Torstain katastrofipeli herätti – huligaaneja vastaan luvassa kovempia otteita

Hollannin oikeusministeri on kuvannut jalkapalloväkivaltaa monipäiseksi hirviöksi.

Mellakkapoliisia tarvittamaan lopettamaan AZ Alkmaarin ultrakannattajien aloittamat väkivaltaisuudet Konferenssiliigan välieräottelussa.

Hollannin viranomaiset ovat jo pidemmän aikaa yrittäneet saada kuriin jalkapallon huliganismiongelmaa.

Kansallisesta ongelmasta tuli kansainvälinen torstaina, kun AZ Alkmaarin mustiin pukeutuneet huligaanit ryntäsivät West Hamin pelaajien perheille ja ystäville varattuun katsomoon Konferenssiliigan välieräottelussa.

West Ham Unitedin päävalmentaja David Moyes myönsi olleensa huolestunut siinä vaiheessa, kun osa hänen pelaajistaan lähti englantilaisten katsojien avuksi. Paikallinen mellakkapoliisi lopetti lopulta väkivaltaisuudet.

Euroopan jalkapalloliiton Uefan turvallisuuskomitean johtajan Michael van Praagin mukaan väkivaltaan syyllistyneitä pitää rangaista.

”Se on seuran, jalkapalloliiton ja oikeuslaitoksen asia, mutta oikeuslaitos on erittäin heikko maassamme, joten minulla ei ole suurta luottamusta siihen”, van Praag sanoi radiokanava NPOradio1:n haastattelussa.

Van Praagin mukaan on selvää, että AZ Alkmaar saa rangaistuksen tapahtumista.

Euroopan jalkapalloliitto käynnistää tutkinnan tapahtumista. Hollannin odotetaan tekevän jotain ongelmalle, mutta helppoa siitä ei tule.

”Jalkapalloväkivalta on monipäinen hirviö, jota ei ole helppo tuhota”, kertoo uutistoimisto AFP Hollannin oikeusministerin Dilan Yesilgöz sanoneen maan parlamentille lähettämässään kirjeessä huhtikuussa.

Yesilgöz reagoi tuolloin paljon huomiota saaneeseen tapaukseen, jossa katsoja heitti Ajaxin pelaajaa Davy Klaassenia sytyttimellä päähän. AFP:n mukaan Yesilgöz sanoi tapausta kaikkien aikojen pohjanoteeraukseksi ja määräsi välittömästi tutkinnan.

”Jos tällainen jatkuu, olemme tilanteessa, jossa kotijoukkueen kannattajiltakin on estetty pääsy otteluihin”, Yesilgöz sanoi uutistoimisto ANP:lle.

Hollannin jalkapallossa on tällä kaudella ollut taajaan huliganismin ongelmia.

Viime sunnuntaina Hollannin liigan ottelu Ajaxin ja Groningenin välillä jouduttiin keskeyttämään 20 minuutiksi kannattajan juostua kentälle, ja sen jälkeen savupommeja heitettiin kentälle.

Aiemmin toukokuussa poliisi pidätti 150 kannattajaa heidän huudettua juutalaisvastaisia huutoja matkallaan AZ Alkmaarin ja Ajaxin otteluun.

Helmikuussa 20-vuotias PSV Eindhovenin kannattaja hyökkäsi Sevillan maalivahdin kimppuun ja sai 40 vuoden porttikiellon jalkapallo-otteluihin.

Useita otteluita on jouduttu perumaan huliganismin takia.

Yesilgöz sanoi huhtikuussa hallituksen harkitsevan useita kovempia keinoja ongelman hillitsemiseksi: alkoholikieltoja, määrättyjä istumapaikkoja katsojille ja kovempia tuomioita.

Groningenin yliopistossa jalkapalloväkivaltaa tutkivan professori Jan Brouwerin mukaan syyttäjäviranomaiselle ohjatut tapaukset kertovat siitä, että väkivallasta jalkapallossa on tulossa aiempaa kovempaa.

Yksi syistä väkivallan yleistymiseen on niin sanottujen ultrafanien kannattajakunnan uudistumisessa.

”Suuri osa ihmisistä huipulla on saaneet tarpeeksi, ja pohjalle on tullut lisää nuoria”, Brouwer sanoi yleisradioyhtiö NOS:n haastattelussa.

AZ Alkmaarin kannattajat polttivat soihtuja katsomossa Konferenssiliigan välieräottelussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat