Leijonien MM-turnaus on alkanut vaisusti – tehoton ylivoima on vain yksi huolista

Suomen otteet ovat parantuneet MM-kisoissa peli peliltä, mutta se ei riitä vielä mitalipeleihin, kirjoittaa urheilutoimittaja Riku Teiskonlahti.

Mikko Rantanen ei saanut survottua kiekkoa verkkoon maalinedustilanteessa Ruotsi-ottelun kolmannessa erässä maanantaina, vaikka Ruotsin maalivahti Lars Johansson oli jo ulkona tilanteesta.

| Päivitetty

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen nähtiin maanantai-illan Ruotsi-ottelun jälkeen mietteliäänä lehdistön edessä. Suomen joukkuetta vaivasi liki krooninen tehottomuus.

Leijonat pääsi yrittämään kolme kertaa ylivoimalla ilman tulosta eikä tahti ollut tasakentällisin juuri parempi.

Vain Juho Lammikon miinuskulmasta maalivahdin kautta survottu osuma pelasti isäntäjoukkueen jatkoille, mutta pistettä enempää ei Ruotsilta maanantaina tarttunut.

Ylivoima oli Jalosen arvioissa ensimmäinen asia, joka pitää saada jatkossa kuntoon. Se on ymmärrettävää. Esimerkiksi viime vuoden mestaruuden tuoneessa MM-finaalissa Suomi teki neljästä maalistaan kolme ylivoimalla. Alivoima Leijonilla on toiminut.

Tiistain harjoituksissa Nokia-areenan jäällä ylivoimakuvioita yritettiin hioa entistä ehompaan kuntoon.

Harri Pesonen riensi onnittelemaan Suomen ainoan pelitilannemaalin Ruotsin verkkoon tehnyttä Juho Lammikoa.

Suomen peli MM-turnauksessa on parantunut peli peliltä.

Yhdysvaltoja vastaan joukkue jäi telineisiin eikä pystynyt vastaamaan vastustajan kovan liikkeen asettamiin vaatimuksiin. Saksaa vastaan joukkue oli selvästi edellä, vaikka toisen erän jäähyt toivatkin haasteensa voittamiseen.

Ruotsia vastaan Suomi hallitsi pitkiä pätkiä ja oli pelillisesti edellä, mutta maaleiksi hallinta ei kääntynyt. Silti esitys oli Leijonilta selvästi turnauksen ehjin.

Leijonien turnausohjelmaa hämmästeltiin jo ennen kisoja. Suomi kohtasi kolme kovinta maata heti alkuun, sen jälkeen vastassa on vain ennakkoon selvästi heikompia maita.

Esimerkiksi perjantaina vastaan asettuvalle Unkarille putoamisen välttäminen olisi oma mestaruus.

Päätöskierroksen Tanska sentään on aiheuttanut ajoittain Suomelle ongelmia MM-tasollakin. Ennen MM-turnausta Tanska voitti Suomen Porissa pelatussa ottelussa, jossa kisapaikoista vielä kamppailtiin.

Joka tapauksessa Leijonien pitäisi ruuvata pelillistä suoritustasoaan yhä ylöspäin samalla kun vastukset heikentyvät.

Ennen puolivälierää Leijonat ei saa enää tasonmittausta turnauksen suurimpien suosikkien kanssa.

Pelaajiston osalta kysymysmerkkejä alkulohkon puolivälissä herättävät kakkossentterin löytyminen ja puolustuksen hyökkäysten tukemisen riittävyys.

Puolustuksen kiekollisella puolella Leijonilla ei tahdo löytyä juonikkuutta Mikko Lehtosen takana. Loukkaantumisten takia kisat jäivät väliin Euroopassa pelaavista niin Vili Saarijärveltä kuin Sami Vataseltakin. Kummalle tahansa Sveitsissä pelaavalle luisteluvoimaiselle pakille olisi ollut Leijonien nipussa tilausta.

Sentteriosastolla Antti Suomelan pelikunto ja pelin taso on kriittistä, jotta pelintekotaitoa riittää kahteen ensimmäiseen kenttään. Suomelankin pitää parantaa rutkasti avauspelistä, jonka jälkeen hän on ollut katsomossa.

Syyksi ilmoitettiin varotoimi. Tiistaina Suomela oli jo mukana harjoituksissa normaaleissa ketjuissa, varamiehen mustassa paidassa viiletti hänen sijaansa Jere Sallinen.

Antti Suomela oli valkoisessa harjoituspaidassa, ja viimeisenä pelaajana joukkueeseen nimetty Waltteri Merelä mustassa Leijonien harjoituksissa tiistaina.

Ruotsin SHL:n pistepörssin voittaneen Suomelan pitää pystyä ketjunsa kanssa nousemaan tulosyksiköksi kovimpiin peleihin. Kun NHL-avut jäivät väliin, vaihtoehtoja joukkueessa on niukalti.

Johtajuuden elkeitä pitää jatkossa alkaa löytyä entistä enemmän myös ykkösketjulta, joka on koottu Sakari Mannisen, Teemu Hartikaisen ja Mikko Rantasen varaan.

Ruotsia vastaan kiekko poltti etenkin Rantasen lavassa ihmeellisesti useampaan kertaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat