Jukka Jalonen latoi suorat sanat Nokia-areenan uumenissa – muistutti Neuvostoliitosta

Jukka Jalosen mielestä media ja yleisö luovat painetta Leijonien kärkipelaajille. Päävalmentajan mielestä Ranska oli myös kovempi kuin Ruotsi.

Jukka Jalonen ei ole huolissaan.

Tampere

Leijonien takkuisasti alkanut MM-turnaus jatkui keskiviikkoiltana Tampereella.

Suomi säilytti lopulta kasvonsa ja kellisti Ranskan tiukan taiston jälkeen 5–3. Viimeinen maali syntyi vasta lopussa tyhjiin.

”Erittäin kova peli ja haaste niin kuin etukäteen tiedettiin. Helvetin kova peli. Kovempi kuin Ruotsi-peli. Ranska oli kovempi haaste kuin Ruotsi. Se on fakta. Voi kysyä pelaajilta”, päävalmentaja Jukka Jalonen ilmoitti.

”Ranska pani meidät ahtaammalle. Kyllähän te näitte tuon pelin. Hyvin kamppaili, taisteli, repi, raastoi ja todella hyvin liikkui”, Jalonen jatkoi.

Ranska pani Leijonat tiukille.

Tuloksellisesti turnauksen alku on ollut nihkeä. Oletko missään määrin huolestunut?

”Huolestunut on ehkä liian voimakas sana. Mutta aina koutsina totta kai miettii. Mutta ei minulla sellaista huolestumista ole kuin teillä. Tai suurella yleisöllä. Se on selvä, että teillä voi olla paniikki päällä, mutta ei meillä ole”, Jalonen viestitti toimittajajoukolle.

”Emme me voi olettaa olevamme ylivoimaisia koko ajan, jos olemme aikaisemmin voittaneet jotakin mestaruuksia. Nyt on uusi joukkue ja uudet kujeet.”

Leijonien ketjut eivät ole toimineet toivotulla tavalla kisojen alussa.

Esimerkiksi ykkösketju Teemu HartikainenSakari ManninenMikko Rantanen ei ole saanut odotuksiin nähden juuri mitään aikaiseksi.

Jalonen on kuitenkin luottanut sitkeästi ketjuihinsa.

Onko nyt ketjumuutosten aika?

”Voidaan me harkita, mutta en minä usko siihen, että jos jollain ei peli kulje, se vaihtamalla jotakin... Jos ei itsellä homma hoidu, niin yhtäkkiä se kamppailisi ja liikkuisi paremmin muiden kanssa. Ei se niin mene.”

”Esimerkiksi ykkösketjulla Ruotsia vastaan paikat 10–0. Nyt oli tasakentin vissiin 6–1. Ihan ylivoimainen tilastojen valossa, mutta tehokkuutta ei ole tullut. Jossakin vaiheessa tulee.”

”Voidaan me vaihdella, mutta emme me hirveästi vaihtele.q”

Kolme nimekkäintä NHL-hyökkääjää, Rantanen, Kaapo Kakko ja Kasperi Kapanen eivät ole tehneet neljässä ottelussa vielä maaliakaan.

”Kyllähän siellä pojilla paikkoja on ollut. Uskotaan siihen, että jossakin vaiheessa kärsivällisyys tuottaa tulosta. Kuten nyt on nähty, eivät nämä pelit ole mitään läpihuutojuttuja.”

”Ehkä te panette enemmän painetta niille. Meille on sinänsä ihan sama, kuka ne maalit tekee. Esimerkiksi Lammikon ketju on ollut tilastojen valossa todella hyvä. Maalipaikat taisivat olla 7–1.”

NHL-kaudella hirmuiset 55 maalia paukuttanut Mikko Rantanen ei ole saanut maalitiliään vielä auki MM-kisoissa.

Monet tahot ovat julkisuudessa toivoneet Rantasen ja Kakon kokeilemista samassa ketjussa.

”Varmasti. Turkulaisia ne ovat molemmat. Varmaan kiva sillä lailla, että hyvät kaverit laitetaan samaan ketjuun. Voi olla, että laitetaan jossakin vaiheessa, mutta paraneeko jomman kumman pelin siitä, että heidät laitetaan kimppaan?”

”Tuo meidän ykkösketju on oikeasti erittäin hyvä. Ei tuollaista ketjua monta tässä turnauksessa ole.”

Ranskaa vastaan Leijonat teki yhden maalin kolmella ylivoimayrityksellä.

Vaikka Suomi on osunut kisoissa kolmesti kymmenellä ylivoimalla, mitään säkenöintiä ei silläkään saralla ole nähty.

Suomen ykkösylivoiman erikoisuus on, että siinä pelaa viisi leftin kätisyyden pelaajaa.

Jalonen ei kuitenkaan näe ylivoimassa ongelmaa.

”Ihan sama kuin viime vuonna, kun Granlund oli siinä Rantasen paikalla. 40 prossaa taisi olla yv-prosentti.”

”Kyllä se ihan hyvin toimii. Aikoinaan Neuvostoliitto veti viidellä leftin jätkällä, ja ihan hyvin toimi”, Jalonen muistutti Punakoneen uroteoista.

Leijonat ei ollut Ranskaa vastaan parhaimmillaan.

Jalonen kuitenkin myönsi, että Ranskaa vastaan Leijonat ei ollut parhaimmillaan ja antoi vastustajalle liikaa maalipaikkoja.

”Neljä peliä on pelattu. Alkutekijöissään ollaan vielä. Koko ajan pelaaminen napsuu vähän eteenpäin.”

”Olemme kärsivällisiä. Rakennamme joukkuetta ja peliä siihen hetkeen, kun ruvetaan pelaamaan vielä tärkeämpiä kerrasta poikki -pelejä. Olemme olleet niissä aika hyviä viime vuosina ja uskon, että olemme nytkin”, Jalonen sanoi itsevarmasti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat