Parantumattomasti sairas Curt Lindström saapuu vielä kerran Suomeen

Vakava sairaus etenee ja vie liikuntakykyä, mutta Curt Lindström sanoo elävänsä hyvää elämää.

Curt Lindström vieraili viime vuoden MM-kisojen yhteydessä Suomessa.

Valmentajalegenda Curt Lindström saapui viikko sitten Thaimaan-kodistaan Tukholmaan. Parahiksi, jotta olisi voinut ehtiä tapaamaan muita MM-95-sankareita vuosittain pidettävään kiekkolegendojen tapaamiseen Tampereella. Se järjestetään tänä viikonloppuna.

Mutta: tänä vuonna tapaaminen jää Currelta väliin. Syy on terveys.

”Olen seuraavana viikonloppuna menossa vieraaksi tapahtumaan, jossa juhlistetaan Kalervo Kummolan kansainvälisen jääkiekon kunniagalleriaan nimittämistä”, Lindström sanoo.

”Terveyteni ei salli minun matkustavan kahta kertaa Suomen ja Ruotsin väliä niin lyhyessä ajassa. Olen juuri lentänyt pitkän lennon, joka oli raskas.”

Valmentajalegenda pääsee kuitenkin ainakin kerran vielä Suomeen. Talvella Ilta-Sanomien haastattelussa hän sanoi toivovansa, että pääsisi vielä kerran Suomeen. Nyt toive toteutuu.

Curt Lindström talvella Thaimaassa. Valmentajalegendan kävely oli jo tuolloin vaikeaa.

LINDSTRÖM saapui kumppaninsa kanssa Thaimaasta viikko sitten, ja toipuu lennosta yhä. Hänen piti tehdä valinta Legendojen ja Kummolan välillä.

Oletko pettynyt, kun et pääse osallistumaan Legendojen tapaamiseen.

”Se oli oma päätökseni. Kalervo merkitsee minulle paljon, ja se on hyvin tärkeä tilaisuus”, Lindström sanoo.

”Jos olisin 20 vuotta nuorempi ja terve, ilman muuta kävisin molemmissa tilaisuuksissa.”

TERVEYDELLÄ Lindström viittaa vakavaan sairauteensa, liikuntakyvyn vievään polyneuropatiaan. Sairaus on harvinainen mutta julma. Se etenee vääjäämättä, eikä parannuskeinoa ole.

Lindströmin mukaan suurin ongelma on lihakset. Polyneuropatia vaikuttaa ääreishermostoon niin, että hiljalleen ihminen menettää käsien ja jalkojen toimintakykyä ja tuntoa.

Lindström on nyt 84-vuotias.

Millainen tilanteesi tällä hetkellä on?

”Olen taas vähän vanhempi.”

Lindström naurahtaa hieman kommenttinsa jälkeen.

Hän viittaa edelliseen haastatteluun tammikuussa hänen Thaimaan-kodissaan Hua Hinissa. Tuolloin hän käytti samaa ilmaisua.

”Aina hieman vanhempi.”

Curre Lindström liikkuu Thaimaassa lähinnä mopolla.

KÄVELEMINEN on Lindströmille entistä vaikeampaa. Se oli jo talvella käytännössä mahdotonta ilman tukea.

Lindström pystyy vielä käyttämään sormiaan. Jalkapohjien hermot ovat vaurioituneet niin, ettei niissä ole tuntoa. Siksi Lindström ei pysty pitämään tasapainoa kävellessä ja joutuu tukeutumaan rollaattoriin.

Toisen silmän näkö on heikennyt pahasti. Kipuja on myös.

VAIKKA sormet toimivatkin, voima niissä on vähentynyt niin, että Lindströmin on pyydettävä puolisoaan Wannarotia avaamaan juomapullotkin. Hän ei enää itse siihen pysty.

Autolla ajaminen on estynyt samasta syystä kuin kävelykin, eli jalkojen hermojen kuihtumisesta.

Lindström on nyt sairastanut polyneuropatiaa viitisen vuotta. Jos hän olisi harmitteluun taipuvainen ihminen, voimien menetys olisi yksi suurimmista harmeista. Hän sanoo aina olleensa vahva, mutta nyt vahvuus on kadonnut.

Lindström sanoo aina tottuneensa elämään hyvässä vartalossa. Hän myöntää, että sikäli nykytilanne ärsyttää hieman.

”Tämä on nyt elämää”, hän kuitenkin sanoo, kuten hänellä myös on tapana sanoa. Hän ei harmittele.

”En voi sille mitään.”

CURRE joutui jättämään myös koronapandemian aikana Legendojen kohtaamisia väliin. Hän puhuu aina kauniisti 1995-vuoden joukkueesta ja kaikista mukana olleista ihmisistä. Kummolan lisäksi Hannu Aravirran nimi kuuluu hänen puheissaan usein.

Hän myös aina muistaa mainita, miten lämpimät muistot hänellä on Suomesta. Näitä muistoja ylläpitävät myös suomalaiset, joita hän tapaa Thaimaassa Hua Hinissa asuessaan.

Sosiaalisella ja aina iloisella Lindströmillä on Hua Hinissa laaja ystäväpiiri, johon kuuluu myös suomalaisia. Lisäksi satunnaiset suomalaiset tuleva tervehtimään – ja kiittämään.

”Eräs mies tuli taas muutama päivä sitten tervehtimään kädestä pitäen ja kiitti vuodesta -95”, hän kertoi viimeksi tavatessamme Thaimaassa.

Lindström (kesk.) tulee Suomeen juhlistaakseen Kalevo Kummolan (oik.) valintaa IIHF:n Hall of Fameen. Kuvassa myös kiekkolegenda Hannu Kapanen.

LINDSTRÖM on asunut suurimman osan vuodesta Thaimaassa. Kesäisin hänellä ja Wannarotilla on ollut tapana käydä Ruotsissa.

Hän käy joka vuosi Ruotsiin tultuaan lääkärintarkastuksessa. Se on taas ensi viikolla edessä.

Kuten Thaimaassa, myös Ruotsissa Lindström on tykännyt kävellä kumppaninsa kanssa luonnossa. Thaimaan palmujen alta tultua he ovat nauttineet kauniista ja raikkaasta pohjoismaisesta luonnosta.

”Nyt on erilaista, kun en voi kävellä”, hän sanoo.

”Elämä on nyt paljolti istumista.”

TARKKAA aikaa Thaimaan-kotiin paluulle Lindström ei ole miettinyt. Se riippuu monesta asiasta, joista vähäisin ei ole terveys.

”Menemme Thaimaahan loka-marraskuussa. Kesällä päätämme tarkemmin.”

Tärkein asia on jäljellä Ruotsin-visiitillä.

”Tapaan lähipäivinä ystäviä. Sen jälkeen tapaan paljon lisää ystäviä.”

Hän ei surkuttele, päinvastoin.

”Elän hyvää elämää. Se on nyt tällaista.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat