NBA:ssa on käynnissä näytös, jollaista ei ole ennen nähty

Denver Nuggetsin Nikola Jokić on rikkonut NBA-ennätyksiä pudotuspeleissä, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Jan Vilén.

Nikola Jokić (kesk.) on ollut huimassa vireessä NBA:n pudotuspeleissä. Dennis Schröder ja LeBron James seurasivat läheltä Jokićin mahtipeliä tiistaina.

Maailman paras koripallosarja NBA on edennyt välierävaiheeseen, ja yksi mies on ollut ylitse muiden: Denver Nuggetsin Nikola Jokić.

Jokić, 28, teki NBA-historiaa, kun Los Angeles Lakers kaatui ensimmäisessä välieräottelussa tiistaina lukemin 132–126.

Serbialaissentteri heitti 34 pistettä, otti 21 levypalloa ja antoi 14 syöttöä.

Tripla-tupla, eli kaksinumeroiset luvut kolmessa eri kategoriassa, oli Jokićille tämän kauden pudotuspeleissä jo kuudes ja kolmas perättäinen. Aiemmin näihin tilastoihin on pystynyt vain kolme pelaajaa NBA:n historiassa.

Urallaan hän on tehnyt nyt 12 tripla-tuplaa pudotuspeleissä, mikä oikeuttaa NBA:n kaikkien aikojen listalla jo jaettuun kolmanteen sijaan.

Nuggets on pelannut tämän kauden pudotuspeleissä 12 ottelua, joten tahti on ollut huima.

Jo aiemmin Jokićista tuli NBA:n kaikkien aikojen eniten tripla-tuplia pudotuspeleissä tehnyt sentteri.

Lakersia vastaan Jokićista tuli NBA:n kautta aikojen ensimmäinen pelaaja, joka on tehnyt pudotuspeleissä enemmän kuin yhden 30/20/10-tripla-tuplan.

Ainoat muut 30/20/10-tripla-tuplassa onnistuneet ovat NBA-legendat Wilt Chamberlain ja Kareem Abdul-Jabbar vuosina 1967 ja 1970.

Kaiken lisäksi Jokićin heittäminen oli uskomattomalla tasolla Lakers-ottelusarjan avauksessa.

Pelitilanneheitot upposivat 12/17, eli 70,6-prosenttisesti. Kaikki kolme kolmosta sujahti koriin, ja vapaaheittoviivalta vain yksi kahdeksasta yrityksestä epäonnistui.

Jokićin tilastot tämän kauden pudotuspeleissä ovat käsittämättömät: pistekeskiarvo 31 (4. paras), levypallokeskiarvo 13,5 (2.), syötöt 10,1 (2.). Tripla-tuplan keskiarvolla siis.

Vain kolme pelaajaa on pelannut yhden kauden pudotuspelit läpi tripla-tuplan keskiarvolla: Oscar Robertson (vuonna 1962), Jason Kidd (2007) sekä Russell Westbrook (2017 ja 2021). Näistä Kidd pelasi 12 ottelua, Robertson vain neljä ja Westbrook kahdesti viisi ottelua.

Lähimmäs tripla-tuplaa mestaruuden voittaneista pelaajista on Land of Basketball -sivuston mukaan päässyt 2000-luvulla Lakersin LeBron James. Vuonna 2020 hän kirjautti 21ottelussa 27,6 pisteen, 10,8 levypallon ja 8,8 syötön keskiarvon.

Jokić valittiin kausina 2020–21 ja 21–22 NBA:n parhaaksi pelaajaksi. Tänä vuonna kunnia meni Philadelphia 76ersin Joel Embiidille.

Philadelphian ja Embiidin kausi päättyi Boston Celticsin käsittelyssä pudotuspelien toisella kierroksella. Denverin ja Jokićin kausi jatkuu. Jos Jokić jatkaa nähtyjä otteita, on hän lähellä kruunata uransa komeimmalla mahdollisella tavalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat