HS Vision kooste markkinaviikosta: Euroalueen talous vahvistui ja Uber alkaa kuljettaa kannabista Kanadassa - HS Visio | HS.fi

HS Vision kooste markkinaviikosta: Euroalueen talous vahvistui ja Uber alkaa kuljettaa kannabista Kanadassa

HS Visio kasasi yhteen kuluneen viikon keskeiset markkinauutiset.

27.11.2021 2:00 | Päivitetty 27.11.2021 6:18

Kempower aikoo listautua pörssin kasvumarkkinapaikalle

Sähköautojen pikalatauslaitteita valmistava ja niiden ohjelmistoja kehittävä Kempower aikoo listautua Helsingin pörssin kasvumarkkinapaikalle.

Yhtiö arvioi hankkivansa listautumisannilla 87 miljoonaa euroa uutta pääomaa, jotka se käyttää pääasiassa liiketoimintansa kasvattamiseen. Pääoma hankitaan yhtiön uusilla osakkeilla.

Lähivuosina yhtiö pyrkii laajenemaan etenkin Euroopan markkinoilla, mutta sen tavoitteena on aloittaa liiketoiminta Yhdysvalloissa vuoden 2025 loppuun mennessä. Kempower on osa hitsauslaitteita valmistavaa Kemppi Groupia.

Ericsson ostaa yhdysvaltalaisen pilvipalveluyhtiön

Ruotsalainen verkkolaiteyhtiö Ericsson ostaa yhdysvaltalaisen pilvipalveluja kehittävän Vonagen 6,2 miljardilla dollarilla.

Ericssonin tavoitteena on vahvistaa asemaansa yritysten ohjelmistopalveluissa, joihin myös Nokia on investoinut. Nokia kertoi hieman vastaavista suunnitelmistaan viime viikolla.

Vonagen liikevaihto oli viime vuonna 1,3 miljardia dollaria. Sen osake noteerataan New Yorkin Nasdaq-pörssissä.

YIT pohtii Venäjän liiketoimintojensa myymistä

Rakennusyhtiö YIT harkitsee Venäjän toimintojensa myymistä. YIT kertoi yhtiön hallituksen päättäneen tarkastella strategisia vaihtoehtoja Venäjän-toimintojen osalta konsernin sidotun pääoman optimoimiseksi.

YIT:n Asuminen Venäjä -segmentti on ollut kannattava. YIT kertoo tulleensa arvioinnissaan siihen tulokseen, että se haluaa fokusoida liiketoimintaansa selvästi nykyistä enemmän.

Yhtiön mukaan Venäjältä vapautuva pääoma käytettäisiin ensisijaisesti asumisen liiketoiminnan kasvun jatkamiseen Suomessa, Puolassa, Tshekissä ja Slovakiassa.

USA:n keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell toiselle kaudelle

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden nimitti maanantaina Jerome Powellin toiselle kaudelle keskuspankin pääjohtajaksi eli johtokunnan puheenjohtajaksi.

Johtokunnan varapuheenjohtajaksi presidentti Biden nimitti Lael Brainardin, joka on demokraatti, kun taas Powell on republikaani.

Presidentti Barack Obama nimitti Powellin keskuspankin johtokunnan jäseneksi vuonna 2012. Vuonna 2017 presidentti Donald Trump nimitti Powellin pääjohtajaksi. Hän aloitti uudessa tehtävässään helmikuussa 2018.

Pääjohtajan nimittää presidentti, mutta se edellyttää kongressin ylähuoneen eli senaatin hyväksyntää.

Euroalueen talous vahvistui marraskuussa

Euroalueen talouden elpyminen voimistui marraskuussa, vaikka inflaation kiihtyminen ja koronavirustartuntojen lisääntyminen varjostavat lähiajan näkymiä.

Tiistaina julkaistujen ostopäälliköiden indeksin ennakkotietojen perusteella taloudellinen toimeliaisuus lisääntyi sekä teollisuudessa että palvelualoilla.

Indeksi oli ennakkotietojen mukaan marraskuussa 55,8 pistettä. Ekonomistit arvioivat ennalta, että indeksi olisi heikentynyt 53,2 pisteeseen. Lokakuussa se oli 54,2 pistettä eli heikoimmillaan puoleen vuoteen.

Marraskuussa teollisuustuotannon kasvua hidastivat pula komponenteista, mikä on myös yksi merkittävä syy inflaation eli kuluttajahintojen kallistumisen kiihtymiseen.

Yhdysvallat laskee 50 miljoonaa barrelia öljyvarastoistaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on määrännyt laskettavaksi liikkeelle 50 miljoonaa barrelia raakaöljyä Yhdysvaltain strategisista öljyvarastoista hillitäkseen polttoaineiden hinnannousua.

Yhdysvallat tekee harvinaisen öljyvarastojen kevennyksen koordinoidusti yhdessä Kiinan, Intian, Japanin, Etelä-Korean ja Britannian kanssa.

Suurten energiankuluttajamaiden yhteinen päätös on diplomaattinen voitto Yhdysvalloille. Öljyvarastojen keventäminen on isku öljyntuottajamaiden Opec+-ryhmää vastaan.

Opec+-maat kuten Saudi-Arabia ja Venäjä päättivät aiemmin syksyllä lisätä tuotantoaan, mutta ovat olleet haluttomia tekemään enempää lisäyksiä.

HK Scan laski näkymiään tälle vuodelle

Elintarvikekonserni HK Scan alensi liiketuloksensa näkymiä tälle vuodelle.

Konserni arvioi, että liiketulos on tänä vuonna viime vuoden tasolla. Aiemmin se oli arvioinut, että liiketulos paranee viime vuodesta, jolloin vertailukelpoinen liiketulos oli 17 miljoonaa euroa.

Näkymien muutos on HK Scanin mukaan seurausta nopeasti kiihtyneestä kustannusinflaatiosta. Lisäksi Tanskassa lintuinfluenssatilanne on pitkittänyt viennin käynnistymistä EU:n ulkopuolelle arvioitua pidempää. Baltiassa liiketoiminnan tehokkuutta häiritsee koronatilanne.

Valtio siirtää alkoholivalmistaja Anoran osakkeensa Solidiumille

Suomen valtion omistusosuus alkoholivalmistaja Anora Groupista siirretään valtioneuvoston kansliasta valtion sijoitusyhtiön Solidiumin omistukseen. Valtioneuvosto päätti siirrosta torstaina yleisistunnossa.

Valtion omistusosuus Anorasta on 19,4 prosenttia, ja omistuksella on nyt finanssi-intressi aiemman strategisen intressin sijasta, valtioneuvosto kertoo tiedotteessaan.

Valtion Anora-omistuksen markkina-arvo oli torstaina 142 miljoonaa euroa. Siitä tulee markkina-arvoltaan pienin Solidiumin omistus.

Uber alkaa kuljettaa kannabista Kanadassa

Yhdysvaltalainen kyytipalveluyhtiö Uber alkaa välittää kannabistoimituksia Eats-ruokatoimituspalvelunsa kautta Kanadan Ontarion alueella, kertoi yhtiö maanantaina.

Kotiovelle Uber ei kuitenkaan huumeita kuljeta, vaan ostajat voivat hakea tilauksensa paikallisista huumausaineita välittävistä Tokyo Smoke -myymälöistä.

Kanada laillisti kannabiksen viihdekäytön vuonna 2018. Uber Eats harkitsee kannabiskuljetuksien aloittamista myös Yhdysvalloissa.

Pandemia on koetellut kannabisalaa, ja alan toimijat ovat kertoneet tappioista.

Artikkeliin liittyviä aiheita