Postimees: Virolais­valmentaja väittää, että rasistista solvausta edelsi loukkauksia suomalaisilta

Junioriturnauksen järjestäjät pyysivät julkisesti anteeksi helsinkiläis­joukkueelta. Tapaus nousi Virossa nopeasti julkisuuteen.

Tallinnassa pelatussa koripallon Nord Cup -junioriturnauksessa tapahtuneesta rasistisesta välikohtauksesta on uutisoitu myös Virossa.

Perjantaina pelatussa Munkkiniemen Kisapoikien (MuKi) ja virolaisen Kohila SK:n välisessä U12-poikien ottelussa MuKin pelaajat ja valmentajat joutuivat vastustajan pelaajien rasistisen käytöksen kohteeksi.

Tapauksesta langetettiin syylliseksi todetuille pelaajille yhden ottelun pelikiellot. MuKi koki rangaistuksen täysin riittämättömäksi ja veti seuran kaksi joukkuetta pois turnauksesta.

Turnauksen järjestäjä julkaisi sunnuntaina julkisen pahoittelun tapahtuneesta.

”SK Kohila -joukkueen pelaajat reagoivat joukkueiden välisiin erimielisyyksiin rasistisilla loukkauksilla. Tuomitsemme ehdottomasti pelaajien käytöksen Munkkiniemen Kisapoikia kohtaan”, turnauksen johtajan Tarmo Oraksen allekirjoittamassa tiedotteessa todettiin.

”Pyydämme tätä tapausta joukkueelta ja heidän valmentajiltaan syvästi anteeksi, olemme ryhtyneet toimenpiteisiin ja teemme kaikkemme varmistaaksemme, ettei vastaavaa toistu.”

Viron suurimman sanomalehden Postimeehen haastattelussa Kohila SK:n valmentaja Kaur Heinaru kertoo joukkueensa näkemyksestä tapahtuneesta. Hän väittää, että tapahtumaketju olisi alkanut MuKin pelaajien solvauksista.

”Heidän pelaajansa sanoi loukkaavia kommentteja yhden meidän pelaajamme painosta. Hieman myöhemmin tämä vastustaja päästeli pelaajamme kohti ääniä, jotka eivät kuulu koripalloon”, Heinaru kertoi lehden mukaan.

”Oletan, että tämä rasistinen sana sanottiin jossain vaiheessa tämän jälkeen. Kukaan ei tiennyt, että jotain oli tapahtunut – en minä, eivät tuomarit eikä vastustajan valmentajakaan.”

Heinaru vahvistaa lehdelle, että tapahtunut tuotiin pelin jälkeen hänen tietoisuuteensa ja hän pyysi pelaajaansa pyytämään anteeksi.

”Pojat kättelivät, ja tapaus vaikutti olevan käsitelty.”

MuKin valmentajat kertoivat, että rasistisen solvauksen kohteeksi joutunut juniori oli ottanut tapahtuneen hyvin raskaasti. Heinaru sanoi saman tapahtuneen myös heidän pelaajalleen.

”Hänkin itki. Uskon omaa pelaajaani. Hän on rehellinen poika ja myönsi solvanneensa vastustajaa. Mutta se ei tapahtunut syyttä, häntä on loukattu aiemminkin”, valmentaja kertoi Postimeehen mukaan.

”He ovat 11–12-vuotiaita, ei ihme, että heidän suustaan pääsee sopimattomuuksia pelin tunnekuohuissa.”

MuKin valmennus sanoi aiemmin, että joukkueen aasialaistaustaista pelaajaansa oli loukattu heti alkulämmittelyissä.

Heinaru puolusti pelaajiaan myös sanomalla, että olisi ”älyvapaata sanoa, että he olisivat rasisteja”.

”Kaikkien näiden poikien suuret idolit ovat mustia NBA-pelaajia”, hän perusteli.

Heinaru kuitenkin myönsi, että seuran on otettava tapahtuneesta myös opikseen. ”Haluan korostaa, että meillä on Kohila SK:ssa nollatoleranssi solvauksiin ja rasismiin.”

HS ei välittömästi saanut MuKilta kommenttia Heinarun kertomaan.

1990- ja 2000-luvuilla itse Viron liigassa pelanneen Heinarun haastattelu oli sunnuntaina iltapäivällä Postimeehen etusivulla näkyvällä paikalla pääuutisena.

Tapaus oli jo sitä ennen noussut Virossa julkisuuteen, kun virolaismediassa kirjoitettiin asiasta ainakin HS:n lauantaisen uutisen pohjalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat