Salibandyn varaustilaisuus kuulosti lennokkaalta vitsiltä, mutta se saattaa olla hauska sellainen

Salibandy on lajina asemassa, jossa se kaipaa myös hullumpia ideoita, kirjoittaa HS:n toimittaja Mikko Pajala.

Eräviikinkien liigajoukkueiden johtaja Olli Lähdesmäki ojensi pelipaidan ykkösvaraus Šimon Stránskýlle.

Vaikka puheet ”salibandyn NHL:stä” voi kuitata pitkälti huumorina, on maailman parhaaksi ja houkuttelevimmaksi salibandysarjaksi nouseminen kotimaiselle F-liigalle hyvä ja jollain aikavälillä täysin realistinen tavoite.

Tähän vaaditaan toki monia asioita. Yksi niistä on huippuluokan pelaajat kaikkialta lajin suurmaista.

Viime kaudella miesten F-liigan pistepörssin 50 parhaan joukosta löytyi tasan yksi ulkomaalaispelaaja: TPS:n latvialainen Peteris Trekse oli sijalla 18.

Tavoitteesta ei siis oikein voitaisi olla enää kauempana. Ja Treksenkin sijoitus oli itse asiassa poikkeuksellisen hyvä.

Tilanteen muuttamiseksi tarvitaan konkreettisia toimia. Niistä konkreettisin toteutui näyttävästi viime keskiviikkona Lempäälän Ideaparkissa, jossa järjestettiin historiallinen F-liiga Draft – suomeksi siis varaustilaisuus.

Myönnettäköön, ensi kuulemalta idea suomalaisen sarjan pitämästä varaus­tilaisuudesta kuulosti melko lennokkaalta vitsiltä. Varsinkin konservatiivisempi lajiväki voi edelleenkin pitää ajatusta täysin idioottimaisena.

Salibandy on kuitenkin lajina sellaisessa asemassa, että se kaipaa ripauksen jopa idiotismia. Sekoitettuna ennakko­luulottomuuteen, kunnianhimoon ja mielikuvitukseen.

Maajoukkue ja finaalipelit houkuttelivat yleisöä lehtereille, mutta yleisökeskiarvot ja yleinen kiinnostavuus ovat vaisuja. Sosiaalisen median salibandykeskustelukin on vielä melko pienen piirin hupia.

Tšekin maajoukkuepuolustaja Adam Hemerka pelaa ensi kaudella Classicissa.

Jonkin verran hörähtelyä ja kulmakarvojen kurtistelua on aiheuttanut valmiiksi solmittujen sopimusten ilmoittaminen ja julkistaminen varauksina.

Mukana on luonnollisesti jonkin verran show’ta. On muistettava, ettei F-liigan varaustilaisuus edes kuvittele olevansa suora vastine NHL:lle.

FBC Turku, LASB tai Nurmon Jymy ei valitse Euroopan parasta pelaajaa vaan parhaan sellaisen, josta sekin voisi joskus hyötyä.

Varaustilaisuuden uskottavuus kytkeytyy isolta osin siihen, saadaanko Suomeen ulkomaalaispelaajia.

Jo nyt vaikuttaa siltä, että vaikutus on houkuttelevuuden osalta positiivinen.

Ensi kaudella Trekse saanee seuraa top 50:een. Siitä on pitänyt huolen sarjapaikkansa hädin tuskin säilyttänyt helsinkiläinen suurseura Eräviikingit.

Eräviikinkien mustan pelipaidan sai avauskierroksen ”toisena valintana” käteensä 19-vuotias tšekkihyökkääjä Šimon Stránský, joka oli saapunut paikan päälle Lempäälän kauppakeskukseen.

Eräviikingit vahvisti viikonloppuna, että Stránský ja kakkoskierroksella poimittu toinen Tšekin maajoukkueringin hyökkääjä Matěj Pěnička, 21, vahvistavat Eräviikinkejä heti ensi kaudella.

Maajoukkuerinkiinkin kuuluva Stránský oli päättyneellä kaudella kotimaansa varsin hyvätasoisen liigan pistepörssissä kolmas 65 tehopisteellä. Suomen kaukaloista tunnetun jääkiekkoilijan täysnimikaimalta onkin odotettavissa heti pisteitä.

Ja niitä Eräviikingit todella tarvitsee heikon viime kauden jälkeen, varsinkin kun kokeneet Mika Moilanen, Jani Kukkola ja Tommi Rosendahl jättivät liigakentät.

Hyötyjiä eivät ole olleet pelkästään isot seurat. Nurmon Jymyssä nähdään ensi kaudella raamikas tšekkiläinen maalivahti Martin Hanousek.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat