Romanian vuorilla asuva Unkarin mies Jukka Kontsas himoitsee Leijonien päänahkaa

Unkarin maalivahti- ja videovalmentajana toimiva Jukka Kontsas yrittää keksiä keinot Leijonien kaatamiseen MM-jäällä.

Lyökö Jukka Kontsas (vas.) urheilujohtaja Jere Lehtisen kasaaman leijonajoukkueen?

Tampere

Kiekkovalmentaja Jukka Kontsas, 39, ei ole Suomessa kovin monelle tuttu kaveri.

Hänen isänsä, Kärppien hallituksen puheenjohtajan Heikki Kontsaksen nimi saattaa soittaa jo jotain kelloja.

Unkarissa nuorempi Kontsas on kuitenkin melkoinen kultasormi. Hän on juhlinut yhdeksän viime kauden aikana maalivahti­valmentajana neljästi Unkarin mestaruutta – kolmen eri joukkueen riveissä.

Siihen nähden onkin selvää, että Kontsas on nyt myös Tampereen MM-kisoissa Unkarin maajoukkueen maalivahtivalmentajana.

Oululaiseksi Kontsaksen reilut kymmenen vuotta kestänyt valmennusura on vähintäänkin erikoinen.

Pari vuotta Yhdysvaltojen juniorisarjassa ja nyt jo kymmenen kautta putkeen Unkarissa ja Romaniassa.

”Vierumäen opiskelujeni jälkeen huomasin alumniryhmästä, että Unkariin etsittiin maalivahtivalmentajaa. Lähdin katsomaan, ja sillä tiellä ollaan edelleen”, Kontsas sanoo.

Seurajoukkueiden lisäksi Kontsas on valmentanut Unkarissa juniorimaajoukkueissa, välissä pari turnausta Suomen U18-tyttömaajoukkueessa ja nyt toisissa arvokisoissa Unkarin miesten maajoukkueessa.

Perjantaina Kontsaksella on edessä erityinen hetki, kun hän kohtaa Unkarin kanssa Leijonat.

Tarkalleen ottaen Kontsas tosin seuraa ottelua katsomosta käsin, sillä hän hoitelee samalla myös videovalmentajan tehtäviä.

”Olisihan se aika hienoa voittaa”, Kontsas myhäilee.

”Mutta tietenkin tiedämme realiteetit. Yhdessä pitää tehdä kurinalaisesti hommia tiiviinä viisikkona.”

Toisen maailmansodan jälkeen Unkari on pelannut MM-kisojen korkeimmalla sarjatasolla ennen tätä vuotta vain kahdesti: 2009 ja 2016. Molemmilla kerroilla kohtalona oli heti putoaminen.

Näissä kisoissa joukkueen ”isoin tähti” on Kontsaksen arvion mukaan Balázs Sebők, joka on tuttu viime vuosilta Ilveksestä.

”Jos mietitään, missä sarjassa kukakin pelaa. Vilmos Galló on tietysti SHL:ssä, János Hári IceHL:ssä, István Bartalis on pelannut joskus DEL:ssä”, Kontsas luettelee joukkueen ”kermaa”.

Lue lisää: Balázs Sebők muutti teininä yksin Ouluun – opetteli puhumaan suomea käytännöllisellä tavalla

Pitkään Suomessa pelannut ja loistavasti suomea puhuva Balázs Sebők on Unkarin kärkipelaajia MM-kisoissa. Hän siirtyy Ilveksestä ensi kaudeksi Saksan DEL-liigaan.

Tiistaina Unkari kaatoi Ranskan jatkoajalla 3–2. Se oli maalle jättimäinen voitto.

”Historian toinen voitto MM-kisojen korkeimmalla tasolla. Pietarissa 2016 Valko-Venäjä kaatui, mutta se ei riittänyt säilyttämään sarjapaikkaa.”

Suomea vastaan Unkarilla ei ole mitään muuta kuin voitettavaa. Sen kisojen tärkein ottelu on vasta lohkon päätöskierroksella Itävaltaa vastaan.

”Itävallalta pitäisi kaapia kaksi pistettä. Olettaen tietysti, että ne eivät saa muilta joukkueilta enää pisteitä. Jatkoaikavoitto riittäisi historialliseen sarjapaikan säilyttämiseen”, Kontsas laskeskelee.

Vaikka Unkari on MM-kisoissa aivan lilliputtitasoa, maa näkyy ja kuuluu Tampereella paljon kovempaa kuin monet muut maat.

Unkarista on matkannut paikalle runsaslukuinen ja äänekäs fanijoukko, joka laulaa otteluissa ja nauttii kisatunnelmasta täysin siemauksin.

”Ranska-voitto oli faneillekin iso. Meillä on hieno fanikulttuuri. Tällainen yhteisöllisyys maajoukkueen takana on hienoa. Fanijoukko reissaa aina mukana kisoissa. Olivat ne millä tasolla tai missä maassa tahansa”, Kontsas kertoo.

Tällainen yhteisöllisyys maajoukkueen takana on hienoa. Fanijoukko reissaa aina mukana kisoissa.

Unkarilla on iso faniryhmä Tampereella.

Vaikka Kontsas puhuu jatkuvasti Unkarista ja Unkarissa olemisesta, hän asuu itse asiassa Romaniassa ja työskentelee joukkueessa nimeltä Gyergyói HK. Siellä Kontsas on ollut kolmen viime kauden ajan.

Joukkueen kotipaikka Gheorghenin kaupunki, joka on varsin kaukana Unkarin rajasta.

Kontsas asuu vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa ylänköalueen maalaiskylässä vuorten keskellä, parinkymmenen kilometrin päässä Gheorghenista.

”Minulle se on käytännössä Unkaria, koska se on unkarinkielistä aluetta. Transilvanian alueita kuului aikoinaan Itävalta-Unkariin. Siellä ollaan romanialaisia, mutta koetaan olevan myös unkarilaisia”, Kontsas selventää.

”Joukkue myös pelaa Unkarin Erste Ligaa. Hyvinhän tuolla on viihtynyt.”

Päättyneellä kaudella Kontsaksen Gyergyói juhli sarjan mestaruutta. Joukkueessa pelasi myös viisi suomalaista: maalivahti Rasmus Rinne ja puolustajat Jyri Marttinen, Jimi Jalonen, Matias Haaranen ja Santeri Saari.

Jukka Kontas valmentaa nyt ensi kertaa MM-kisojen korkeimmalla tasolla.

Kontsas kertoo viihtyneensä myös työn puolesta erinomaisesti Erste Ligassa.

Hän elättää itsensä komeasti maalivahtivalmennuksella.

”Sanotaan, että paremmin tienaan siellä kuin mitä todennäköisesti tienaisin SM-liigassa maalivahtivalmentajana.”

”Unkarissa on panostettu jääkiekkoon tosi paljon edellisen kymmenen vuoden aikana, kun itse olen ollut siellä. Varsinkin junnupuolen valmennukseen. Päätoimisia valmentajia on palkattu paljon ihan alle 10-vuotiaiden joukkueista lähtien.”

Tänä vuonna sekä Unkarin alle 20-vuotiaiden että alle 18-vuotiaiden maajoukkueet säilyttivät ensi kertaa paikkansa 1A-sarjassa eli toiseksi korkeimmalla MM-tasolla, 16 parhaan maan joukossa.

”Pikku hiljaa alkaa näkyä panostus jääkiekkoon. Mikä toivottavasti viiden vuoden sisään näkyy myös sitten miesten maajoukkueessa.”

”Paljon unkarilaisia nuoria on nykyään Suomessa, Ruotsissa, Sveitsissä ja Tshekissä juniorisarjoissa. Pystymme jo tuottamaan pelaajia, jotka pystyvät lähtemään ja ovat riittävän hyviä pelaamaan kovempitasoisissa maissa.”

Kontsas ei ole vielä katsellut seuraavaa askelta pois Unkarista tai Romaniasta tai missä hän nyt kokeekin olevansa.

”Sillä tavalla mulla on ollut hyvä tuuri. Kaikissa kolmessa seurassa, missä olen ollut on ollut hyvä joukkue ja hyvä ympäristö toimia. Ammattimainen ympäristö auttaa viihtymään.”

”Menen vuosi kerrallaan, mutta ei minulla mikään kiire tai tarve ole pois. Sopimusta on jäljellä vielä ensi kausi”, Kontsas sanoo.

Suomi–Unkari alkaa perjantaina kello 16.20.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat