Britannian pyöräilyliitto ei päästä transnaisia naisten kisoihin

Päätös noudattaa kansainvälisen yleisurheiluliiton aiemmin tekemää linjausta.

Naispyöräilijöitä kisaamassa Saksassa Gerassa 24. toukokuuta.

Britannian pyöräilyliitto (BC) sulkee transnaiset naisten kilpailuista, liitto kertoo tiedotteessaan. Asiasta ovat uutisoineet useat brittimediat.

BC esitteli yhdeksän kuukautta kestäneen selvityksen, jonka johtopäätöksenä maan kilpailuissa on tulevaisuudessa kaksi sarjaa: avoin ja naiset. Jälkimmäiseen saavat osallistua vain syntyperäiset naiset sekä transmiehet, jotka eivät ole aloittaneet hormonihoitoja.

Tutkimustulokset osoittavat, että vaikka testosteronitasoja laskee, murrosiän jälkeen sukupuoltaan korjannut transnainen saa epäreilua kilpailuetua, liitto perustelee.

Kansainvälinen pyöräilyliitto (UCI) sallii transnaisten osallistumisen, kunhan testosteronitaso on ollut kahden vuoden ajan alle 2,5 nanomoolia litrassa.

Britannian pyöräilyliitto päätti päivittää käytäntöjään viime vuoden keväällä, kun transnainen Emily Bridges yritti osallistua maan mestaruuskilpailuihin ratapyöräilyssä.

Viime kuussa UCI sai kritiikkiä, kun sukupuoltaan korjannut Austin Killips voitti naisten Gilan ympäriajon Meksikossa. Tuolloin lajin kattojärjestö vetosi tuoreimpaan tieteelliseen tietämykseen.

Muutokset tulevat voimaan tämän vuoden puolella, mutta tarkkaa ajankohta ei ole tiedossa.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto (WA) päätti huhtikuussa, että transnaiset eivät saa enää kilpailla naisten sarjoissa, jos heidän testosteronirajansa ei ole riittävän alhainen.

Päätöksen mukaan yksikään miesten puberteetti-iän läpikäynyt urheilija ei ole voinut osallistua naisten kansainvälisiin yleisurheilukisoihin 31. maaliskuuta lähtien.

WA päätti myös alentaa naisurheilijoiden sukupuolikromosomiin liittyvää poikkeavaa testosteronirajaa. Ennen raja oli viisi nanomoolia litrassa, kun se nyt on 2,5.

Urheilijan täytyy pysyä rajan alla kahden vuoden ajan saadakseen kilpailuluvan mihinkään naisten sarjoihin.

Oikaisu 26.5. kello 21.45: Oikea termi on sukupuolen korjaaminen, ei sukupuolen vaihtaminen kuten jutussa aiemmin todettiin.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat