Viime vuoden juoksu­sensaatio aloitti kauden ennätyksellä – tavoitteena haamu­rajan alitus

Eveliina Määttänen on entinen 400 metrin aitajuoksija, joka teki kansainvälisen läpimurtonsa vasta siirryttyään 800 metrille.

Eveliina Määttänen odottaa jännityksellä kesän tulossatoa 800 metrillä.

Eveliina Määttänen oli viime kesän löytö naisten 800 metrin juoksussa.

Keravalainen farmaseutti nousi täysin puskista yleisurheilun MM-kisoihin. Hän paransi ennätystään 11 sekuntia ja teki kansainvälisen läpimurtonsa.

Ennen MM-kisoja Määttänen paransi ulkoratojen ennätystään 800 metrillä neljä kertaa, kun sitä ennen hän oli juossut matkan vain muutamia kertoja.

Määttänen on entinen 400 metrin aitajuoksija, jonka edelliskaudet menivät piloille takareisivamman takia.

Tämän kauden Määttänen aloitti todella lupaavasti, kun hän paranteli viikolla Jyväskylässä omaa vuosi sitten juoksemaansa 600 metrin Suomen ennätystä aikaan 1.27,12.

Ennätysparannusta oli 1,35 sekuntia.

Annimari Korte ja Nooralotta Neziri aloittivat samoissa Harju Cupin kisoissa kautensa 100 metrin aidoissa hyvillä ajoilla 12,88 ja 13,04.

Määttänen sanoi odottaneensa vielä parempaa aikaa talven treenikauden perusteella, vaikka hallikisat jäivätkin sairastelun takia väliin.

Samana iltana hän juoksi vielä ennätyksensä toisella harvoin juostavalla matkalla eli 300 metrillä 38,86.

”Viime kausi jätti hyvät fiilikset, kun tason nosto oli sen verran odottamaton. Tuntui, että kehityin viikko viikolta. Koko harjoituskausi syksystä lähtien onnistui ja oli ehjän nousujohtoinen. Nyt pitää vaan saada lisää kokemusta”, 27-vuotias Määttänen sanoo.

Viime kesänä kokemattomuus näkyi loppukaudesta. Askel ei enää ollut yhtä lennokas, kun päästiin heinäkuun MM-kisoista elokuun lopun EM-kisoihin.

MM-kisoissa Määttänen oli ajallaan 2.02,68 alkuerässään kovassa seurassa kuudes. EM-kisoissa hän juoksi alkuerissä 2.03,66.

”MM-kisat tulivat yllättäen. Siksi en pystynyt kisojen välissä harjoittelemaan kunnolla. Jäi harmittamaan, ettei tullut enää tuloskuntoa loppukauteen”, Määttänen sanoo.

”Olen keventänyt tietoisesti hommia. Töitä on parikymmentä tuntia viikossa.”

Naisten 800 metrillä Suomella on pitkästä aikaa poikkeuksellinen tilanne. Matkan pitkäaikainen ykkösjuoksija Sara Lappalainen (entinen Kuivisto) on siirtymässä 1 500 metrille, mutta kilpailee vielä myös kasilla.

Toistaiseksi vain Lappalainen on ainoa kahden minuutin alittaja suomalaisnaisista. Hän juoksi Tokion olympiakisoissa SE-ajan 1.59,41.

Määttäsen tavoitteena on päästä toisena naisena alle kahden minuutin.

”Se olisi kyllä hieno homma. Toivottavasti ennätys paranee. On vahva luotto, että eteenpäin on menty.”

Toisena tavoitteena on varmistaa paikka elokuun MM-kisoihin Budapestissä. Tätä varten Määttänen kilpailee ahkerasti kerätäkseen tarvittavia sijoituspisteitä.

Kisakalenterin ensimmäinen osa on jo tehty kesäkuun loppuun asti.

”Opin viime vuodesta, että pitää kerätä niitä rankingpisteitä. Tykkään järjestelmällisyydestä, että kisoja on sovittu pitkälle etukäteen”, Määttänen sanoo.

Viime kaudella Määttänen oli urheilijana vielä siinä tilanteessa, että hän kävi säännöllisissä päivätöissä farmaseuttina Keravan keskusapteekissa.

Enää harjoituksia ei tarvitse suunnitella työaikojen mukaan, kun Määttänen voi tehdä saman alan töitä etänä uudelle työnantajalle.

”Olen keventänyt tietoisesti hommia. Töitä on parikymmentä tuntia viikossa.”

Määttästä valmentaa hänen slovenialainen puolisonsa Jan Petrac.

Kesän aikana naisten kasilla voidaan nähdä muitakin hyviä aikoja. Sastamalalainen Veera Mattila juoksi Jyväskylässä Määttäsen vanavedessä 22-vuotiaiden Suomen ennätyksen 600 metrillä 1.27,90.

Viime kaudella 20-vuotias Mattila juoksi kasilla ajan 2.05,13.

Keravalainen juoksija Eveliina Määttänen työskentelee farmaseuttina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat