Kevään arvokkain jalkapallo-ottelu pelataan ilman Pep Guardiolan Manchester Cityä

Kiinnostavin ottelu ei ole Mestarien liigan loppuottelu. Se pelataan lauantaina 27. toukokuuta Wembleyllä, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ismo Uusitupa.

Luton Townin kannattajat juhlivat 16. toukokuuta, kun joukkue oli voittanut ratkaisevassa nousukarsintaottelussa Sunderlandin 2–0.

| Päivitetty

Jalkapallon Mestarien liigan loppuottelussa Manchester City saattaa varmistaa triplan. Lisäksi Cityn ylistetty päävalmentaja Pep Guardiola voi voittaa ensimmäisen kerran Mestarien liigan ilman Lionel Messiä.

Sivulauseissa todetaan, että Milanon Inter on Cityn vastustaja.

Finaali pelataan Istanbulissa, mutta kaksi viikkoa aikaisemmin pelataan huomattavasti kiinnostavampi ja myös rahallisesti arvokkaampi ottelu.

Mutta ensin hieman Guardiolasta: jalkapalloasiantuntijoiden ylisanat meinaavat loppua, kun he kehuvat Guardiolan Cityn pelaamista– ja erityisesti näin tapahtui keskiviikon välierän ylivoimaisen esityksen jälkeen. Real Madrid jäi täysin jalkoihin 4–0-tulokseen päättyneessä ottelussa.

Ja kyllä City pelasi huikean ottelun. Ja kyllä, Guardiola on saanut Cityn huimaan lentoon kevään aikana.

Mutta: onko Guardiola tämän hetken paras jalkapallovalmentaja, kuten hokema usein kuuluu? Miksi maailman parhaalla pitää olla käytännössä rajaton pelaajabudjetti, joka ei välttämättä kestä päivänvaloa? Oliko Viktor Tihonov aikanaan maailman paras jääkiekkovalmentaja, kun Neuvostoliitto voitti lähes aina lähes kaiken?

Ja jos Guardiola on niin hyvä, miksi hän ei ilman Messiä ole onnistunut voittamaan Mestarien liigaa? Yrityksiä on ollut lukuisia, ensin Bayern Münchenissä, nyt jo seitsemän vuoden ajan Cityssä.

Ja korostetaan tässä kohtaa: aivan varmasti Guardiola on loistava valmentaja ja osaa käsitellä ylisuurella palkalla pelaavia tähtipelaajiaan.

Tämän pitkähkön alustuksen jälkeen on syytä siirtyä niin sanotusti asiaan: kevään kiinnostavin ottelu ei ole Mestarien liigan loppuottelu. Kiinnostavin pelataan lauantaina 27. toukokuuta Wembleyllä.

Ottelussa kohtaavat Luton Town ja Coventry City.

Ottelun voittaja pelaa ensi kaudella Englannin Valioliigassa.

Kaksikon kohtaaminen on jalkapalloromantikkojen herkkupala. Molemmat joukkueet tahkosivat Englannin kakkosliigaa eli neljättä sarjatasoa vielä kaudella 2017–2018. Luton käväisi myös viidennellä sarjatasolla eli Englannin liigajalkapalloilun ulkopuolella.

Molemmilla on ollut suuria taloudellisia ongelmia, mutta seurat ovat nousseet jaloilleen.

Tuskin kukaan ennusti kumpaakaan Valioliigaan nousevaksi joukkueeksi, mutta toiselle se on 27. toukokuuta todellisuutta.

Coventry pelaa yli 30 000 katsojaa vetävällä stadionilla, mutta Lutonin kotikenttä on oma lukunsa. Kenilworth Roadille mahtuu vain noin 10 000 katsojaa ja sen sanotaan olevan suunnilleen samassa kunnossa kuin rakentamisvuotenaan. Vuosi oli 1905.

Jos Luton nousee, arvioiden mukaan stadionia pitää remontoida yli 10 miljoonalla eurolla. Seuralla on myös suunnitelmat uudesta stadionista, mutta valmista ei meinaa tulla.

Tuo 10 miljoonaa voi kuulostaa isolta rahalta, mutta tässä kohtaa voidaan verrata Mestarien liigan finaalia ja Wembleyn pudotuspelifinaalia. Tässä(kin) Wembleyn ottelu vie voiton: se on jalkapallon arvokkain yksittäinen ottelu.

Valioliigan suurten tv-rahojen ansioista nousija saa vähintään noin 150 miljoonaa euroa ja jos seura onnistuu pysymään Valioliigassa, rahamäärä voi nousta noin 300 miljoonaan euroon. Mestarien liigan voittajan potti on maksimissaan 85 miljoonaa euroa.

Oikaisu 19.5. kello 10.35: Toisin kuin jutussa ensin kerrottiin, Pep Guardiola ei ole valmentanut Manchester Cityä yli vuosikymmenen ajan. Guardiola aloitti seurassa vuonna 2016, eli hän on valmentanut sitä seitsemän kauden ajan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat