Vastustajat kohtelivat suomalais­junioreita rasistisesti Tallinnassa, helsinkiläis­joukkueet vetäytyvät turnauksesta

Välikohtaus tapahtui tänä viikonloppuna järjestettävässä suuressa koripallon Nord Cup -junioriturnauksessa.

Lukuisat suomalaiset koripallon juniori­joukkueet osallistuvat tänä viikonloppuna Tallinnassa suureen Nord Cup -turnaukseen.

Turnauksessa on sarjoja U10-ikäluokasta aina alle 19-vuotiaisiin saakka, ja joukkueita tulee Suomen ja Viron lisäksi Latviasta ja Liettuasta.

Munkkiniemen Kisapojat matkasi Tallinnaan kahden joukkueen voimin. Odotettu ensimmäinen pelireissu ulkomaille sai kuitenkin hyvin ikävän käänteen heti ensimmäisenä päivänä. Helsinkiläisseuran U12-poikien ja virolaisen Kohila SK:n välisessä ottelussa MuKin pelaajat ja valmentajat joutuivat vastustajan pelaajien rasistisen käytöksen kohteeksi.

MuKin vuotta vanhempien joukkueen valmentajana Tallinnan reissulla toimiva Antti Pesonen kertoo, että ensin rasistisella nimityksellä oli solvattu vapaaheittoviivalla ollutta tummaihoista MuKin pelaajaa. Sen jälkeen rasistisen nimittelyn kohteeksi oli joutunut aasialaistaustainen pelaaja.

Vielä ottelun jälkeen kättelyjonossa muutamat virolaisjoukkueen pelaajista olivat jättäneet tahallaan kättelemättä MuKin tummaihoiset apuvalmentajat.

Myöhemmin ilmeni, että asiaton huutelu aasialaistaustaiselle pelaajalle oli alkanut jo alkulämmittelyissä ennen peliä.

”Se vie mielestäni pohjan edes siltä, että pelissä tunteet olisivat kuumentuneet tai että kolikolla olisi kaksi puolta”, kertoo MuKin U12-poikien päävalmentaja Manne Pyykkö.

”Nämä ihmiset eivät ole tavanneet koskaan aiemmin, ja ajatus siitä, että tällainen alkaa jo ennen ottelua... No, se vain lisää sitä hämmennystä entisestään. Koris on kuitenkin sellainen elämänalue, jossa ehkä kaikkein vähiten odottaisi tällaista”, hyvin pettynyt valmentaja toteaa.

Turnauksen tiedotteen mukaan MuKin valmennus toi tapahtumat vastustajan valmentajan tietoisuuteen. Tämä komensi pelaajiaan pyytämään anteeksi, ja nämä tottelivat. Asiatonta käytöstä ei ole kiistetty.

Asia eteni nopeasti järjestäjien tasolla. MuKin väeltä tiedusteltiin heidän mukaansa, pitäisikö heidän mielestään turnauksesta sulkea rasistiseen käytökseen syyllistyneet pelaajat vai koko joukkue.

Valmennuksen mielestä käytöksen toistuvuus ja kättelystä kieltäytyminen osoittivat, ettei kyse ollut vain yksittäisten pelaajien hetkellisestä päähänpistosta, vaan koko joukkue olisi syytä sulkea turnauksesta.

”Meidän pointtinamme oli myös, että kahdella meidän jätkällämme oli mennyt turnaus aivan pilalle. Toinen heistä itki illalla – hän ei lähtenyt mukaan, kun kävimme ulkona, eikä ollut tulossa tänään pelaamaankaan. Hän istui sängyssä vain katselemassa videoita, vaikka hän on normaalisti reipas”, Pesonen kertoo.

Järjestäjän päätös tuli yöllä sähköpostilla: sen mukaan asiattomuuksiin syyllistyneet pelaajat saivat yhden ottelun pelikiellot. Joukkueen rankaiseminen olisi Nord Cupin mukaan samalla rangaissut myös epäsuorasti heidän vastustajiaan.

”Vastasimme siihen, että kiitos, tätä ei voi hyväksyä, kyseessä on Kansainvälisen koripalloliiton kaikkien sääntöjen vastainen päätös”, Pesonen kertoo.

Vanhempien kanssa keskustelemisen jälkeen MuKi päätti lauantaiaamuna, että seuran molemmat joukkueet vetäytyivät turnauksesta.

Pesonen ja Pyykkö ylistivät nuorten pelaajien solidaarisuutta kovan päätöksen jälkeen.

”Pojat olivat ehdottomasti sitä mieltä, että omaan joukkueen kundeja tuetaan”, Pesonen kehuu.

Isolla joukolla ei kuitenkaan ollut edes teoriassa mahdollista päästä heti kotimatkalle. Pelireissu muuttuikin toisenlaiseksi kauden päätösmatkaksi, joka sisälsi muun muassa katukorista ulkokentillä.

”Koetetaan keksiä pojille tässä kaikkea kivaa tekemistä. Ja täällä on tosi kiva sää, joten on hauska olla ulkona”, Pesonen kertoo.

Pelimatkoja ulkomaille voi olla luvassa jatkossakin – mutta tuskin enää Viroon.

”Tuntuu hyvin kaukaiselta, että tulisimme tänne enää uudestaan. Varmaan jatkossa katsomme muita vaihtoehtoja”, Pyykkö arvelee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat