Nepalilaiskiipeilijä valloitti Mount Everestin jo 27. kerran

”Minulla ei ole ollut aikomusta tehdä näitä ennätyksiä, ne ovat vain tulleet oppaan työssäni”, Kami Rita Sherpa sanoo.

Kami Rita Sherpa jälleen kerran Mount Everestin huipulla. Kuva toukokuulta 2019.

Nepalilainen Kami Rita Sherpa teki keskiviikkona vuorikiipeilyhistoriaa valloittamalla maailman korkeimman huipun Mount Everestin ennätyksellisesti 27. kerran.

Toinen nepalilaiskiipeilijä Pasang Dawa Sherpa nousi sunnuntaina jakamaan ennätystä 26. Everest-kiipeilyllään, mutta Kami Rita Sherpa nappasi ennätyksen nopeasti takaisin itselleen.

”Hän saavutti onnistuneesti huipun keskiviikkoaamuna vietnamilaisen kiipeilijän oppaana”, Sherpan retkikunnan järjestelyistä vastaava Mingma Sherpa kertoi AFP:lle.

Maailman kymmenestä korkeimmasta vuoresta kahdeksan sijaitsee Nepalissa. Everest on Himalajan ja maailman huipuista korkein, 8 849 metriä. Keväisin se houkuttelee satoja kiipeilijöitä ulkomailta.

Viranomaiset ovat myöntäneet tänä vuonna 478 kiipeilylupaa Everestille tähtääville ulkomaalaisille kiipeilijöille. Vain harva lähtee vuorelle ilman opasta. Ennätyskiipeilijä Sherpa, 53, on toiminut kiipeilyoppaana yli 20 vuotta.

”Minulla ei ole ollut aikomusta tehdä näitä ennätyksiä, ne ovat vain tulleet oppaan työssäni”, Sherpa sanoi huhtikuussa.

Everestillä tehtiin jo aiemmin keskiviikkona kiipeilyhistoriaa, kun brittiopas Kenton Cool saavutti vuorenhuipun 17. kerran. Cool on noussut Everestin huipulle useammin kuin kukaan muu Nepalin ulkopuolelta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat