Sebastian Aho (Carolina), Aleksander Barkov (Florida) ja Roope Hintz (Dallas) ovat joukkueidensa suomalaisia johtotähtiä.

Kaikkien aikojen suomalaishuipennus

Stanley Cupin finaalipaikasta ei ole koskaan ennen pelannut näin monta suomalaista.


| Päivitetty

Elämme suomalaisittain historiallista NHL-kevättä.

Konferenssifinaaleissa eli liigan neljässä parhaassa joukkueessa pelaa yhteensä peräti 13 suomalaista. Se on selvästi enemmän kuin kertaakaan aiemmin.

Uusi ennätys vahvistui tiistaiaamuna Suomen aikaa, kun viiden suomalaisen Dallas Stars (Jani Hakanpää, Miro Heiskanen, Esa Lindell, Roope Hintz, Joel Kiviranta) eteni läntisen konferenssin finaaleihin pudottamalla Seattle Krakenin, jonka ainoa suomalainen on Eeli Tolvanen.

Itäisen konferenssin finaaleissa kohtaavat viiden suomalaisen Carolina Hurricanes (Antti Raanta, Sebastian Aho, Jesperi Kotkaniemi, Jesse Puljujärvi, Teuvo Teräväinen) ja kolmen suomalaisen Florida Panthers (Aleksander Barkov, Anton Lundell, Eetu Luostarinen).

”On kiva pelata kavereita vastaan, tuo erilaisen latauksen. Se aina piristää”, Kotkaniemi kommentoi ajatusta suomalaisten superkohtaamisesta viime torstaina, jolloin hän oli henkilökohtaisesti ratkaisemassa Carolinan jatkopaikkaa.

Kauden neljässä parhaassa joukkueessa pelaa suomalaisia enemmän vain kanadalaisia ja yhdysvaltalaisia, vaikka NHL:ssä on enemmän myös ruotsalaisia ja venäläisiä.

Edellinen ennätys konferenssifinaaleissa oli yhdeksän suomalaista keväällä 2008: Detroit Red Wingsin Valtteri Filppula, Pittsburgh Penguinsin Jarkko Ruutu, Philadelphia Flyersin Antero Niittymäki, Lasse Kukkonen, Kimmo Timonen ja Sami Kapanen sekä Dallas Starsin Niklas Hagman, Jere Lehtinen ja Antti Miettinen.

Filppula voitti tuolloin Detroitin riveissä Stanley Cupin.

Viimeksi kaikki suomalaiset ovat pudonneet jatkosta ennen konferenssifinaaleja 1990-luvun puolivälissä, eikä se ole tilastollisesti kovin yllättävää.

Silloin suomalaispelaajia oli NHL:ssä vain runsaat kymmenen, kun viime kausina luku on ollut noin 50–60.

Tosin niinkin äskettäin kuin keväällä 2014 konferenssifinaaleissa ei nähty yhtään suomalaista jäällä. Maalivahti Antti Raanta kuului Chicagon pukevaan kokoonpanoon, mutta hän oli läpi pudotuspelien penkillä Corey Crawfordin varamiehenä.

Chicagon palkkalistoilla oli tuolla kaudella myös Teuvo Teräväinen, Raannan nykyinen joukkuetoveri Carolinassa, mutta hän pelasi NHL:ää vain muutaman ottelun runkosarjassa ja loput kaudesta farmissa.

Seuraavana vuonna Raanta, Teräväinen ja Kimmo Timonen juhlivat Stanley Cup -voittoa Chicagossa. Raanta ja Teräväinen ovat tämän kauden mestaruutta yhä jahtaavista 13 suomalaisesta ainoat, jotka ovat kohotelleet kiekkomaailman tavoitelluinta palkintoa.

Raanta tosin oli kevään 2015 kolmosvahti, joka ei pukenut otteluihin. Hän sai päivänsä Stanley Cupin kanssa, mutta hänen nimeään ei kaiverrettu siihen.

Nyt Raannalla on mahdollisuus voittaa kannu pelaavana maalivahtina. Hän vartioi Carolinan maalia pudotuspelien viidessä ensimmäisessä ottelussa, mutta sairastelu siirsi vastuun Frederik Andersenille.

Raanta on jo toipunut.

Stanley Cupiin on nimensä saanut enimmillään kolme suomalaispelaajaa kerralla: Jari Kurri, Esa Tikkanen ja Reijo Ruotsalainen Edmonton Oilersissa 1987 ja 1990.

Nyt ollaan siis hyvin lähellä vähintään sivuta tätä yli 30 vuotta vanhaa ennätystä.

Silti voi yhä käydä niinkin, että Stanley Cupiin ei saada yhtään uutta suomalaisnimeä. Läntisen konferenssin toisessa finaalijoukkueessa Vegas Golden Knightsissa kun ei suomalaisia ole.

Itäisen konferenssin 1. finaaliottelu Carolina–Florida perjantaina klo 3.00 Suomen aikaa. Läntisen konferenssin 1. finaaliottelu Vegas–Dallas lauantaina kello 3.30 Suomen aikaa. Stanley Cupin loppuottelusarjaan etenee neljällä voitolla.

NHL:n konferenssifinaalien 13 suomalaispelaajaa:

Jani Hakanpää, Dallas Stars

Miro Heiskanen, Dallas Stars

Esa Lindell, Dallas Stars

Roope Hintz, Dallas Stars

Joel Kiviranta, Dallas Stars

Antti Raanta, Carolina Hurricanes

Sebastian Aho, Carolina Hurricanes

Jesperi Kotkaniemi, Carolina Hurricanes

Jesse Puljujärvi, Carolina Hurricanes

Teuvo Teräväinen, Carolina Hurricanes

Aleksander Barkov, Florida Panthers

Anton Lundell, Florida Panthers

Eetu Luostarinen, Florida Panthers

Lue lisää: Stanley Cupia jahtaava Carolina suomalaistui ehkä jo liikaa: Sebastian Ahon piha­sauna ei enää tyydytä kanadalaisten löylyhaluja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat