Suomi teki noloa historiaa: mitali­saalis romahti nollaan

Suomen jääkiekkomaajoukkueet jäivät ilman mitalia tällä kaudella.

Ei mitalin mitalia!

Uskomatonta mutta totta. Suomen jääkiekkomaajoukkueiden kausi 2022–23 sai tylyn lopun.

Vielä viime kaudella Suomessa juhlittiin kuutta eri arvokisamitalia, kahta kultaa, yhtä hopeaa ja kolmea pronssia, mutta tällä kaudella sinivalkoiset maajoukkueet jäivät tyhjin käsin.

Järisyttävän heikko tulos sai sinettinsä, kun Leijonat taipui MM-kisojen puolivälierässä Kanadalle maalein 1–4.

Jukka Jalosen ryhmä oli Suomen viimeinen mitalitoivo. Aiemmin tänä vuonna omat saumansa hukkasivat muut maajoukkueet eli Naisleijonat, alle 20-vuotiaat, alle 18-vuotiaat pojat ja alle 18-vuotiaat tytöt.

Vuosi 2023 on ensimmäinen kerta historiassa, kun Leijonat, Naisleijonat, Nuoret Leijonat ja Pikkuleijonat jäivät kaikki ulos MM-kisojen mitalipeleistä.

Lähimmäksi mitalia pääsi tällä kaudella Tyttöleijonat, joka kärsi tammikuussa kitkerän jatkoaikatappion Kanadalle MM-kisojen välierässä. Kanada marssi lopulta maailmanmestariksi.

Suomi sai pronssiottelussa kyytiä Yhdysvalloilta 5–0.

Suomen miehet, naiset, alle 20-vuotiaat ja alle 18-vuotiaat pojat hävisivät kaikki puolivälieränsä.

Naisleijonat taipui Tšekille 1–2 ja oli kisojen viides.

Nuoret Leijonat hävisi Ruotsille 2–3 ja Pikkuleijonat Slovakialle niin ikään 2–3.

Kohtalonottelut olivat trillerimäisiä maalin pelejä, joissa Suomi notkahti ratkaisevilla hetkillä. Henkinen kantti petti.

Naisleijonat taipui huhtikuussa MM-kisojen puolivälierässä Tšekille.

Jos ei lasketa mukaan koronan runtelemaa kautta 2019–20, jolloin suurin osa arvokisoista peruttiin, on Suomi jäänyt 2000-luvulla vain kerran ilman mitalia, kaudella 2011–12.

Leijonat, Naisleijonat, Nuoret Leijonat ja Pikkuleijonat ylsivät tuolloin mitalipeleihin ja sijoittuivat jokainen neljänneksi MM-kisoissa. Tyttöleijonat oli viides.

Kaudella 2004–05 Leijonat oli upeasti World Cupin kakkonen, mutta varsinaista mitalia ei NHL-mallisessa turnauksessa jaettu.

Suomalainen jääkiekko on ollut lähes yhtä juhlaa viime vuosina. Viime kaudella Suomen kaikki viisi eri maajoukkuetta voittivat mitalin – Jalosen Leijonat jopa kaksi kultaista.

Miesten olympia- ja MM-voittojen vanavedessä Naisleijonat taisteli olympiapronssia, Nuoret Leijonat MM-hopeaa ja poikien ja tyttöjen maajoukkueet molemmat MM-pronssia.

Viime kauden ainoat mitalittomat kisat olivat naisten MM-karkelot.

Kausi 2018–19 oli sekin sensaatio: miesten maailmanmestaruus, naisten MM-hopea, nuorten MM-kulta ja poikien pronssi.

Kaudella 2015–16 Suomi voitti alle 20-vuotiaiden ja alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruudet sekä miesten hopeaa.

Yllättävä mitaliton vuosi herättää nyt kysymyksen, voiko sen kuitata yksittäisen kauden yhteensattumana, vai kyteekö taustalla merkkejä maajoukkuetoiminnan ongelmista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat