Startupien löperöt puheet ovat tulleet pörssiin, mikä tekee sijoittamisesta entistä enemmän rulettia. - HS Visio | HS.fi

Löperöjä lupauksia

Sementtivapaita rakennusratkaisuja kehittävä Betolar harkitsee listautumista Helsingin pörssiin, mutta yhtiön miljardilupaukset ovat toistaiseksi vain sanoja paperilla.

Rulettipöytä Helsingin kasinolla.

19.11.2021 11:00

”Jos tarvitset laskinta varmistaaksesi sijoituksen järkevyyden, sijoitusta ei kannata tehdä”, sijoittajalegenda Warren Buffettin väitetään sanoneen.

Sanonnassa on perää.

Pörssi, yhtiöiden tunnusluvut ja analyytikoiden ennusteet tulevasta tarjoavat pohjattoman datakaivon, josta sijoittaja voi pyöritellä jos jonkinlaista laskelmaa.

Buffettin mukaan parhaat sijoitusmahdollisuudet ovat niin ilmiselviä, ettei lukuja tarvitse pyöritellä kovin syvällisesti. Kun hyvä kohde osuu kohdalle, tiedät sen kyllä.

Jotain uskottavia lukuja olisi silti kiva saada sijoituspäätöksen tueksi.

Sementtivapaita rakennusratkaisuja kehittävä Betolar kertoi torstaina selvittävänsä pörssilistautumista. Yhtiö hakee listautumisessa markkinoilta noin 35 miljoonaa euroa.

Betolar väittää, että sen teknologialla tehdyt materiaalit ovat kovia kuin betoni. Tiedotteen sisältö on kuitenkin pehmeä, ja se saa mietteliääksi.

Tiedotteen mukaan Betolarissa yhdistyvät data ja tekoäly, alustat, liiketoimintaekosysteemit, vastuullisuus, vihreä siirtymä ja hyperautomaatio.

Komea lista muodikkaita sanoja.

Sitten ne numerot, joita itse kukin voi pyöritellä omien kykyjensä mukaan päässä tai laskimella.

Betolarin liikevaihto oli viime vuonna 13 000 euroa. Liiketulos oli miljoona euroa miinuksella.

Ennen kuin näsäviisas venture capital -sijoittaja tulee heristämään sormea, myönnetään: nykyisten lukujen tuijottaminen ei ole kovin oleellista Betolarin kaltaiselle yhtiölle.

Katsotaan siis tulevaisuuteen.

Betolar tavoittelee kymmenessä vuodessa yli miljardin euron liikevaihtoa ja hyvää kannattavuutta.

Täytyy onnitella Betolarin talousosastoa. Yhtiö uskoo saavansa ensimmäiset kaupalliset asiakassopimukset vuoden, kahden sisällä. Siitä huolimatta yhtiö uskaltaa antaa liikevaihto- ja kannattavuustavoitteen kymmenen vuoden päähän.

Kunnioitettava suoritus!

Ongelma on, että nyt nuo startupien löperöt puheet ovat tulleet pörssiin, ja pörssissä kuulijakunta on paljon laajempi.

Toivon jokaisen Betolar-sijoitusta harkitsevan ymmärtävän, että yhtiön miljardilupaukset ovat toistaiseksi vain sanoja paperilla.

Kyllä. On hienoa että pörssiin tulee uusia kunnianhimoisia yhtiöitä.

Kyllä, startup-maailmassa on aivan tavanomaista käyttää yliampuvaa kieltä, värikynää ja epämääräisiä puheita maailmanvalloituksesta.

Ja kyllä, Betolarin listautumistiedotteen perässä on tyypilliset vastuuvapauslausekkeet. Sieltä silmiini sattui Betolarin tavoitteisiin sopiva lause: ”Tulevaisuutta koskevat lausumat perustuvat erilaisiin olettamiin, jotka voivat osaltaan perustua toisiin olettamiin.”

Voiko sitä sen selvemmin sanoa.

Toivo on kuitenkin huono sijoitusstrategia.

Pääomasijoittajat pelaavat jatkuvasti tämänkaltaisten sijoituskohteiden kanssa. He ymmärtävät pelin hengen.

Ongelma on, että nyt nuo startupien löperöt puheet ovat tulleet pörssiin, ja pörssissä kuulijakunta on paljon laajempi.

Kaikki pörssisijoittajat eivät ymmärrä sitä, että startupin kymmenen vuoden päähän ulottuva liikevaihtoennuste on yhtä varma kuin marraskuussa annettu ennuste joulun säästä.

Minulla ei ole mitään Betolarin bisnesideaa vastaan.

Toivon, että he onnistuvat vähentämään sementtialan päästöjä. Se olisi hieno juttu niin Betolarille, Suomelle kuin maailman ilmastotavoitteillekin. Toivo on kuitenkin huono sijoitusstrategia.

Juttelin muutama päivä sitten erään kryptosijoittajan kanssa. Hän puolusti kryptomarkkinoiden villiä spekulointia seuraavasti:

“Pitää ymmärtää, mihin peliin lähtee mukaan. Ruletti on kiva peli, jos ymmärtää sen säännöt.”

Sama pätee päivä päivältä paremmin myös pörssiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita