HS Vision kooste markkinaviikosta: Euroalueen inflaatio kohosi ennätykseen ja EU:n hanke haastaa Kiinan silkkitien - HS Visio | HS.fi

HS Vision kooste markkinaviikosta: Euroalueen inflaatio kohosi ennätykseen ja EU:n hanke haastaa Kiinan silkkitien

HS Visio kasasi yhteen kuluneen viikon keskeiset markkinauutiset.

4.12.2021 2:00

Deittipalvelujätti Match Group ja Tinder sopuun

Yhdysvaltalainen deittipalvelujätti Match Group on sopinut oikeuskiistansa deittisovellus Tinderin perustajien kanssa. Match Group maksaa Tinderin perustajille ja alkuperäiselle tiimille 441 miljoonaa dollaria, eli noin 390 miljoonaa euroa.

Kanteen mukaan Tinderin perustajatiimi sai vuonna 2014 Tinderin osakeoptioita, jotka heidän piti pystyä käyttämään tiettyinä ennalta määrättyinä päivinä tulevina vuosina. Vuonna 2017 Tinder kuitenkin yhdistettiin Match Groupiin, ja perustajatiimin optiot muuttuivat Match Groupin osakkeiksi. Perustajat syyttävät Match Groupin vääristelleen tässä yhteydessä Tinderin talouslukuja ja tulevia näkymiä saadakseen yhtiölle todellista alhaisemman arvostuksen, mikä laskisi perustajien optioiden arvoa.

Yhdistymisen yhteydessä Tinder arvioitiin kolmen miljardin arvoiseksi. BBC:n mukaan perustajien mielestä yhtiön arvo olisi ollut silloin jopa 13 miljardia dollaria.

Euroalueen inflaatio kohosi ennätykseen

Koko euroalueen inflaatio kohosi marraskuussa 4,9 prosenttiin. Luku on korkein euroalueen 25-vuotisessa mittaushistoriassa, kertoo Eurostat. Saksassa inflaatio kiihtyi marraskuussa 5,2 prosenttiin.

Kiinnostava kysymys on, miten Euroopan keskuspankki (EKP) aikoo asiaan reagoida. EKP:n virallinen tavoite on hintavakaus eli hintojen nousuvauhdin pitäminen noin kahdessa prosentissa keskipitkällä aikavälillä. Jos EKP purkaa osto-ohjelmia ja nostaa ohjauskorkoja, markkinakorot reagoivat välittömästi. Markkinakorot reagoivat itse asiassa jo odotuksiin EKP:n toimista.

Markkinakorot puolestaan vaikuttavat suoraan kuluttajien ja yritysten lainojen hintaan. Äärimmäisen löyhän rahapolitiikan takia asuntolainojen viitekorkona käytetyt lyhyet markkinakorot ovat olleet jo useita vuosina negatiivisia.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde on sanonut tänä syksynä moneen kertaan, että keskuspankki pitää inflaation nousua väliaikaisena ilmiönä. Lagarde on sanonut myös, ettei keskuspankki nosta ohjauskorkojaan vielä ensi vuonna.

Twitterin toimitusjohtaja erosi

Viestipalveluyhtiö Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey, 45, kertoi maanantaina eroavansa. Hänen paikalleen nousee Parag Agrawal, joka on toiminut yhtiössä teknologiajohtajana. Dorsey tulee olemaan yhtiön johtokunnan jäsen ainakin ensi vuoden.

”Olen päättänyt jättää Twitterin, koska uskon, että yhtiö on valmis jatkamaan ilman perustajajäseniään”, Dorsey selitti lähtöään. Dorsey on toiminut niin Twitterin kuin maksupalveluyhtiö Squarenkin toimitusjohtajana.

Twitteriä omistava Elliott Management -yhtiö on halunnut eroon Dorseystä. Elliott Managementin perustaja, miljardööri Paul Singer on vastustanut sitä, että Dorsey toimii sekä Twitterin että Squaren johdossa.

Vaatejätti Inditexin johtoon perustajan tytär

Muun muassa Zaran omistavan Inditexin perustajan tytär on nostettu yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi. Espanjalainen Indetex on yksi maailmaan suurimmista vaatekonserneista. Konserni omistaa useita tunnettuja vaatemerkkejä.

Yhtiön uutena hallituksen puheenjohtajana aloittavaa Marta Ortegaa edelsi tehtävässä Pablo Isla, joka oli hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2011 lähtien. Marta Ortegan valinnan jälkeen Inditexin osakkeiden arvo lähti roimaan laskuun.

Marta Ortegan vanhemmat Amancio Ortega ja Rosalia Mera perustivat Inditexin Espanjassa vuonna 1975. Amancio Ortega on Forbesin listauksen mukaan yksi maailman rikkaimmista miehistä.

Facebook joutuu myymään Giphy-palvelun

Britannian kilpailuviranomainen (CMA) määräsi Facebookin emoyhtiö Metan myymään toukokuussa 2020 ostamansa Giphy-palvelun. Brittiviranomainen päätyi ratkaisuunsa, koska sen näkemyksen mukaan Metan omistuksessa Giphy saattaisi haitata sosiaalisen median käyttäjiä ja brittiläisiä mainostajia.

CMA:n mukaan Metan päätös hankkia Giphy vähentää kilpailua sosiaalisen median alustojen välillä ja mainosmarkkinoilla.

”Vaatimalla Facebookia myymään Giphyn suojelemme miljoonia sosiaalisen median käyttäjiä sekä edistämme kilpailua innovaatioita digitaalisessa mainonnassa”, CMA:n itsenäisen tutkinnan puheenjohtaja Suart McIntosh sanoo.

Meta on kertonut olevansa eri mieltä viranomaisen päätöksestä.

”Tarkastelemme päätöstä ja harkitsemme kaikkia vaihtoehtoja, mukaan lukien valituksia”, Metan tiedottaja sanoi.

Volvo Carsin tuotanto kärsi komponenttipulasta

Volvo Cars ei pystynyt valmistamaan syksyllä niin paljon autoja kuin olisi halunnut. Henkilöautojen valmistaja julkaisi tiistaina ensimmäisen osavuosikatsauksensa viime kuun listautumisensa jälkeen.

Yhtiön kolmannen neljänneksen tuotanto kärsi komponenttien ja puolijohteiden pulasta. Volvo Cars kertoo, että tarjontatilanne on parantunut vuoden loppua kohden. Volvo Carsin liiketulos laski heinä–syyskuussa 3,3 miljardiin Ruotsiin kruunuun (noin 320 miljoonaa euroa), kun vuosi sitten se ylsi 4,6 miljardiin kruunuun. Laskua oli 27 prosenttia.

Liikevaihto heikkeni seitsemän prosenttia 60,8 miljardiin kruunuun vuodentakaisesta 65,8 miljardista kruunusta.

Yhdysvaltojen keskuspankki varoittaa omikronista

Koronaviruksen omikronmuunnos uhkaa pahentaa epävarmuutta inflaation kehityksestä, sanoo Yhdysvaltojen keskuspankin Jerome Powell.

Omikronmuunnos uhkaa hidastaa talouden ja työmarkkinoiden elpymistä Yhdysvalloista ja pahentaa epävarmuutta inflaation kehityksestä, Powell varoittaa. Powell on pitänyt kiinni siitä, että viime aikojen inflaatiopiikki on väliaikainen ilmiö, mutta myönsi uusissa kommenteissaan, että hintoja nostavat tekijät jatkuvat ensi vuoden puolelle.

EU:n hanke haastaa Kiinan silkkitien

Euroopan unioni haluaa laittaa liikkeelle 300 miljardia euroa Global Gateway -hankkeen kautta. Sen tarkoituksena on antaa ”eettinen ja arvopohjainen” vaihtoehto Kiinan Vyö ja tie -infrastruktuuriprojekteille. Kiinan vuonna 2013 käynnistämää hanketta kutsutaan myös uudeksi silkkitieksi.

Euroopan komission ehdotusluonnoksesta käy ilmi, että Global Gateway -hankkeeseen halutaan löytää varoja EU:lta, jäsenvaltioilta, Euroopan rahoitusinstituutioilta ja kehitysrahoituslaitoksilta sekä yksityisiltä tahoilta. Rahat olisi tarkoitus kerätä vuoteen 2027 mennessä.

Artikkeliin liittyviä aiheita