Kirsten Neuschäfer pelasti Tapio Lehtisen keskeltä valta­merta, suomalaisen olemus yllätti täysin

Tapio Lehtinen lähtee syyskuussa purjehtimaan jälleen maapallon ympäri. Lehtisen kisaveneen kastoi keskiviikkona Kirsten Neuschäfer, joka pelasti haaksirikkoutuneen suomalaiskipparin viime marraskuussa Intian valtamerellä.

| Päivitetty

”Onnea ja turvallisia matkoja”, Kirsten Neuschäfer toivotti ja löi samppanjapullon rikki purjehtija Tapio Lehtisen seuraava kisaveneen kylkeen keskiviikkona Helsingissä.

Eteläafrikkalainen Neuschäfer oli juuri oikea ihminen kastamaan uudella sponsorinimellä Lehtisen Galiana-veneen, joka lähtee 10. syyskuuta purjehtimaan maapallon ympäri.

Suomalaiskippari osallistuu Ocean Globe Raceen yhdentoista hengen tiiminsä kanssa. Kilpailu on retropurjehdus vuonna 1973 purjehditulle ensimmäiselle Whitbread Round the World -kilpailulle.

Lehtinen kutsui pelastajansa Ocean Globe Racen kummiksi. Keskiviikkona ohjelmassa oli vielä yhteinen purjehdus Galianalla.

”Tapio on erinomainen purjehtija. Hän osaa ottaa kaiken huomioon, mutta meri on arvaamaton. Olen onnellinen, että Tapio kutsui minut veneensä kummiksi”, Neuschäfer sanoi.

”Tiesin, että löydän Tapion, koska minulla oli hänen GPS-sijaintinsa.”

Kastamisen jälkeen Neuschäfer antoi laiturilla Lehtiselle onnenpotkun – samalla tavalla kuin yksin purjehdittuun Golden Globe Raceen 4. syyskuuta Ranskassa.

Myös silloin Lehtisen piti lähteä turvalliselle matkalle, mutta toisin kävi. Lehtinen haaksirikkoutui 18. marraskuuta keskellä avomerta Intian valtameren ja Eteläisen jäämeren risteyskohdassa.

Matkaa maihin Port Elizabethiin Etelä-Afrikkaan oli noin 830 kilometriä. Lehtinen ehti hypätä pelastuslauttaan ennen kuin Asteria-vene upposi viiden kilometrin syvyyteen.

Lehtinen lähetti hätäsignaalin Golden Globe Racen kisakeskukseen, jossa aloitettiin heti evakuointitoimet.

Kilpailussa silloin kolmantena ollut Neuschäfer ehti Lehtisen luokse ensimmäisenä seuraavana päivänä.

Kirsten Neuschäfer antoi Tapio Lehtiselle onnenpotkun seuraavaan kisaan.

Onnenpotku Golden Globe Racen lähdössä 4. syyskuuta 2022.

Lehtisen löytäminen ei ollut helppoa. Lehtinen joutui ampumaan kaksi hätärakettia ja ohjaamaan pelastajaansa hätälähettimen kautta ja lopulta huutamalla.

”Se oli hyvin vaikeaa. Ennen ollut koskaan ennen etsinyt saatikka pelastanut ketään mereltä. Minun täytyi päästä todella lähelle. Onneksi Tapio näki veneeni maston, mutta minä en nähnyt häntä. En tajunnut, kuinka hankalaa se oli”, Neuschäfer kertasi pelastusoperaatiota.

”Tiesin, että löydän Tapion, koska minulla oli hänen GPS-sijaintinsa. Olin luottavainen, kunhan vain näen hänet. Onneksi myös kilpailukeskus oli ajan tasalla. Minulle oli sinne yhteys satelliittipuhelimella.”

Kun pelastuslautta saatiin kiinni Neuschäfer Minnehaha-veneen kylkeen, Lehtinen pääsi turvaan vietettyään lautassa vuorokauden.

Ensimmäiseksi kilpakumppanit ja ystävykset halasivat. Sen jälkeen nautittiin rommiryyppy.

”Kysyin halusiko Tapio rommia? Hän halusi. Oli valtava helpotus, kun sain Tapion kyytiin ja hän oli turvassa. Kun olin taas yksin, mietin, kuinka olosuhteet merellä voivat muuttua hetkessä ja kuinka suuri osuus onnella on tässä pelissä.”

Neuschäfer kehuu Lehtisen rauhallisuutta vaikealla hetkellä.

”Odotin, että veneeseeni nousee huolestunut, hämmentynyt ja pelokas purjehtija, mutta Tapio oli kaikkea muuta. Tapio on hyvin positiivisin ihminen. Sitä en unohda koskaan.”

”Minun ei tarvinnut pelätä. Pahinta oli, kun minulta loppui kahvi.”

Neuschäferin veneestä Lehtinen pääsi paikalle tulleeseen rahtialukseen, joka oli viemässä soijapapuja Argentiinasta Kiinaan. Laivasta Lehtinen pääsi pois vasta itsenäisyyspäivänä ja palasi Suomeen.

Kisajärjestäjät laskivat, että Neuschäferiltä kului 35 tuntia ylimääräistä aikaa Lehtisen pelastamiseen. Se hyvitettiin hänelle loppuajassa, joka oli 235 päivää ja viisi tuntia.

Neuschäfer purjehti ensi kertaa maapallon ympäri ja voitti lopulta koko Golden Globe Racen.

Voitostaan hän sanoi olleensa varma vasta seitsemän merimailia (vajaat 13 kilometriä) ennen maalisatamaa Les Sables-d’Olonnessa Biskajanlahdella.

”Takaani lähestyi kovaa vauhtia toinen purjevene. Luulin, että se oli Abhilash, mutta se olikin jokin toinen vene.”

Intialainen Abhilash Tomy tuli maaliin reilu vuorokausi Neuschäferin jälkeen. Ilman pysähtymättä maaliin pääsi vain kolme venettä kuudestatoista lähteneestä.

Neuscäfer selvisi kisasta ilman isoja vastoinkäymisiä.

”Yhden kerran pelkäsin, miten käy, kun olin joutumassa ison myrskyn keskelle. Sain ohjattua veneen myrskynsilmästä pohjoiseen. Vene toimi moitteettomasti. Minun ei tarvinnut pelätä. Pahinta oli, kun minulta loppui kahvi”, 40-vuotias Neuschäfer naurahti.

Kirsten Neuschäfer ja Tapio Lehtinen Galiana-veneen kannella.

Helsingistä Neuschäfer lentää perjantaina Pariisin kautta kotiin Port Elizabethiin. Edellisen kerran hän on käynyt kotonaan Etelä-Afrikassa viime kesänä.

Kolmen viikon loman jälkeen hän hakee Golden Globe Racen voittopokaalin Les Sables-d’Olonnessa järjestettävässä palkintogaalassa. Myös Lehtinen menee paikalle 24. kesäkuuta.

Neuschäferin voittovene on yhä Ranskassa, josta hän purjehtii sen myöhemmin kotiin.

Lomallaan Neuschäfer aikoo surffata ja patikoida perheensä kanssa.

”Mutten purjehdi.”

”Olen onnellinen, että saavutin tavoitteeni.”

Joko suunnitelmissa on seuraava purjehduskilpailu?

”Minulla ei ole valmiita suunnitelmia. Tulevaisuus on auki. Olen elämäntapapurjehtija, en kilpapurjehtija. Siksi minulla oli työ saada rahoitus Golden Globe Raceen. Onneksi minulla on hyviä ystäviä.”

Neuschäfer sanoo, että voitto merkitsi hänelle paljon.

”Olen onnellinen, että saavutin tavoitteeni. On kiva nähdä, miten minut otetaan vastaan, kun pääsen kotiin. En ole mikään sankari, vaikka pelastin Tapion.”

Neuschäfer sanoo seuraavansa kiinnostuneena Lehtisen ja tämän tiimin kilpailua Ocean Globe Racessa. Itse hän ei välttämättä ole lähtisi samanlaiseen joukkuekisaan.

”Tai eihän sitä tiedä, jos olisi hyvä porukka.”

Sanomien haastattelussa Neuschäfer puhuu välillä myös suomea, jota hän oppi 18 vuotta sitten Lapissa kouluttaessaan huskyja.

”Halusin jäädä tänne, koska Suomi oli oikein mahtava paikka. Olin Suomessa kaksi vuotta, mutta nyt on ollut niin pitkä aika, että puhuminen on jo vaikeaa.”

Kirsten Neuschäfer toivotti onnea Tapio Lehtisen Galiana-veneen tiimille 10. syyskuuta alkavaan Ocean Globe Raceen.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat