29-vuotias tubettaja kärähti härskistä huijauksesta – näin hän vedätti miljoona­yleisöä

Trevor Jacobia odottaa pitkä vankilatuomio.

Trevor Jacob menestyi lumilautailijana.

Entinen huipputason lumilautailija Trevor Jacob, 29, saattaa joutua vuosiksi telkien taakse. Sotshin olympialaisissa vuonna 2014 kilpaillut Jacob myönsi amerikkalaisille viranomaisille, että hän aiheutti tahallisesti lento-onnettomuuden kerätäkseen katselukertoja Youtube-kanavalleen.

Jacobin hurjapäätemppuihin keskittyvällä Youtube-kanavalla on 140 000 tilaajaa. Hänen suosituimmat videonsa ovat keränneet useita miljoonia katselukertoja. Suosituin on juuri se video, jossa Jacobin kone rysähtää maahan

Siinä Jacob ilmailee pienkoneellaan ja on kuvaavinaan normaalia lentelyvideota. Sitten Jacob ilmoittaa, että koneeseen on tullut vika ja hän joutuu hyppäämään laskuvarjo selässään ulos koneesta.

”Moottori juuri sammui. Voi v***u, voi p***a”, Jacob toistelee videolla.

Koneeseen kiinnitetyt kamerat kuvaavat näyttävästi Jacobin syöksymisen ulos koneesta. Hän myös kuvaa hyppyään hyppysissään olevalla kameralla. Kone rysähtää keskelle erämaata.

Pian kävi kuitenkin ilmi, että koko operaatio oli ennalta suunniteltu.

Katsojien epäilyt heräsivät, sillä Jacobilla oli laskuvarjo selässään jo silloin, kun hän lensi normaalisti ilman tietoakaan vaarasta. Lisäksi miehellä oli aikaa ottaa kamera ja selfiekeppi mukaan laskuvarjohyppyynsä, vaikka hän kertoi olevansa suuressa vaarassa.

24. marraskuuta 2021 tapahtuneen ”onnettomuuden” jälkeen Jacob toimi teknisesti oikein, kun hän ilmoitti koneen putoamisesta viranomaisille.

Hän kuitenkin valehteli onnettomuuspaikasta ja kävi oikealla kolaripaikalla keräämässä todistusaineistoa talteen. Hän tuhosi todisteita myöhemmin peitelläkseen onnettomuuden alkuperää.

”Hän suunnitteli kaiken aikaa hyppäävänsä koneesta kesken lennon ja kuvaavansa itseään matkalla maahan”, viranomaisten tiedotteessa sanottiin.

”Jacob tunnusti, että hänen tarkoituksenaan oli tehdä videolla rahaa.”

Jacob myönsi syytesovun yhteydessä lentokoneen tahallisen kolaroinnin ja todistusaineistoon kajoamisen lisäksi myös valehdelleensa onnettomuusraportissa.

Hän valehteli myös onnettomuuden syystä eli siitä, että koneeseen olisi iskenyt moottorivika.

Viranomaiset samalla peruivat Jacobin lentoluvan. Hän on oikeuden edessä lähiaikoina. Syytteillä, joihin Jacob myönsi syyllisyytensä, on jopa 20 vuoden maksimirangaistus. Vielä ei ole tiedossa, sovitteliko hän tuomiotaan lievemmäksi osana syytesopua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat