Tampere
Jääkiekon MM-kisoissa pelataan tiiviiseen tahtiin kymmenen ottelua, mutta pelaajille jää välipäivinä paljon myös vapaa-aikaa. Kysyimme Suomen pelaajilta, miten he ovat varautuneet välipäivien viettoon.
Leijonien ykkösketjun keskushyökkääjää Sakari Mannista alkaa heti naurattaa, kun hän kuulee kysymyksen: ”Otitko jotain erityistä mukaan MM-kisareissulle?”
”Olimme Marko Anttilan kanssa kämppäkavereita MM-kisoissa jo keväällä 2019, ja olemme olleet aina sen jälkeenkin, kun olemme kisoissa yhtä aikaa olleet. ’Mörkö’ soitti ennen turnausta ja muistutti, että otathan taas pleikkarisi mukaan. Pakkohan toive oli toteuttaa ja kaivaa pölyttynyt kone naftaliinista esiin”, Manninen kertoo Playstation-pelikoneestaan.
Anttila hehkutti ennen kisoja, että olet tosi pätevä pelaamaan pleikkaria, mutta hänellä itsellään homma on pahasti hakusessa.
”En nyt omista taidoistanikaan niin tiedä, kun ei ole tosi pitkään aikaan tullut pelattua”, Manninen vähätteli.
”Pleikkari oli alun perin MM-kisoissa mukanani myös sen tähden, että sen avulla oli helppo katsoa elokuvia. Nykyäänhän saman voi tehdä erilaisilla apeilla ja peilata puhelimen kautta ohjelmat suoraan tv-ruutuun.”
Alkukisojen ohjelma on ollut niin kiireinen, että pleikkari on edelleen Mannisen matkalaukussa.
”Mutta kyllä sen sieltä vielä tässä joku välipäivä kaivan ja toimintakuntoon Mörön kunniaksi viritän. Sen verran yhteisiä perinteitämme pitää kunnioittaa”, Manninen sanoi.
Anttila oli toiveikas myös sen suhteen, että opettaisit häntä kisojen aikana pelaamaankin pleikkaria.
”Siitä en tiedä, se voi olla vähän haastavampi homma. Mutta sen lupaan, että kyllä me Mörön kanssa kisojen aikana joku hyvä suomalainen takuuvarma klassikkoleffa esiin kaivetaan ja sille yhdessä pleikkarin kautta katsomalla nauretaan.”
Marko Anttila toivoi kehittyvänsä pleikkarin pelaajana.
Leijonissa jo monta vuotta käytössä ollut slogan ”Kun aika on” antaa pelaajille vapauden hyödyntää harjoitusten, palaverien ja pelien ulkopuolelle jäävän ajan parhaaksi katsomallaan tavalla.
”Toistaiseksi päivät ovat menneet tosi nopeasti. Vaimo piipahti täällä viikonloppuna, muuten on ollut mukavaa viettää jätkien kanssa kahvilla käyden, seurustellen ja erilaisia juttuja väritellen”, Manninen sanoo.
Mannisen toivelistalla on yksi paikka Tampereella, jossa hän haluaa kisojen aikana vierailla.
”Rajaportin saunan haluan ehdottomasti käydä testaamassa. Haluan tietää, millaiset löylyt Suomen vanhimmassa saunassa saa.”
Kisojen edetessä Manninen saattaa päästä verestelemään myös pleikkaritaitojaan, jos kisoihin oman konsolipelinsä mukaan ottanut Kaapo Kakko kyllästyy mittaamaan taitojaan vain Suomen ykköstähteä Mikko Rantasta vastaan.
”Taidan olla tässä joukkueessa niitä harvoja sen sukupolven jätkiä, joka tykkää pelata paljon pleikkaria. Olemme tahkonneet Rantasen kanssa alkukisat tiukasti NBA:ta ja Fifaa. Toistaiseksi on ollut niin kovat keskinäiset väännöt, ettei ole tarvittu eikä ole kysytty vielä ketään muita peleihimme mukaan”, Kakko perusteli.
Vuosi Yhdysvalloissa sai Kakon kaipaamaan suomalaista saunaa.
”Tampereen saunoista olen kavereilta kysellyt ja myös itse netistä hakenut tietoa. Rajaportti, Kaupinoja ja Kuuma Laukontorilla kiinnostavat. Sunnuntaina olisin halunnut mennä tutustumaan Kuumaan, mutta se oli suljettu. Miksi ihmeessä? Sunnuntai on ainakin minulle saunapäivä, niin silloin pitäisi paikan olla ehdottomasti auki”, Kakko harmitteli.
Kaapo Kakko on kiinnostunut vierailemaan tamperelaisissa saunoissa.
MM-joukkueen Tapparan pelaajilla maalivahti Christian Heljangolla, puolustaja Mikael Seppälällä ja Waltteri Merelällä on vahva kotikenttäetu muutenkin kuin vain tuttujen paikkojen ansiosta.
”Pakkasin vain ihan perusjutut mukaan. Jos jotain tarpeita tulee mieleen, niin on lyhyt matka kotoa hakea ne”, Merelä perusteli.
”Leijonissa homma on aika vapaamuotoista. Välillä olen nukkunut kotonakin. Hotellissa olemme Merelän kanssa kämppäkavereita. Kun hänen kanssaan värittelee, aika menee nopeasti”, Heljanko paljasti.
Hakametsän jäähallin lähellä asuva Seppälä on elänyt MM-turnauksessa melkein kuin normiarjessa.
”Pyrin viettämään mahdollisimman paljon aikaa jätkien kanssa, mutta pari yötä olen nukkunut omassa sängyssä.”
Maalivahti Emil Larmi sanoo tuoneensa parhaan viihdykkeensä mukanaan Ruotsista.
”Otin samassa seurassa pelanneen hyvän ystäväni Koiviston Miikan huonekaveriksi. Koko kauden olen katsellut häntä Växjössä kämppiksenäni, niin pysyy tutut kuviot MM-kisoissakin. Miikan seurassa aika kisoissakin parhaiten kuluu.”
”Jos muuta ajanvietettä tarvitaan, repusta löytyy läppäri ja kirja. Muistini on niin pitkä, että juuri nyt en muista teoksen nimeä. En ole mikään himolukija, mutta pelimatkoilla tulee luettua”, Larmi kertoo.
Kämppäkaveri Koivisto luottaa myös yksinkertaiseen reseptiin.
”Ensimmäinen viikko kisoissa meni tosi nopeasti, kun ohjelmassa oli kaikkea ylimääräistäkin, mutta toisella viikolla varmaan täytyy jo ruveta ajankuluksi jotain tekemistä miettimään. Ellei muuta keksi, iPadilta voi katsella jotain sarjoja tai peilata jotain muuta kiinnostavaa tv:seen.”
Ville Pokka paljastuu myös vähään tyytyväksi luottopuolustajaksi.
”Perustavaroilla mennään. Tv:tä katselen ja musiikkia kuuntelen.”
Yhtä yksinkertaiseen vapaa-ajan käyttöön luottaa myös hyökkääjä Juho Lammikko.
”Varmaan jotain sarjoja ja leffoja välipäivinä katselen. Kivaa on myös viettää jätkien kanssa yhteistä aikaa.”
Hyökkääjä Harri Pesosella asuu paljon tuttuja Tampereen seudulla, muun muassa Ilveksestäkin takavuosilta tuttu isoveli Jussi Pesonen.
”Olen ’Pessin’ tyttären kummisetä. Joku tapaaminen heidän kanssaan on tarkoitus järjestää”, Pesonen suunnittelee.
Pesonen tykkäsi vuosi sittenkin MM-kisoissa pyöräillä ja käydä syömässä kaupungilla.
”Aika rauhassa sai silloin olla. Joku kannattaja tuli aina silloin tällöin hyvässä hengessä pyytämään yhteiskuvaa tai nimmaria. Saa nähdä, muuttuuko tilanne tänä vuonna, kun toista vuotta peräkkäin kaupungissa pyörimme ja naamamme ovat jo valmiiksi vähän tutumpia”, Pesonen aprikoi.
Pesonen aikoo käyttää aikaansa myös mielensä rentouttamiseen lepäämällä hyvin ja lukemalla.
”Yksi sijoittamiseen liittyvä kirja on mukanani, se on tällä hetkellä kiinnostukseni aiheena. Sen parissa kuluu varmaan jonkin verran aikaa”, Pesonen ennakoi.
Hannes Björninen lukee kisojen aikana kirjaa, joka kertoo kylmän sodan ajan vakoojasta.
Nelosketjun luottosentteri Hannes Björninen aikoo heittäytyä lukemalla toisenlaiseen sielunmaisemaan.
”Teoksen nimi on Agentti Sonja. Tosielämän jännityskertomus kylmän sodan ajan vakoojasta.”
”Kokemuksesta tiedän, ettei välipäivinä ihmeitä tarvitse tehdä. Palautumisen ohella voi nauttia ulkoilmasta, Pyynikin komeista maisemista ja hyvien kavereiden seurasta.”
Puolustaja Nikolas Matinpalo luottaa teknologiaan.
”iPad, puhelin ja kuulokkeet. Niillä on pärjätty aika hyvin. Padiltä näkee sarjoja tai jotain ohjelmia ja välillä on kiva kuunnella musiikkia.”
Leijonien taustatiimillä vapaa-aika turnauksessa on vähäistä.
”Jos esimerkiksi on iltapeli, paluu hotellille tapahtuu puolen yön jälkeen. Pukujen vaihto rennompaan asuun, ruokailu ja kello on yksi yöllä. Sen jälkeen valmennus aloittaa ottelun purkamisen. Saksa-pelin jälkeen nukkumaan meno tapahtui hiukan kahden jälkeen”, Leijonien joukkueenjohtaja Mika Kortelainen kuvailee arkea.
”Yöllä saimme perattua avauserän. Aamulla aikaisin jatkui pelin videoklippien tekeminen kahdesta viime erästä ja saimme ne valmiiksi pelaajien kello 11.30 alkaneeseen palaveriin”, Leijonien maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen täsmentää.
Puuhaa riittää jokaiselle taustatiimissä vähintään tarpeeksi.
”Ympäripyöreitä päiviä tekee jokainen omassa ruudussaan. Jojona ’Kölli’ joutuu sykkimään moneen suuntaan, itselläni aikaa menee tosi paljon erilaisten videoiden analysointiin ja niistä klippien tekemiseen”, Lehtonen sanoo.
Silti molemmat ovat toiveikkaasti ottaneet yhden kirjan mukaansa, Kortelainen Jo Nesbøn Verikuun, Lehtonen sota-aiheisen kirjan.
”Iltaisin on joskus hetki aikaa lukea. Kirjassani on 23 suomalaista sotatapahtumaa. Teoksessa kerrotaan muun muassa Raatteentien ja Talin-Ihantalan taisteluista sekä tarinoita suomalaisista sotasankareista”, Lehtonen sanoo.
Leijonien maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen tietää, että taustatiimi joutuu paiskimaan pitkää päivää.
Leijonien apuvalmentaja Ari-Pekka Selin on vuosien varrella oppinut, mikä on hänelle paras tapa pysyä virkeänä pitkän turnauksen aikana.
”Ulkoilu on minulle ykkösjuttu. Hotellin vieressä olevat Pyynikin maastot ja hienot maisemat pitää hyödyntää aina, kun se on mahdollista.”
”Toinen tärkeä asia on nukkuminen silloin, kun se on mahdollista. Jos joku kokemattomampi koutsi samoilla silmillä yrittää kolme viikkoa vetää, kyllä siinä väkisin nuorinkin mies jossain kohtaa turnausta hyytyy.”