi pitänyt voittaa ottelu päästäkseen ylempään loppusarjaan. Jari Kurri teki kaksi maalia – ja osui lopussa tolppaan. Suomen tie vei alempaan loppusarjaan.

Turku 1991. Suomi johti reilu minuutti ennen ottelun loppua ”turvallisesti” 4–2. Ilonpilaaja Mats Sundin pääsi lipsahtamaan pahantekoon vain 52 ja 37 sekuntia ennen ottelun loppua: 4–4. Suomen kohtalona oli jäädä putoamissarjaan.

Mats Sundin livahti pahantekoon vuonna 1991.

Helsinki 1997. Suomi joutui pahaan paikkaan ylemmässä loppusarjassa. Leijonien olisi pitänyt kaataa Ruotsi, jotta sen menetysunelmat olisivat pysyneet hengissä. Eivät pysyneet: Ruotsi jyräsi 5–2-voittoon.

Helsinki 2003. Suomi johti jo 5–1, kun ottelua puolivälieräottelua oli pelattu 26.44. Teemu Selänne painoi hattutempun ja oli pelin alkuvaiheilla täysin pysäyttämätön. Ruotsi hiipi surullisenkuuluisassa ottelussa tasoihin ja ohi. Suomi suli ja kykeni vain katsomaan hyvistä tarkkailuasemista, kun Per-Johan Axelsson teki voittomaalin vajaat viisi minuuttia ennen ottelun loppua. Suomen kisat päättyivät siihen.

Helsinki ja Tukholma 2012. Rakkaat viholliset eivät kohdanneet jaetuissa kisoissa.

Tukholma ja Helsinki 2013. Ruotsi meni Globenissa pelatussa ottelussa MM-finaaliin voittamalla Suomen tylysti 3–0. Pitelemättömiksi osoittautuneet Sedinin veljekset juonivat kaksi ylivoimamaalia.

Tampere 2022. Suomi ja Ruotsi kohtasivat alkulohkon ottelussa Ruotsi oli parempi voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 3–2. Emil Bemström oli ainoa maalintekijä 65 minuutin pelin jälkeen. Suomen yritykset olivat ponnettomia.

Tampere 2023. Suomi ja Ruotsi kohtaavat kutkuttavan jännittävässä alkulohkon ottelussa kello 20.20 alkaen.

Joko nyt kirous murtuu, Leijonat?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat