Suuri heiluri liikahti. Joe Biden haluaa näyttää keski­sormea Kiinalle ja Donald Trumpille. - HS Visio | HS.fi

Suuri heiluri liikahti. Joe Biden haluaa näyttää keski­sormea Kiinalle ja Donald Trumpille.

Veropolitiikan mahdollisista suunnanmuutoksista huolimatta Bidenista saattaa tulla tätä menoa Yhdysvaltain historian eniten velkaa nostanut presidentti, kirjoittaa HS Vision toimittaja Emil Elo.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui toimittajille Valkoisen talon edustalla sunnuntaina.­

23.3. 17:01

Kenenkään ei olisi pitänyt yllättyä, kun Joe Bidenin hallinnosta tihkuneiden tietojen mukaan Yhdysvaltain johto on suunnittelemassa uutta 3 000 miljardin dollarin apupakettia.

Suuren valtion paluun tiellä Yhdysvallat on ollut jo vuosia.

Suurista puheistaan huolimatta edellinen presidentti Donald Trumpikaan ei ollut mikään valtiontalouden leikkaaja. Hänen aikakautensa alussa valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen oli noin 76 prosenttia, mutta viime vuonna suhdeluku oli jo 105 prosenttia.

Viime vuosikymmenien presidenteistä Barack Obama ja Trump ovat aivan omaa luokkaansa, kun vertaillaan, miten valtionvelka on noussut presidenttiyden aikana.

Vain Bill Clinton onnistui pienentämään velkataakkaa. Hän onkin monilla työllisyys-, osakemarkkina- ja kansantalousmittareilla Yhdysvaltain lähihistorian paras presidentti.

Joskin ainoa, joka sai huseerata ilman suurta talouskriisiä presidenttikausiensa aikana.

Joe Biden on ollut nyt pari kuukautta presidenttinä, mutta jo nyt talouden apupakettien yhteismäärä lähentelee 5000 miljardia dollaria.

Vertailulukuna Suomen valtion budjetti oli viime vuonna hieman alle 60 miljardia euroa. Esimerkiksi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi Twitterissä, että Yhdysvaltain apupaketin elvyttävät vaikutukset ovat Suomelle suurempia kuin EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketin.

Koko pakettia ei ilmeisesti kateta velalla, kun yhdysvaltalaismedian mukaan veronkorotukset kohdistuisivat erityisesti suuriin pörssiyrityksiin ja varakkaisiin amerikkalaisiin. Tämä voi olla myös pelkkä ajatus, koska Yhdysvaltain suurpelurien aktiivinen lobbauskone ei ole vielä päässyt antamaan omaa vastaustaan esitykseen.

Republikaanijohtaja Mitch McConnell suhtautui veronkorotuksiin jo hyvin jyrkästi. Vaikka molemmat puolueet kannattavat infrastruktuurin jälleenrakentamista, niin infrastruktuurin korjaustoimet sisältävä paketti koetaan ”troijalaisena hevosena” veronkorotuksille.

Veropolitiikan mahdollisista suunnanmuutoksista huolimatta Bidenista saattaa tulla tätä menoa Yhdysvaltain historian eniten velkaa nostanut presidentti. Vielä arvioita on vaikea tehdä, kun edellisenkään 1 900 miljardin dollarin paketin vaikutusta kulutukseen ei tiedetä tarkasti.

Mikäli kaikki menee ensimmäisen apupaketin suhteen, kuten hallinto toivoo, niin Yhdysvaltain bruttokansantuote kasvaa pelkästään sen avulla 3,8 prosenttia tänä vuonna. Uuden paketin myötä talous voisi kasvaa jälleen paljon lisää.

Suuren – tai suuremman – valtion paluulle on monia syitä. Bidenilla on paljon vaalilupauksia hoidettavanaan ja vain pari vuotta aikaa ennen välivaaleja.

Kiinan talouskasvu vaatii myös Yhdysvaltoja kasvamaan kiihtyvällä tahdilla.

”Jos me emme liiku, niin he syövät meidän lounaamme”, Biden kommentoi yhdysvaltalaismedian mukaan helmikuussa, kun presidentti oli puhunut puhelimessa Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa.

Maiden välisen infrastruktuurikasvun vertailuna voi käyttää esimerkiksi lentokenttiä. Yhdysvalloissa on rakennettu yksi uusi suuri lentokenttä 1990-luvun puolivälin jälkeen, kun Kiinassa niitä suunnitellaan rakennettaviksi 162 seuraavien 14 vuoden aikana.

Yhdysvaltain junareiteistä on tämän vuoden viranomaisraporttien mukaan huonossa kunnossa 43 prosenttia. Lähes puolet valtion 617 000 sillasta on yli 50 vuotta vanhoja.

Kiinassa suunnitellaan uutta raitiovaunureittiä rakennettavan vuoteen 2035 mennessä sen verran, että maapallon ympäri mentäisiin viisi kertaa.

Eikä Kiinan kasvu rajoitu pelkästään valtionrajojen sisäpuolelle, vaan myös ”uuden silkkitien” rakennusprojekti etenee Xin suunnitelmien mukaisesti.

Joidenkin mukaan Yhdysvallat palaa nyt keynesiläisyyteen, mutta siitä ei varsinaisesti ole kyse. Ei Yhdysvallat ole taantumassa.

Talous kasvaa, mutta Trump halusi ja Biden haluaa sen kasvavan nopeammin.

Eikä tämä ainakaan ole Ronald Reaganin aikaista monetarismiakaan, vaan todistamme nollakorkojen oudossa maailmassa nyt jotain muuta.

Ehkä Biden haluaa sitä myöhemmin kutsuttavan bidenismiksi. Että se oli hän, joka löi kiilaa Kiinan kasvulle, eikä ainakaan Donald Trump.

Toivottavasti tietävät, mitä tekevät.

Artikkeliin liittyviä aiheita