HS Vision kooste markkinaviikosta: Shell muuttaa Britanniaan, Amazon ja Visa kiistelevät - HS Visio | HS.fi

HS Vision kooste markkinaviikosta: Shell muuttaa Britanniaan, Amazon ja Visa kiistelevät

HS Visio kasasi yhteen kuluneen viikon keskeiset markkinauutiset.

20.11. 2:00 | Päivitetty 20.11. 7:16

Tesla kampesi takaisin nousuun

Sähköautoyhtiö Teslan osake laski viime viikolla noin 15 prosenttia, kun yhtiön perustaja Elon Musk myi ison tukun osakkeitaan.

Tällä viikolla Teslan osake kuitenkin palasi nousuradalle, vaikka Musk jatkoi markkinoiden hämmentämistä muun muassa solvaamalla senaattori Bernie Sandersia Twitterissä ja myymällä lisää osakkeitaan.

Muskin on myytävä osakkeitaan, sillä hänen vuonna 2012 saamansa osakeoptiot erääntyvät ensi vuoden elokuussa. Sen jälkeen ne olisivat arvottomia. Musk on myynyt osakkeita jo lähes kahdeksan miljardin dollarin, eli noin seitsemän miljardin euron edestä.

Sementinkorvaaja aikoo listautua pörssiin

Rakennusmateriaaleja kehittävä Betolar aikoo listautua Helsingin pörssin kasvuyhtiöiden markkinapaikalle.

Yhtiö on perustettu vuonna 2016, ja se kertoo tavoitteekseen auttaa betonituotteiden valmistajia korvaamaan sementtiä ja samalla supistamaan hiilidioksidipäästöjään.

Taloudellisena tavoitteena on saavuttaa 200 miljoonan euron liikevaihto vuoteen 2026 mennessä ja miljardin euron liikevaihto pidemmän ajan kuluessa.

Shell muuttaa nimeään ja siirtyy Britanniaan

Öljy-yhtiö Royal Dutch Shellin hallitus ehdottaa yhtiön nimen muuttamista Shelliksi, kahdesta osakesarjasta luopumista ja kotipaikan siirtämistä Hollannista Britanniaan.

Tavoitteena on yksinkertaistaa yhtiön toimintaa, kun se suunnittelee vähentävänsä riippuvuuttaan öljyn ja kaasun tuotannosta sekä erikoistuvansa enemmän uusiutuviin polttoaineisiin.

Hollannin elinkeino- ja ilmastoministeri Stef Blok kertoi hallituksen keskustelevan Shellin johdon kanssa siitä, millaisia vaikutuksia pääkonttorin siirrolla on työpaikkoihin, investointeihin ja kestävään kehitykseen.

Musti vahvassa kasvussa

Kotieläinkauppa Musti Groupin oikaistu liikevoitto ennen aineettomien hyödykkeiden poistoja ja arvonalentumisia kohosi heinä–syyskuussa 11,2 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 10,1 miljoonasta eurosta.

Toimitusjohtaja David Rönnbergin mukaan yhtiö on kasvattanut markkinaosuuttaan kaikilla markkinoilla ja voittanut ennätysmäärän uusia asiakkaita.

Musti Groupin liikevaihto kohosi 19 prosenttia 91,5 miljoonaan euroon. Myymälöiden määrä kasvoi 312:een 293:sta. Musti ja Mirri -myymälöitä toimii Suomen lisäksi Ruotsissa ja Norjassa.

Amazon ja Visa kiistelevät

Jättiyhtiö Amazon uhkaa lopettaa Visan luottokorttien hyväksymisen maksuvälineenä Britanniassa ensi vuoden alusta alkaen. Amazonin mukaan Visa laskuttaa yhtiöltä liian korkeita luottokorttimaksuja Britanniassa. Visan osakekurssi kääntyi uutisten jälkeen vajaan 5 prosentin laskuun.

Luottokorttiyhtiöt veloittavat myymälöiltä maksuja luottokorttien käytöstä. Euroopan unionissa näille luottokorttimaksuille on sovittu hintakatto.

Brexitin takia tuo hintakatto ei ole enää voimassa Britanniassa, joten luottokorttiyhtiöt ovat voineet vapaasti nostaa taksojaan. Britannian vähittäiskauppakonsortion mukaan Britannian vähittäiskauppiaat maksavat nyt entistä korkeampia hintoja rajat ylittävistä maksuista.

Kiina veti Alibabalta maton alta

Verkkokaupan jättiläisyhtiö Alibaban tulos romahti viimeisimmällä neljänneksellä 81 prosenttia, yhtiö kertoi torstaina. Syynä pidetään Kiinan valtion teknologiayhtiöihin kohdistamaa kiristynyttä kontrollia.

Alibaban mukaan se teki voittoa heinä–syyskuussa alle 5,4 miljardia juania eli noin 740 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin yhtiö tahkosi samalla ajanjaksolla liki 29 miljardia juania eli neljä miljardia euroa voittoa.

Viime vuonna Kiinan valtio esti Alibaban omistaman sijoitusyhtiö Ant Groupin listautumisen pörssiin.

Tämän vuoden huhtikuussa Alibaballe määrättiin lisäksi yli 2,4 miljardin euron suuruiset sakot kilpailulainsäädännön rikkomuksista.

Nvidian jättikaupat jäissä

Britannia määräsi tiistaina tutkintaan grafiikkateknologia-alan yhtiön Nvidian kaupat Britannian merkittävimmästä teknologiayrityksestä Armista. Puolijohdesuunnittelija Arm lisensoi immateriaalioikeuksia sen suunnittelemiin tuotteisiin muille valmistajille, kuten Applelle, Qualcommille ja Samsungille. Armin suunnittelemaa teknologiaa on lähes kaikissa älylaitteissa. Arm myytiin vuonna 2016 Japanin Softbankille.

Yhdysvaltalainen Nvidia on maailman suurin grafiikka- ja tekoälysirujen valmistaja. Se sopi ostavansa Armin Softbankilta viime vuonna 40 miljardilla dollarilla. Nvidian osakkeiden arvonnousu on nostanut kaupan arvoa 54 miljardiin euroon.

Myös Yhdysvallat, Kiina ja Euroopan unioni ovat aloittaneet tutkinnan kaupasta.

Viime viikkoina hyvässä nousussa olleen Nvidian osakekurssi kääntyi uutisten takia laskuun. Torstaina Nvidian kurssi kääntyi uuteen lähes 10 prosentin nousuun, kun se raportoi vahvasta neljänneksestä.

Euro on heikentynyt

Yhteisvaluutta euron arvo on heikentynyt tuntuvasti. Markkinoilla ei uskota enää uskota siihen, että Euroopan keskuspankki kiristäisi rahapolitiikkaa ensi vuonna.

Yhden euron arvo oli perjantaina 1,13 dollaria, kun se alkuvuonna oli 1,23 dollaria. Valuutta on siis heikentynyt yhdeksän prosenttia ja viimeksi se on ollut yhtä heikko heinäkuussa 2020.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde toisti maanantaina arvionsa, että ohjauskoron nostaminen ensi vuonna on hyvin epätodennäköistä. Aiemmin Lagarde arvioi, että kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio euroalueella hidastuu ensi vuoden alussa. Lokakuussa se kiihtyi 4,1 prosenttiin pääasiassa energian voimakkaan kallistumisen takia.

Yhdysvalloissa inflaatiovauhti oli lokakuussa 6,2 prosenttia eli voimakkainta 31 vuoteen.

Nokian Renkaat kasvattaa tuotantoa

Ajoneuvojen renkaita valmistava Nokian Renkaat ilmoitti kasvattavansa tuotantoaan suuren kysynnän takia. Yhtiön osakekurssi lähti uutisen jälkeen nousuun.

Kapasiteetin lisäyksen seurauksena yhtiö aikoo palkata Nokialle 80 työntekijää.

Artikkeliin liittyviä aiheita