Suurimmasta mestarisuosikista ei ole ollut mitään epäselvyyttä viime vuosina. Jukka Jalosen valmentama Leijonat on lähtenyt ykkössuosikkina jokaiseen arvoturnaukseen kevään 2021 MM-kisoista lähtien.
Tämä kevät ei ole poikkeus. Leijonat löytyi ennen kisoja oikeutetusti vedonlyöntitilastojen kärjestä MM-kotikisojen ylivoimaisena mestarisuosikkina.
Mestarin epäileminen on aina vaarallista, mutta turha tässä on tosiasioita kierrellä.
Puhtaasti näyttöjen ja tulosten perusteella MM-turnauksen toistaiseksi paras ja vakuuttavin joukkue löytyy Tampereen A-lohkon ulkopuolelta.
Riian B-lohkossa Sveitsi on pannut haisemaan. Tulikuuma Sveitsi on voittanut alkulohkon kaikki kuusi peliään murskaavalla maalierolla 26–6.
Denis Malgin (62) on kuuden ottelun jälkeen Sveitsin tehokkain saldolla 2+4.
MM-kisoissa tapahtuu tällä hetkellä jotain, mitä ei ole koskaan aiemmin nähty: Sveitsi on noussut haastajasta jopa kuumimmaksi mestarisuosikiksi.
Sunnuntai-iltana Riiassa pelattu B-lohkon kärkipeli Sveitsi-Tšekki oli hyvä osoitus siitä, miksi Sveitsi voi ihan oikeasti voittaa koko turnauksen. Kari Jalosen Tšekki oli pitkät pätkät täysin lirissä.
Edellisenä iltana Sveitsi kaatoi suosikkeihin kuuluvan Kanadan.
Päävalmentaja Patrick Fischer on saanut Sveitsin pelottavan kovaan iskuun muiden maiden näkökulmasta. Sen voi jo linjata tässä ja nyt, että Fischerin poppoo on Leijonien kovin haastaja tänä keväänä.
Sunnuntain voitto oli Sveitsille jo 15. alkusarjaottelun voitto putkeen MM-kisoissa. Vakuuttava tilasto, mutta Sveitsin mitalisaldo on jäänyt toistaiseksi hyvin laihaksi.
Sveitsiä on povattu suurmaiden joukkoon jo vuosikymmenen ajan, mutta seuraava askel on jäänyt ottamatta. Onhan näitä yhden kevään suonenvetoja nähty. Sveitsi otti sensaatiomaisesti MM-hopeaa jo keväällä 2013.
Nykyinen päävalmentaja Fischer on ollut puikoissa vuodesta 2015 lähtien. Hänen aikakaudellaan Sveitsi on saavuttanut kerran MM-hopeaa, kun keväällä 2018 Sveitsi passitti Lauri Marjamäen Leijonat puolivälierissä laulukuoroon.
Useammin kvartsipeli on koitunut Sveitsin kohtaloksi.
Sveitsi säkenöi jo viime kevään kisoissa, kun se voitti alkulohkon puhtaalla pelillä. Lentokeli päättyi tylysti puolivälierissä USA:ta vastaan.
Viime kevään kompurointi on varmasti riittävän tuoreena muistissa, joten samaa työtapaturmaa tuskin tapahtuu nyt.
Tämän kevään Sveitsissä on kaikkea, mitä MM-turnauksen voittaminen vaatii.
Sveitsin kokoonpano on erittäin iskukykyinen. Ryhmästä löytyy muutamia turnauksen ehdottomia kärkipelaajia. Turnauksen parhaimmistoon kuuluvat Kevin Fiala ja Nico Hischier ovat NHL:ssä eturivin hyökkääjiä.
Tähtikaksikon lisäksi NHL-kaliiberia edustavat kapteeni Nino Niederreiter, Jonas Siegenthaler, Janis Moser ja Denis Malgin.
NHL-kuusikon ulkopuolelta muut pelaajat tulevat Sveitsin pääsarjasta. Työteliäästä joukkueesta huokuu valtava saavutustarve.
Sveitsin riveissä on uuden sukupolven johtavia pelaajia, mutta myös tarvittavaa kokemusta. Hyökkäyksestä löytyy ikonihyökkääjä Andres Ambühl, joka pelaa jo 18. MM-turnaustaan.
Kymppipaitaa kantava Andres Ambühl, 39, on MM-turnauksen vanhin pelaaja.
Onhan siinä tarinaa kerrakseen, kun lähes nelikymppinen Davosin mies paahtaa tukka putkella samassa ketjussa 13 vuotta nuorempien Fialan ja Malginin kanssa.
Jos Leijonien talismaani on Marko Anttila, Sveitsillä se on iätön ihmemies Ambühl.
Kärkiyksilöiden ja roolitusten lisäksi pelitapa on kunnossa.
Luisteluvoimaa pursuava Sveitsi on kurinalainen, yhtenäinen ja energinen tempojoukkue, jota vastaan ei ole leppoista pelata.
Sveitsi paineistaa ärhäkkäästi, mutta viisaasti. Kiekon kanssa Sveitsi haluaa määrittää pelin virtausta terävällä kiekon liikuttelulla.
Tavaramerkkinä ovat nopeat suorahyökkäykset ja puolustajien aktiivisuus. Ylivoimapeli on ollut NHL-miesten kautta tehokasta.
Heikkouksiakin löytyy. Yksi kysymysmerkki liittyy maalivahtipeliin. Tähän asti Leonardo Genoni, 35, ja Robert Mayer, 33, ovat jakaneet vastuuta. Kumpikin konkari on enemmän tai vähemmän katsomaton kortti MM-kisojen kovissa peleissä.
Myös Sveitsin vaativassa pelitavassa on kipupisteensä. Kun tempovaade on kova, välillä viisikoiden tasapaino horjuu ja ylihyökkääminen ottaa vallan.
Tällä hetkellä kaikki näyttää Sveitsin kannalta hyvältä, mutta Bernin toria ei kannata vielä panna varaukseen.
Sveitsin on pudotuspeleissä todistettava, että se pystyy uudessa tilanteessa eli ennakkosuosikin asemassa voittamaan pienten marginaalien paineotteluita.
Tämä viikko kertoo, onko Sveitsi oppinut viime vuosista mitään.