Sara Lappalainen (entinen Kuivisto) on monessa liemessä keitetty juoksija, mutta hänkään ei osannut arvata, mihin piinaan hän joutui talvella.
Lappalainen hyödynsi Urhea-akatemian alppihuonetta Mäkelänrinteessä, mutta teknisen häiriön takia huoneen ilmankorkeus nousi jopa 3 000 metriin, kun aikomuksena oli viettää aikaa 2 000 metrissä.
Juoksijan elimistö meni sen takia täysin sekaisin.
”Se oli henkisesti kova takaisku muutenkin katastrofaalisen kauden jälkeen. Kroppa meni alppimajan takia ihan solmuun. En oikein jaksanut tehdä mitään viiteen viikkoon. Se aiheutti paljon harmia”, Lappalainen sanoi Suomen urheiluliiton kausi-infossa tiistaina.
On hyvin erikoista ihmeellistä, että huipputasolla harjoitellessa sattuu tällainen tekninen kömmähdys. Lappalainen ei halua syytellä siitä Urheaa, jolle laitteet olivat uusia.
”Mutta olihan se tosi ikävä juttu, josta en halua ketään syyttää. Jos miettii jotain positiivista, se opetti, että Duracell-pupunkin patterit voivat joskus loppua. En ole koskaan ennen kokenut tuollaista väsymystä. Totaalinen uupumus”, Lappalainen jatkoi myöhemmin Helsingin Sanomille.
Aiemmin Lappalainen on asunut alppimajassa Pajulahden urheiluopistolla, jossa kokemukset ovat olleet hyviä.
Siksi alppihuoneessa oloa oli tarkoitus jatkaa myös Urheassa.
Tekniikan pettämisen takia Lappalaisen hallikausi meni piloille. Tarkoituksena oli mennä alppimajaan vielä uudestaan keväällä, mutta Lappalainen jätti sen jakson väliin.
”Jäi sellainen fiilis, etten halua mitään ylimääräistä. Palautumisessa oli sen verran haastetta.”
Syksyllä 2019 Sara Lappalainen valmistautui Dohan MM-kisoihin Pajulahden urheiluopiston alppihuoneessa.
Lappalainen ehti olla alle kaksi viikkoa alppimajassa ennen kuin hän alkoi itse epäillä laitteiston toimivuutta.
”Koin, ettei kaikki ollut kohdallaan. Alppimajassa alkaa muutenkin vähän väsyttää ja hengästyttää, mutta siitä ei yleensä tarvitse olla huolissaan. Vasta kun alkoi mennä sellaiseksi, ettei jaksanut tehdä mitään, piti alkaa selvittää, mistä se johtuu.”
Hän mittasi omalla mittarillaan happitason korkeuden, minkä jälkeen huolestuttava totuus paljastui.
”Jos vastaava olisi tapahtunut syksyllä peruskuntokaudella, se ei olisi ollut ongelma. Nyt vedin samaan aikaan hirvittävän kovia harjoituksia hallikautta varten joka toinen päivä, mutten palautunut. Kroppa meni yli.”
Lappalainen vertaa tilannetta henkiseen loppuun palamiseen.
”Sitä se olikin, kun yritin päästä kisakuntoon hallikaudella.”
Edellistalvena 2022 Lappalainen sai ruokamyrkytyksen MM-hallikisoissa Serbiassa. Seurauksena oli pitkä sairastelukierre, josta hän toipui radalle vasta heinäkuun lopulla.
Tätä taustaa vastaan kesän EM-kisat tulivat sitten liian aikaisin elokuun lopulla. Münchenissä hän juoksi 800 metrillä kauden parhaansa (2.01,59) ja eteni välieriin.
Kesällä 2021 hän juoksi Suomen ennätykset 800:lla ja 1 500 metrillä. Olympiakisoissa Tokiossa hän juoksi matkoilla yhteensä neljä SE.-aikaa. Niistä parhaimmaksi 800 metrillä jäi 1.59,41 ja 1 500 metrillä 4.02,35.
Lappalainen on toistaiseksi ainoa suomalaisnainen, joka on alittanut 800 metrillä kaksi minuuttia.
Sara Lappalainen juoksi Kuivisto-nimisenä jatkoo EM-kisojen alkueristä elokuussa 2022 Münchenissä.
Tänä kesänä porvoolainen aikoo keskittyä 1 500 metrille, jolla hän tavoittelee paikkaa elokuun MM-kisoihin Budapestiin. Matkan MM-rajana on 4.03,50.
Mukaan otetaan 56 juoksijaa, joista noin puolet pääsee pistejärjestelmän kautta.
”Kelkkaa on käännetty 1 500 metrille, mutta kasillakin pitää olla alle kahden minuutin kunnossa, jos aikoo pärjätä.”
Lappalainen ei ole vielä päättänyt tarkkaa kisakalenteriaan. Tuttuun tapaansa hän jakaa ulkokautensa kahteen osaan. Tuloskunnon kannalta painopiste on loppukaudessa.
”Kun olen juossut hyvän hallikauden, juoksu on kulkenut myös ulkona. Sitä on turha jossitella, enkä halua miettiä sitä liikaa. Nyt voin ihan hyvin.”
Painopisteen siirtäminen eurooppalaiselle mailille näkyy myös treenimäärissä, joita Lappalainen on kasvattanut valmentajansa Ari Suhosen ohjeilla.
”Mielenkiintoista nähdä, painavatko kilsat kauden alussa ennen kuin pääsee vauhtiin”, Lappalainen sanoo.
Kauden avauskisansa hän aikoo juosta Helsingissä 30. toukokuuta. Matkana on joko 400 tai 600 metriä. Ensimmäinen 800 metrin juoksu on ohjelmassa gp-sarjan ensimmäisessä kisassa 7. kesäkuuta Jyväskylässä.
Paavo Nurmi Gameseissa 13. kesäkuuta vuorossa on 1 500 metriä.
Avioon Lappalainen meni viime syksynä. Tottuminen uuteen sukunimeen kestää kuulemma aikansa.
”Siihen on vielä vähän totuttelemista, mutta eiköhän nimi jää ihmisten mieliin, jos juoksee kesällä hyvin. Mutta rouvaksi kutsuminen kuulostaa ihan hirveältä, kun elämä ei muuten ole muuttunut”, Lappalainen naurahtaa.