Suomi ja muut Pohjoismaat toivovat, että kansainvälinen hiihtoliitto (Fis) suosisi heidän vahvasti kielteistä kantaansa venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluusta kansainvälisiin kilpailuihin.
Suomen hiihtoliittoa Fisin johtokunnassa edustava Martti Uusitalo kertoo Helsingin Sanomille, että Pohjoismaiden kanta on selvä ja yhtenäinen: venäläisiä ja valkovenäläisiä ei pidä tässä tilanteessa päästää kisoihin.
Uusitalon mukaan Fisissä on kuitenkin maita, jotka ajattelevat asiasta toisin.
”En halua mennä yksittäisiin maihin, mutta on niitä, jotka eivät halua nähdä asiassa poliittisia vivahteita. Heidän mielestään urheilun pitäisi pysyä erillään politiikasta, ja että urheilijat eivät voi valita passejaan”, sanoo Uusitalo, joka palasi Fisin kongressista Zûrichistä myöhään torstaina.
Vastaavasti Fisissä on myös maita, jotka seisovat Pohjoismaiden kannan takana.
Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) suosittaa, ettei venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita päästettäisi kansainvälisiin kisoihin.
Maaliskuussa KOK:n hallitus siirsi asiassa vastuun kansainvälisille lajiliitoille, joiden käytäntö vaihtelee.
Esimerkiksi judo päästi äskeisiin MM-kisoihinsa venäläisiä ja valkovenäläisiä, mutta karsi heidän joukostaan selvästi militääritaustaisia urheilijoita, kun Ukraina toi asian esille.
Isoista lajiliitoista kansainvälinen yleisurheiluliitto on ollut ehdottoman kielteinen venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluulle.
Fis päätti kokouksessaan jatkaa toistaiseksi venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden pannaa.
Seuraavan kerran se käsittelee asiaa syksyllä ennen kuin uudet kilpailukaudet alkavat hiihtolajeissa.
Edellisen kerran Fis päätti urheilijoiden sulusta viime vuoden lokakuussa.
”Fisissä asia on ollut esillä lähes kaikissa kokouksissa tavalla tai toisella KOK:n raportin ja suositusten kautta. Vaikea kuvitella, että kesän aikana tapahtuisi jotakin”, Uusitalo sanoo.
Viime syksynä Fisin iso tekninen kokous sai yllättävän käänteen, kun venäläisten valtuuskunta tuli paikalle Zürichiin.
Tällä kertaa kokouspaikalla ei ollut venäläisedustusta. Venäläisdelegaatiolla on silti mahdollisuus kuulla kokouksia etänä.
Venäläinen hiihtovaikuttaja ja -aktivisti Jelena Välbekään ei enää vaikuta Fisin hallituksessa.