HS Vision kooste markkinaviikosta: Wolt ostettiin noin seitsemällä miljardilla eurolla ja Elon Musk myi ison tukun Tesla-osakkeitaan - HS Visio | HS.fi

HS Vision kooste markkinaviikosta: Wolt ostettiin noin seitsemällä miljardilla eurolla ja Elon Musk myi ison tukun Tesla-osakkeitaan

HS Visio kasasi yhteen kuluneen viikon keskeiset markkinauutiset.

13.11. 2:00

Elon Musk myi ison tukun osakkeitaan

Sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtaja Elon Musk myi yhtiönsä osakkeita viiden miljardin dollarin edestä.

Musk ehdotti lauantaina Twitter-tilillään myyvänsä kymmenen prosenttia omistamistaan Teslan osakkeista, mikäli se olisi hänen päivityksen yhteyteen luomansa kyselyn tahto.

Kyselyyn vastasi yli 3,5 miljoonaa Twitter-käyttäjää, joista noin 58 prosenttia kannatti osakkeiden myymistä.

Musk myi tällä viikolla yhteensä noin 4,5 miljoonaa osaketta, mikä käy ilmi keskiviikkona tehdyistä ilmoituksista.

Muskin omistuksessa oli ennen tämän viikon kauppoja noin 170 miljoonaa Teslan osaketta, mikä on Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission mukaan noin 17 prosenttia koko yhtiöstä.

Wolt ostettiin noin seitsemällä miljardilla eurolla

Yhdysvaltalainen ruoan tilauspalvelu Doordash ostaa Woltin noin seitsemällä miljardilla eurolla. Kauppahinta maksetaan osakkeilla, eli kyse on Woltin yhdistymisestä yhdysvaltalaiseen pörssiyhtiöön.

Yhtiön mukaan kauppa on arvoltaan suurempi kuin esimerkiksi Nokian matkapuhelinliiketoiminnan myynti Microsoftille tai Sampo-pankin myynti Danske Bankille.

Wolt arvioi kaupasta maksettavan Suomeen veroja yli 600 miljoonan euron arvosta, kun kaupassa vaihdetut osakkeet päätyvät verotettavaksi.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että sen asiakkaiden, kauppiaiden ja lähettien näkökulmasta palvelu säilyy ennallaan. Wolt jatkaa omalla nimellään, tuotteellaan ja nykyisellä tiimillään kaikissa 23 toimintamaassaan.

Samalla Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi ottaa vastuulleen Doordashin kansainvälisen liiketoiminnan ja liittyy yli 50 miljardin euron arvoisen pörssiyhtiön johtoryhmään. Kauppa julkaistiin Doordashin tulosjulkistuksen yhteydessä. Yhtiöt jatkavat itsenäisinä toimijoina kaupan toteutumiseen asti.

Nohon tulos

kääntyi voitolle heinä–syyskuussa

Ravintolayhtiö Noho Partners on tyytyväinen kolmannen neljänneksen tulokseensa koronarajoituksista huolimatta.

Heinä–syyskuun liikevaihto kasvoi edellisvuoden vertailukaudesta kymmenen prosenttia. Liiketoiminnan operatiivinen kassavirta oli jokaisena kuukautena positiivinen. Liikevoitto oli 3,9 miljoonaa euroa ja 6,4 prosenttia liikevaihdosta.

Toimitusjohtaja Aku Vikströmin mukaan koronapassin käyttöönotto edesauttoi ravintoloiden normaalia toimintaa.

Noho arvioi saavuttavansa viimeisellä neljänneksellä noin 70 miljoonan euron liikevaihdon ja operatiivisen kassavirran olevan viimeisellä neljänneksellä yli 10 miljoonaa euroa positiivinen.

Yhtiön mukaan näkymät ja odotukset loppuvuoden sesonkiin näyttävät positiivisilta.

Haugen: Facebook laittaa voitot turvallisuuden edelle

Facebookin entinen työntekijä, yhdysvaltalainen Frances Haugen, syytti maanantaina EU-parlamentissa entistä työnantajaansa kovin sanoin ihmisten turvallisuuden tietoisesta laiminlyönnistä ja läpinäkymättömyydestä.

Haugen sanoi europarlamentaarikoille, että Facebook laittaa aina voitot ihmisten turvallisuuden edelle. Haugen sanoi uskovansa, että Facebookin tuotteet vahingoittavat lapsia, lietsovat vastakkainasettelua ja heikentävät demokratiaa.

Mepit tenttasivat Haugenia parlamentissa melkein kolmen tunnin ajan myötäilevin kysymyksin. Moni tuntui olevan samaa mieltä siitä, että Facebook olisi syytä saada kuriin.

Lisää listautujia Helsinkiin

Ohjelmistorobotiikan yhtiö Digital Workforce Services suunnittelee listautumista Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle.

Yhtiö haluaa kerätä listautumisannilla noin 20 miljoonan euron bruttovarat. Lisäksi jotkut sen osakkeenomistajat aikovat myydä listautumisen yhteydessä osakkeitaan.

Myös öljyntorjuntayhtiö Lamor kertoi suunnittelevansa listautumista Helsingin pörssin First North Premier -markkinapaikalle vielä tänä vuonna noin 30 miljoonan euron listautumisannin turvin.

Lamor on maailman suurin öljyntorjuntalaitteiden toimittaja ja yksi suurimmista öljyntorjuntapalveluiden tarjoajista. Tänä vuonna yrityksen kasvua ovat vauhdittaneet kaksi Lähi-idästä saatua urakkaa.

Wärtsilä voitti puolen miljardin euron tilaukset

Konepajayhtiö Wärtsilä sai kaksi merkittävää tilausta Latinalaisessa Amerikassa.

Yhtiö rakentaa alueella kaksi voimalaitosta, joiden yhteenlaskettu arvo on 480 miljoonaa euroa. Kauppa käsittää 46 yhtiön monipolttoainemoottoria. Wärtsilä ei kerro, mihin maihin voimalaitokset on myyty.

Voimalaitosten on määrä valmistua vuosien 2022 ja 2023 puolivälissä. Sopimukset allekirjoitettiin marraskuussa, ja ne on kirjattu yhtiön tilauskantaan vuoden viimeiselle vuosineljänneksellä.

General Electric jakaantuu kolmeksi yhtiöksi

Yhdysvaltalainen monialayhtiö General Electric (GE) aikoo jakautua kolmeksi erilliseksi pörssissä noteeratuksi yhtiöksi. Kolme uutta yhtiötä keskittyvät ilmailuun, terveysteknologiaan ja energiaan.

Terveysteknologiayhtiö aiotaan eriyttää vuoden 2023 alussa sekä uusiutuvaan energiaan ja energiatekniikkaan keskittyvä yhtiö vuoden 2024 alussa. Nykyiseen yhtiöön jää jäljelle ilmailuteknologiaan liittyvät liiketoiminnot.

Jakaantumispäätös merkitsee loppua GE:n 129-vuotiselle historialle monialayhtiönä. GE yrittää jakaantumisella vähentää velkaansa ja piristää usean vuoden aikana heikentynyttä osakekurssiaan.

Rolls-Royce alkaa rakentaa pienydinvoimaloita

Brittiläinen moottorivalmistaja Rolls-Royce laajentaa toimintaansa pienydinvoimaloihin.

Yhtiö on saanut yksityisiltä sijoittajilta noin 230 miljoonan euron ja hallitukselta 245 miljoonan euron rahoituksen, jonka turvin Rolls-Royce alkaa valmistaa niin sanottuja modulaarisia pienydinvoimaloita. Rolls-Royce uskoo, että sen ydinvoimaloilla on kysyntää tulevaisuudessa Britannian lisäksi myös maailmalla.

Pienydinvoimaloiden eduiksi on nähty niiden pieni koko, muunneltavuus, nopea rakentaminen ja edullisempi hinta. Yhtiö suunnittelee voimaloita, jotka olisivat teholtaan 220–440 megawattia.

Pienydinvoimala kyetään Rolls-Roycen mukaan rakentamaan viidessä vuodessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita