Raimo Summanen pöyristyi Leijona-hyökkääjän tempusta – ”Noin ei saisi tehdä ikinä”

Raimo Summasen mielestä Hannes Björninen vaaransi terveytensä. Nyt Summasella on painavaa sanottavaa juniorikiekkoilijoille.

Raimo Summasen mielestä Leijonien Hannes Björninen käänsi selkänsä Ranskan pelaajalle taklaustilanteessa keskiviikkona.

Tampere

Sanoman MM-asiantuntija Raimo Summanen ei voi ymmärtää, mitä Leijonien nelossentteri Hannes Björninen ajatteli keskiviikon ottelun kolmannessa erässä, kun Ranskan Guillaume Leclerc oli tulossa taklaamaan häntä Leijonien puolustusalueella.

Summasen näkemys on painava.

Hänen mielestään Björninen, 27, käänsi erittäin vaarallisesti selkänsä vaikka näki Ranskan hyökkääjän lähestyvän.

Leclerc vei taklauksen loppuun saakka, ja noin metrin verran laidasta irti ollut Björninen mätkähti vaarallisesti päin kaukalon reunaa.

Leclercille tuomittiin laitataklauksesta kaksiminuuttinen. Björninen ei loukkaantunut, mutta Summasen mielestä tilanteessa oli ainekset vakavaan onnettomuuteen.

”Kun on hieman irti laidasta, se on äärimmäisen vaarallinen paikka leikkiä terveydellään. Ei saisi maalailla piruja seinille, mutta pahimmillaan tuollaisessa tilanteessa voi halvaantua”, Summanen sanoo.

”Tuollaiset selän kääntämiset yritetään saada pois jääkiekosta. Jääkiekon tärkein asia on vähentää itseaiheutetut vaaratilanteet. Noin ei saisi tehdä ikinä”, Summanen sanoo.

Raimo Summasella on painavaa sanottavaa jääkiekkojunioreille.

Summanen ei halua syyttää tai leimata Björnistä vaan nostaa esimerkkitilanteen avulla turvallisuuden vaalimisen suuremmaksi keskustelunaiheeksi suomalaisessa jääkiekossa.

”Leijonien pelejä katsovat kaikki kiekkoihmiset, joten tämä on erinomainen paikka käydä keskustelua vaikeasta aiheesta. Tämä on yhtä Björnisen tilannetta isompi kysymys”, Summanen sanoo.

Hän toivoo, että painava viesti tavoittaisi etenkin juniorit ja heidän valmentajansa sekä huoltajansa.

”Turvallisuusasiat pitäisi keskustella juniorien kanssa ensimmäisenä. Nythän lapsille sanotaan ensin, että pidä hauskaa treeneissä ja peleissä. Ei. Kamppailulajeissa ensimmäisenä pitäisi sanoa, että pidä itsesi turvassa. Sen jälkeen saa olla kivaa ja hauskaa.”

Junioripelejä hän on seurannut huolestuneena.

”Se on karmean näköistä, kun siellä leikitään terveydellä”, Summanen sanoo.

Summanen toivoo, että juniorikiekkoilijoille pyöritettäisiin varoittavana esimerkkinä videota Björnisen tilanteesta.

”Sitä ei todennäköisesti uskalleta tehdä, jotta vanhemmat ja lapset eivät säikähdä. Herkimmäthän voivat alkaa pelätä, että tässä lajissa voikin käydä jotain vakavaa”, Summanen sanoo.

Silmiä ei kuitenkaan saisi Summasen mukaan ummistaa jääkiekon vaaraelementiltä. Muutoin seuraukset ovat vakavat.

”Ei tietenkään pidä pelotella liikaa, mutta jollain sopivalla tasapainolla vaaraelementistä ja itsensä suojelemisen tärkeydestä pitäisi keskustella juniorien kanssa”, Summanen sanoo.

”Toinen skenaario on se, että muutaman vakavan onnettomuuden jälkeen aletaan keskustella, että kitketäänkö taklaukset kokonaan pois. Sitä ennen meidän täytyisi löytää välimuoto. Vauhdithan kasvavat jatkuvasti.”

Hannes Björninen on Leijonien luottopelaaja. Hänen ruutunsa on nelosketjun keskellä.

Summanen ajattelee tilannetta myös taklaajan näkökulmasta. Jos Björninen olisikin loukkaantunut tilanteessa vakavasti, Ranskan Leclercistä olisi tullut vihattu mies.

”Taakka taklaajalle on valtava, koska häntä useimmiten syyllistetään loukkaantumisesta. Miten sellaisesta pääsee yli? Mielestäni asiaa on katsottava kolikon molemmilta puolilta eli enemmän myös taklattavan vastuuna.”

Björnisen tilanteessa Summanen näkee myös pelitavallisen ulottuvuuden. Jukka Jalosen Leijonissa kiekosta ei luovuta turhaan.

Björnisen taklaustilanteessakin Leijonien pelitapaan soveltuva luontainen ratkaisu oli kääntyä alaspäin ja pitää kiekko rohkeasti oman joukkueen hallussa. Summasen mukaan Björninen otti tilanteessa ison riskin.

”Björninen saattoi ajatella tiputtavansa kiekon alas, jotta Leijonat pääsee vaihtamaan kiekollisena. Mutta pelitapakaan ei koskaan saisi mennä turvallisuuden edelle. Vaaratilanteissa pelitapa heitetään roskiin”

Lue lisää: Armeijan kuri yltää Leijoniinkin – alokas Kasperi Kapanen sai tiukan viestin

Lue lisää: Balázs Sebők muutti teininä yksin Ouluun – opetteli puhumaan suomea käytännöllisellä tavalla

Lue lisää: Jere Sallinen lämi autotallin seinän mäsäksi – isän pinna paloi, ja se oli Leijonien onni

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat