Rasismikohussa uusi käänne – Jääkiekkoliitto esitti tarkkaan rajatun anteeksipyynnön

Jääkiekkoliitto tuomitsee ”kaikenlaisen epäasiallisen käyttäytymisen” ja selittää miksi se ei suostunut yhdenvertaisuusvaltuutetun sovintoesitykseen.

Lahden Pelicansin juniorijoukkue on ollut kohun keskellä viime aikoina.

| Päivitetty

Jääkiekkoliitto on julkaissut tiedotteessa oman näkemyksensä taannoiseen junioriottelun rasismiepäilyyn sekä sen seurauksiin.

Tapaus on herättänyt paljon keskustelua. Pelicansin pelaajaa väitettiin solvatun rasistisesti U13-junioriottelussa.

Yle uutisoi maanantaina, että Jääkiekkoliitto päätti hylätä yhdenvertaisuusvaltuutetun sovintoesityksen.

Sen mukaan Jääkiekkoliiton olisi pyydettävä anteeksi, korjattava käytäntöjään sekä maksettava korvauksia syrjinnästä junioripelaajalle ja kielletyistä vastatoimista juniorijoukkueen valmentajalle.

Nyt Jääkiekkoliitto on asettunut voimakkaasti puolustusasemiin ja selittää tiedotteessa toimiaan.

”Toimiakseen oikein, Jääkiekkoliitto pyysi ulkopuolisia, riippumattomia asiantuntijoita arvioimaan, onko toiminta esillä olevassa tapauksessa ollut yhdenvertaisuuslain vastaista. Asiantuntijoiden arvion lopputulos oli, ettei Jääkiekkoliitto ole rikkonut Yhdenvertaisuuslakia. Tämän vuoksi emme katsoneet olevan perusteltua ja oikeudenmukaista, että Jääkiekkoliitto maksaisi asiassa vahingonkorvauksia.”

Jääkiekkoliitto painottaa olevansa edelleen valmis keskustelemaan asiasta ja tehneensä oman sovintoehdotuksensa tapauksessa.

Lisäksi Jääkiekkoliitto esitti anteeksipyynnön epäillyn rasistisen solvauksen kohteeksi joutuneelle pelaajalle siitä, ettei tätä kuultu lainkaan asiaa tutkittaessa.

Tämä asettaa liiton tutkintaprosessin outoon valoon. Myös anteeksipyynnön rajaaminen koskemaan vain menettelyä on liitolta mielenkiintoinen ratkaisu.

”Jääkiekkoliiton sovintoehdotus sisältää anteeksipyynnön pelaajalta siitä, ettei häntä ole kuultu henkilökohtaisesti kurinpitoprosessissa, jossa on tutkittu häntä koskenutta epäiltyä rasistista solvausta. Jääkiekkoliitto myös pahoittelee sitä, että ottelun tuomaritoiminnassa on ollut puutteita. Sitoudumme lisäksi lisäämään ohjeistusta ja koulutusta tuomareille epäillyistä syrjintätilanteista ja arvioimaan kurinpidon kehittämistarpeita”, liitto toteaa tiedotteessaan.

Jääkiekkoliitto perustelee sovintoesitystään sillä, että liitto ei löytänyt omassa selvityksessään näyttöä rasistisesta solvauksesta.

”Kumpikaan ottelun erotuomareista eivät kertomansa ja asiassa laatimiensa selvitysten mukaan olleet kuulleet väitettyä pelaajaan kohdistettua rasistista solvausta. Tapauksessa on vain kahden nuoren pelaajan sana sanaa vastaan. ”

Pelaajansa pukukoppiin kesken pelin komentanut Pelicansin juniorivalmentaja Juha Sokka kertoi maanantaina olevansa ”pöyristynyt ja järkyttynyt” liiton päätöksestä hylätä valtuutetun sovintoesitys.

” Olen aika pöyristynyt ja järkyttynyt siitä, miten tällaisia asioita vielä 2023 voidaan edes kyseenalaistaa. Pitäisi olla itsestään selvää, että tämmöisiin asioihin puututaan ja ne yritetään kitkeä pois”, hän sanoi.

Jääkiekkoliitto aloitti tapauksen käsittelyn antamalla Sokalle kolmen ottelun toimintakiellon sekä Junior-Pelicans ry:lle tuhannen euron sakon.

Pelicans vei asian urheilun oikeusturvalautakuntaan, joka määräsi sakon poistettavaksi kokonaan ja alentamaan toimintakiellon yhden ottelun mittaiseksi.

”Olen tuonut heti alkuunsa liitolle tietoon, että kilpailusäännöt eivät voi mennä Suomen lakien yli. Mutta ajatellaanko liitossa, että he ovat niin kaikkivoipaisia, ettei ole mitään väliä mitä tapahtuu, kunhan kilpailusääntöihin ei kosketa. Se on mielestäni aika järkyttävää.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat