Pekka Kangasalustan Jokerit-pestistä jäi vain salainen sopimus: ”Ei tällaista ole ennen ollut”

Pekka Kangasalusta työskentelee nyt Saksan maajoukkueessa ja pääsi valmentamaan MM-kisoissa kotikaupungissaan.

Pekka Kangasalusta (keskellä kasvot kameraan päin) antoi ohjeita Saksan joukkueelle ottelussa Suomea vastaan.

Tampere

Kun Saksa pelaa tiistaina puoliltapäivin MM-kisojen alkulohkon viimeisen ottelunsa, joukkueen vaihtopenkin takana on mies, jolle kisakaupunki Tampere on läpeensä tuttu.

Pekka Kangasalusta, 45, on entinen jääkiekkopuolustaja ja nykyinen valmentaja. Hän on matkannut töiden perässä ympäri Suomea sekä Saksassa niin seurajoukkueessa kuin maajoukkueessa.

Muu perhe on asunut koko ajan Tampereen kupeessa Kangasalla.

Kangasalusta ei ehdi viettämään kovin paljoa aikaa kotona tiiviin kisarupeaman keskellä. Silti hän pitää kokemusta kotikisoista kotikaupungissa ikimuistoisena.

"Kävin äitienpäivänä kaksi tuntia ja kerran pesemässä pyykkiä kaksi tuntia. Siinä on vapaa-aika. Aika on mennyt hallilla ja hotellilla valmistamassa pelejä. Hektistä aikaa, mutta olen nauttinut joka hetkestä”, Kangasalusta sanoo.

Kangasalustan suunnitelmat menivät uusiksi reilu vuosi sitten helmikuussa. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja Jokerit vetäytyi KHL:stä.

KHL:n pelilliset vaatimukset ja olosuhteet olivat Kangasalustan mukaan viiden tähden arvoisia, mutta sillä ei lopulta ollut merkitystä.

”Ainoa oikea ratkaisu, että Jokerit päätti vetäytyä, ei kahta sanaa siitä. Harmi, että maailmantilanne on mitä on."

KHL-Jokerien taustayhtiö oli tehnyt muun muassa Kangasalustan kanssa valmennussopimuksen jo kaudesta 2023–24.

Huhtikuussa uutisoitiin, että Kangasalusta, Antti Pennanen, Tony Virta ja Markus Ketterer saivat korvauksia uudelta taustayhtiöltä, jonka piti vastata KHL-Jokerien maksuvelvoitteista.

”Ei tällaista ennen ole ollut, ja tuskin enää ikinä tuleekaan. Kaikille osapuolille kaikki oli varmasti uutta. Siksi varmasti kesti pitkään. Sen enempää yksityiskohtiin menemättä, on hyvä, että saatiin asiat sovittua”, Kangasalusta sanoo.

Kangasalusta piipahti Slovakian liigassa Slovan Bratislavassa apuvalmentajana viime kauden lopulla. Täksi kaudeksi sopimusta seurajoukkueeseen ei kauden alkaessa ollut.

"Oletusarvo oli, että Jokerit olisi ollut liigassa. Meillä oli sopimukset heidän kanssaan. Asiat pyörivät pitkälti huhujen varassa. Meni pitkälle kesään, että selvisi, ettei Jokereilla ole jatkumoa Liigassa. Siinä vaiheessa kaikki valmentajan paikat oli jaettu. Jäin odotuskannalle”, Kangasalusta sanoo.

Lopulta paikka aukesi myöhään syksyllä Saksan DEL-liigasta Bietigheim Steelersistä, kun edellinen valmentaja sai potkut. Joukkue putosi, mutta sarjan pienimmän budjetin joukkueen valmentaminen oli ikimuistoista.

”Oli vähän kuin armeijassa. Ei välttämättä sillä hetkellä nauti, mutta jälkikäteen jää hyvät muistot”, Kangasalusta vertaa.

"Oli tosi raskas mutta opettavainen kokemus. Pieni organisaatio, jossa joutui painimaan paljon yksin asioiden kanssa.”

Ensi kaudella Kangasalustan työnantaja on DEL-liigan toisesta ääripäästä. Hän siirtyy Toni Söderholmin valmennusryhmään suurseura Red Bull Müncheniin.

Kangasalusta pitää Saksassa sarjan tasoa ja palkanmaksukykyä hyvänä, mikä houkuttaa ulkomaalaisia pelaaja. Siinä on kääntöpuolensa.

”Ulkomaalaiskiintiöt ovat isoja. Saa olla 11 ulkomaalaista sopimuspelaajaa, joista yhdeksän saa olla jäällä. Saksan oma jääkiekko mielestäni kärsii. Saksalaisen pelaajan ja maan jääkiekon kannalta tekisin jonkun muutoksen”, Kangasalusta sanoo.

Kangasalustan sopimus on kaksivuotinen. Vielä on avoinna, lähteekö hän edelleen matkaan yksin.

”Kaksi vanhinta lasta asuu jo omillaan, ja kolmaskin varmaan kohta muuttaa. Ehkä sitten vaimon ja koirien kanssa lähdetään.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat