Pörssissä ja muodissa näkyvät nyt lopun ajan merkit: Vastuulliset rahastot pursuavat rahaa ja 1990-luvun Keanu Reeves on jälleen kuuma. - HS Visio | HS.fi

Vastuullisuus on kuin Keanu Reeves ja nahkatakit 20 vuotta sitten: Iso kupla ja ilmiselvä tulevaisuus

Markkinoiden kuplat muodostuvat aina epämääräisten ajatusten ympärille. Sellaisia ovat esimerkiksi internet, vastuullisuus ja pitkät nahkatakit.

Neo (Keanu Reeves) ja Trinity (Carrie-Anne Moss) suosivat tummaa.

26.11. 11:00

Muistatteko vielä vuoden 1999? Kaikki tiesivät, että internet on tulevaisuutta, mutta kukaan ei osannut tehdä internetillä vielä rahaa.

Ensimmäisenä internetillä rahastikin elokuvateollisuus. Kun Matrix tuli vuonna 1999 elokuvateattereihin, se summasi ajan hengen täydellisesti.

Mikä tahansa olisi mahdollista virtuaalimaailmassa, jopa koneiden orjuuttama ihmiskunta.

Matrixin ansiosta kaikki uskoivat hetken aikaa, että pitkään mustaan takkiin ja nopeisiin laseihin sonnustautunut Keanu Reeves näytti tulevaisuudelta.

Samat ajatukset olivat vallalla myös pörssissä. Ihan sama myikö yhtiö koiranruokaa tai mikrosiruja. Kunhan listautumisesitteessä mainittiin sana internet, rahaa tuli roppakaupalla.

Jopa pörssiin tullut moottoriurheilukauppa Duell viittaa listautumisesitteessä vastuullisuuteen.

Jos vuonna 1999 sijoittajien taikasana oli internet, vuonna 2021 rahaa tulvii, kun sijoittajat kuulevat kirjainyhdistelmän E-S-G, eli vastuullisen sijoittamisen.

Kuplan merkit ovat ilmeiset.

Sijoittajien innostus vastuullisuuteen on kasvanut nopeammin kuin vastuullisten bisnesideoiden määrä. Vastuulliset rahastot pursuavat rahaa, mutta vastuullisia yhtiöitä on rajallisesti.

Kysyntä synnyttää kuitenkin aina tarjontaa. Tämän vuoden aikana pörssiin on tullut toinen toistaan vastuullisempia yhtiöitä.

Viime aikoina Helsingin pörssiin listautuneista yhtiöistä ainakin rakennusmateriaaleihin keskittyvä Ecoup, muoviyhtiö Orthex, konsulttiyhtiö Sitowise, kalankasvattamo Fifax, sähköratkaisuja kehittävä Merus Power, hydrauliikkasylintereitä valmistava Norrhydro ja kuituyhtiö Spinnova pitävät vastuullisuutta kilpailuetunaan.

Listautumista harkitsevat tällä hetkellä lisäksi betonille korvikkeen kehittänyt Betolar, öljyntorjuntaan erikoistunut Lamor ja autojen lataukseen keskittyvä Kempower. Vastuullisia ja ympäristö mielessä, totta kai.

Jopa pörssiin tullut moottoriurheilukauppa Duell viittaa listautumisesitteessä vastuullisuuteen – tosin lähinnä liiketoiminnan riskejä luetellessaan.

Pörssitunnelman lisäksi moni muukin asia on kuin 20 vuotta sitten.

Kuplat muodostuvat aina epämääräisten ajatusten ympärille. Jos jokin asia on helposti ymmärrettävä, sen tuottopotentiaalikin on helppo arvioida. Silloin mitään kuplaa ei synny.

Juuri siksi it-kupla paisui niin isoksi. Kaikki tajusivat, että internet olisi iso juttu, mutta harva ymmärsi, mistä oikeasti oli kyse.

Nyt sijoittajille harva käsite on niin epämääräinen kuin vastuullisuus.

Yhtiöt mittaavat vastuullisuutta kukin omilla mittareillaan. Joillekin vastuullisuus on yhtä kuin hiilidioksidipäästöt, toisille se on kokonainen toimiala. Joillekin vain sana, jolla saadaan yhtiön osakekurssi ylös tai salkun vastuullisuus asiakkaiden vaatimusten mukaiseksi.

Parikymmentä vuotta sitten nähdyssä sijoittajien teknohurmoksessa oli järjen siemen. Suurin osa tuon ajan kuumimmista yhtiöistä oli hömppää, mutta joukossa oli myös kirjakauppa Amazon.

Ehkä joku vastuullisuudella ratsastavista yhtiöistäkin nousee todelliseksi jätiksi. Suurin osa ei sitä tee. Toivottavasti maailma sentään muuttuu paremmaksi paikaksi sijoittajien kustannuksella.

Pörssitunnelman lisäksi moni muukin asia on kuin 20 vuotta sitten.

Matrixin neljäs elokuva, Matrix Resurrections on tulossa elokuvateattereihin joulukuussa.

Ja vielä epäilyttävämpää: 2000-luvun tyyli on tullut takaisin. Nahkatrenssi ja aurinkolasit on ollut hyväksyttävä asuyhdistelmä jo jonkin aikaa.

Lopun ajan merkkejä.

Artikkeliin liittyviä aiheita