Itävallan valmentaja latasi rajuja syytöksiä Leijonien maalista IL:lle – tuomarilta täystyrmäys: ”Ei pidä paikkaansa”

Itävallan leirissä oli tuohtunutta väkeä Leijonille kärsityn tappion jälkeen. Päävalmentaja Roger Bader syytti Iltalehden haastattelussa tuomareita virheestä.

Ahti Oksanen (vas.) tinttasi Leijonien kolmannen maalin lauantaina Itävallan verkkoon ja sai osumansa jälkeen onnittelut Hannes Björniseltä ja Teemu Hartikaiselta.

Itävallan päävalmentaja Roger Bader lateli lauantaina tuohtuneena Iltalehdelle tiukkoja syytöksiä Ahti Oksasen tekemästä Leijonien 3–1-maalista.

Baderin mukaan otteluvalvoja oli sanonut Itävallan johtoryhmälle ottelun jälkeen, että Leijonien kolmannessa erässä tekemää maalia edelsi paitsio.

Itävalta haastoi Leijonien maalin ottelun aikana, mutta maali jäi videotarkastusten jälkeen voimaan. Bader siis väitti, että tuomarit tekivät tilanteessa virheen.

Ottelun videotuomari, viralliselta titteliltään video review consultant Jere Lahti kiistää väitteen siitä, että otteluvalvoja olisi kertonut Itävallan ryhmälle tilanteen olleen oikeasti paitsio.

”Se ei pidä paikkaansa. Tiedän, mitä meidän organisaatiomme on kommentoinut. On voitu sanoa, että ’se oli ihan hyvä haasto’. Kun tilanne oli noin epäselvä”, Lahti sanoo.

”Supervisoreista (supervisorit on otteluvalvojia, virallinen termi tänä päivänä erotuomarivalmentaja) joku on varmasti sanonut tyyliin, että ’hänkin olisi haastanut tuon’. Eikä se tarkoita, että tilanne oli paitsio.”

Lahti esitteli videotarkastuksen aikana tallenteita tuomareille ja keskusteli heidän kanssaan. Lopullisen päätöksen tekivät tuomarit jäällä.

Lahden mukaan videotarkastuksessa olisi pitänyt löytää kiistaton todiste paitsiosta, jotta jäällä hyväksytty maalituomio olisi voitu muuttaa.

”Tässä tapauksessa kiistatonta todistetta ei löydy. Kun tilannetta katsoo kuva kuvalta, mistään kamerakulmasta ei löydy sellaista kuvaa, että kiekko olisi kokonaan poistunut viivan päältä eli kiekon ja siniviivan välissä näkyisi valkoista”, Lahti sanoo.

Lahden mukaan ratkaisu tehtiin siniviivan päällä olevasta kattokamerasta.

”Itävaltalaiset siinä varmaan tunteissaan tulkitsivat kuvaa haluamallaan tavalla. Kun kiistaton todiste pitää olla, ei siitä sellaista saa millään. Eikä siinä tilanteessa lopulta ollut kenelläkään muulla mitään epäselvää.”

Pian Oksasen viimeistelemän 3–1-maalin jälkeen Nokia-areenan lehtereillä nähtiin erikoinen tilanne, kun mystinen pukumies pinkoi täyttä ravia katsomosta kohti Itävallan vaihtopenkkiä.

Kyseessä oli mitä ilmeisimmin Itävallan videovalmentaja, joka ei ollut saanut yhteyttä penkkivalmentajiin. Niinpä hän juoksi ilmoittamaan vaihtopenkin taakse, että paitsiotilanne kannattaa haastaa.

”Heillä oli ylhäällä yksi videovalmentaja. Ymmärsin, että heillä oli oman kommunikaationsa kanssa vähän ongelmia”, Lahti kommentoi.

Leijonat kaatoi Itävallan 3–1. Seuraavan kerran Suomi pelaa tiistaina. Silloin vastassa alkulohkon viimeisessä ottelussa on Tanska.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat