Yhdysvaltalainen kilpailija ostaa Woltin 7 miljardilla eurolla. Miki Kuusi: ”Urani vaikein päätös kaupan ja pörssilistautumisen välillä” - HS Visio | HS.fi

Yhdysvaltalainen kilpailija ostaa Woltin 7 miljardilla eurolla. Miki Kuusi: ”Urani vaikein päätös kaupan ja pörssilistautumisen välillä”

Wolt kertoo jatkavansa toimintaansa kuten ennen ja ottaa vastuulleen Doordashin kansainvälisen liiketoiminnan

Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi ottaa kaupan myötä vastuulleen Doordashin kansainvälisen liiketoiminnan.

9.11. 23:31 | Päivitetty 10.11. 7:29

Yhdysvaltalainen ruoan tilauspalvelu Doordash ostaa Woltin noin 7 miljardilla eurolla. Kauppahinta maksetaan osakkeilla, eli kyse on Woltin yhdistymisestä yhdysvaltalaiseen pörssiyhtiöön.

Yhtiön mukaan kauppa on arvoltaan suurempi, kuin esimerkiksi Nokian matkapuhelinliiketoiminnan myynti Microsoftille tai Sampo-pankin myynti Danske Bankille.

Wolt arvioi kaupasta maksettavan Suomeen veroja yli 600 miljoonan euron arvosta, kun kaupassa vaihdetut osakkeet päätyvät verotettavaksi.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että sen asiakkaiden, kauppiaiden ja lähettien näkökulmasta palvelu säilyy ennallaan. Wolt jatkaa omalla nimellään, tuotteellaan ja nykyisellä tiimillään kaikissa 23 toimintamaassaan.

Samalla Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi ottaa vastuulleen Doordashin kansainvälisen liiketoiminnan ja liittyy yli 50 miljardin euron arvoisen pörssiyhtiön johtoryhmään.

Kauppa julkaistiin Doordashin tulosjulkistuksen yhteydessä. Yhtiöt jatkavat itsenäisinä toimijoina kaupan toteutumiseen asti.

”Pakko sanoa, että tämä oli urani vaikein päätös. Vaihtoehto oli oma pörssilistautuminen tai tämä kauppa Doordashin kanssa. Totesimme, että yhdessä pystymme rakentamaan jotain suurempaa”, Miki Kuusi sanoo Helsingin Sanomille.

Kuusen mukaan yhtiöillä on samanlaiset tiimit ja yrityskulttuuri.

”Toimialalla kaikki tuntevat toisensa ja vuosien aikana on ollut keskusteluita. Ikinä ennen ei ole ollut tunnetta että nyt olisi se oikea, ennen kuin nyt”, Kuusi sanoo.

Woltin pääkonttori pysyy Helsingissä.

“Meillä on ollut vuosien varrella monta mahdollisuutta yhdistyä alan eri toimijoiden kanssa, mutta olemme aina lopulta päättäneet jatkaa omaa polkuamme eteenpäin. Keskusteluissa Doordashin kanssa näimme ensimmäistä kertaa, että tässä on aidosti mahdollisuus tehdä jotain kansainvälisesti ainutkertaista”, Miki Kuusi sanoo yhtiön tiedotteessa.

”Kaupan seurauksena Wolt saa käyttöönsä ennenkuulumattomat resurssit jatkaa laajentumista ja kehittää yhä parempaa palvelua, minkä arvoa ei pidä aliarvioida tämän kaltaisella todella kilpaillulla toimialalla”, Kuusi sanoo.

Kaupan saaminen päätökseen edellyttää viranomaisten hyväksyntää eri maissa. Kauppa odotetaan saatavan päätökseen vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla.

Vuonna 2020 alustayhtiö Wolt yli kolminkertaisti liikevaihtonsa edellisvuoden 87,4 miljoonasta eurosta 280,7 miljoonaan euroon. Yhtiön tappio syveni –36,1 miljoonasta eurosta –47,1 miljoonaan euroon.

Woltilla on yli 4 000 työntekijää ja se toimii 23 eri maassa.

Yhtiön mukaan sovelluksella on yli 2,5 miljoonaa aktiivista käyttäjää ja sen kautta tehtyjen tilausten arvo on vuositasolla 2,5 miljardia dollaria.

Lue lisää: Wolt hakee oikeudesta ratkaisua lähettien asemaan – Suomessakin lait voivat muuttua helpottamaan alustatalouden keikkatyötä

Wolt keräsi tammikuussa 2021 pääomasijoittajilta 440 miljoonan euron rahoituskierroksen. Kyse oli Suomen tähän asti suurimmasta kasvuyhtiön rahoituskierroksesta. Se on kerännyt useita isoja potteja toisensa perään, tähän mennessä kaikkiaan 707 miljoonaa euroa.

Sijoittajina rahoituskierroksella oli useita maailman suurimpiin kuuluvia sijoitusrahastoja, kuten yhdysvaltalaiset Iconiq Growth ja Tiger Capital sekä investointipankki Goldman Sachsin pääomasijoitusyksikkö.

Yhtiö on kertonut valmistelevansa pörssilistautumista, joten päätyminen yrityskaupan kautta pörssiin oli siihen nähden yllätys.

Lue lisää: Wolt sai alkunsa kehnosta liikeideasta, levisi 23 maahan ja kasvoi yli miljardin arvoiseksi yhtiöksi – Nyt sen suomalaiset perustajat kertovat, miten kaikki tapahtui

Lue lisää: HS kokosi yhteen Suomen suurimpia ja kiinnostavimpia yrityskauppoja: Nämä yhtiöt on myyty Suomesta ulkomaille – ja nämä on ostettu Suomeen

Woltin kauppaa voi verrata muihin Suomen taloushistorian suurimpiin kauppoihin.

Yhdysvaltalainen ohjelmistojätti Microsoft osti verkkoyhtiö Nokian matkapuhelin- ja palveluliiketoiminnan 5,4 miljardilla eurolla vuonna 2013.

Japanilainen Softbank osti suomalaisesta peliyhtiöstä Supercellistä enemmistöosuuden vuonna 2013. Kauppahinta oli 1,1 miljardia euroa.

Kolme vuotta myöhemmin Softbank myi 73 prosentin osuutensa Supercellistä kiinalaiselle internetjätille Tencentille. Kauppahinta oli 6,5 miljardia euroa.

Kiinalainen urheiluvälinevalmistaja Anta Sports osti suomalaisen urheilualan yhtiön Amer Sportsin 4,6 miljardilla eurolla vuonna 2019. Yrityskaupan tavoitteena oli muun muassa vauhdittaa Amer Sportsin kasvua ja osuutta Aasian markkinoilla.

Oikaisu 10.11. klo 7.28. Korjattu sana fuusioituminen yhdistymiseksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita