Myrskyläläinen Ralf Lopian joutui rajuun onnettomuuteen pyöräillessään maailman ympäri

Ralf Lopian on nyt hoidettavana sairaalassa Kanadan Ottawassa.

Ralf Lopian on toipumassa vammoistaan sairaalassa Ottawassa.

| Päivitetty

Myrskyläläinen Ralf Lopian makaa tällä hetkellä sairaalassa Kanadan Ottawassa.

Syynä on se, että auto törmäsi Lopianiin kovalla vauhdilla, kun hän oli juuri aloittanut vuosia kestävän pyöräilyurakkansa toista osuutta.

Lopian, 65, pyöräili vuoden aikana Myrskylästä Turkin Istanbuliin. Hän siirtyi 10. toukokuuta Kanadaan, koska Aasian läpi pyöräily on tällä hetkellä jokseenkin mahdotonta useiden maarajojen ollessa suljettuina.

Kanadassa Lopian aloitti pyöräilyn Montrealista, josta hän lähti kohti Ottawaa. Ensimmäinen päivä sujui mainiosti. Seuraavana päivänä Lopian pyöräili kauniissa maisemassa. Ja siihen muistikuvat päättyvät.

”En tiedä, kuka ajoi ylitseni enkä mitään muutakaan onnettomuudesta”, Lopian kertoo puhelimitse ottawalaisesta sairaalasta.

Lopianin kanadalaiset ystävät ovat keskustelleet poliisin kanssa ja vahvana epäilynä on se, että auto olisi osunut Lopianin pyörään yli 100 kilometrin tuntivauhdilla.

Pari muistikuvaa Lopianialla on onnettomuuden jälkeen. Hän muistaa, että häntä nostettiin ambulanssiin ja että sairaalassa otettiin magneettikuvia. Hän heräsi sairaalassa 12 tunnin kuluttua.

Lopputulos on tämä: Lopianilta murtui kymmenen kylkiluuta, oikea solisluu ja oikea lapaluu sekä tuli keuhkovaurioita. Lisäksi oikea korva osittain repeytyi irti, kun kypärän hihna viilsi sitä.

”Kypärä pelasti kuitenkin henkeni”, Lopian toteaa.

Kun Lopian oli lähdössä maailmanympäripyöräilyynsä, hän listasi vaarallisimmaksi asiaksi juuri liikenteen – ei ryöstön uhriksi joutumista eikä sairauksia tai tartuntatauteja.

”Kukapa siihen oikeasti uskoo, että näin voi oikeasti tapahtua.”

Lopianin toipuminen on sujunut tilanteen vakavuuteen nähden hyvin, jopa loistavasti. Hänelle ei enää anneta morfiinipistoksia, ja hän saa kahdesti päivässä kävellä parikymmentä metriä.

”Kipu on yhä aika uskomatonta koko vartalossa”, Lopian toteaa.

Viimeistään ensi viikolla Lopian on pääsemässä pois sairaalasta. Lopianin ottawalaiset ystävät ovat luvanneet, että hän voi asua heidän luonaan niin kauan kuin hän haluaa.

”Minulle tärkeä asia on päästä sellaiseen kuntoon, että voin lentää takaisin Suomeen.”

Entä Lopianin pyörä, Monica? Se on tallessa ja alustavasti vain takarengas vanteineen on täysin tuhoutunut, mutta tarkempaa tarkastusta ei ole tehty.

Lopianilla on runsaasti muitakin selvitettäviä asioita, kuten se, korvaako vakuutus kalliit sairaalamaksut.

”Se olisi outo homma, jos joutuisin itse maksamaan.”

Yksi kysymys on se, loppuuko Lopianin maailmanympäripyöräily tähän? Alun perin retken piti kestää vähintään seitsemän vuotta.

”Ensin pitää toipua Suomessa fyysisesti ja henkisesti, mutta aion jatkaa matkaa ensi vuoden toukokuussa täältä Ottawasta, jos kuntoni on ok.”

Lue lisää: Ralf Lopian tekee todella suuren reitti­muutoksen pyöräillessään maailman ympäri

Lue lisää: Ralf Lopian hyppää vappuna pyöränsä selkään ja aikoo palata kotiin vasta vuosien päästä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat