HS Vision kooste markkinaviikosta: Raha menettää arvoaan ja Metan oikeusjuttu etenee - HS Visio | HS.fi

HS Vision kooste markkinaviikosta: Raha menettää arvoaan ja Metan oikeusjuttu etenee

HS Visio kasasi yhteen kuluneen viikon keskeiset markkinauutiset.

15.1. 2:00 | Päivitetty 15.1. 9:12

Raha menettää arvoaan

Inflaatiovauhti kiihtyi Yhdysvalloissa 7,0 prosenttiin joulukuussa marraskuun 6,8 prosentista. Viimeksi vastaavan vauhdin ohi on päästy kesäkuussa 1982, jolloin inflaatio oli 7,1 prosenttia. Inflaation vauhdittuminen oli odotettua, eikä se aiheuttanut merkittäviä muutoksia arvopapereiden hinnoissa.

Inflaatiota vauhditti etenkin asumisen, käytettyjen ajoneuvojen ja ruoan kallistuminen. Perimmäisiä syitä voimistuneeseen inflaatioon ovat tarjonnan häiriöt ja kysynnän voimakas lisääntyminen.

Ekonomistien ja keskuspankkiirien tarkkaavaisesti seuraama pohjainflaatio oli joulukuussa 5,5 prosenttia, kun se marraskuussa oli 4,9 prosenttia. Pohjainflaatiosta on poistettu energian ja ruoan vaikutus kuluttajahintojen kallistumiseen.

Keskuspankki on vihjannut kiristävänsä rahapolitiikkaa keväällä pian sen jälkeen, kun pandemian takia aloitetut arvopaperiostot on lopetettu. Markkinoilla arvioidaan keskuspankin kiristävän rahapolitiikkaa 3–4 kertaa tänä vuonna.

Euroalueella inflaatiovauhti oli joulukuussa 5,0 prosenttia ja sitä voimistanut pääasiassa energian kallistuminen. Euroopan keskuspankki (EKP), useat tutkimuslaitokset, liikepankit ja markkinat arvioivat inflaation hidastuvan vuoden mittaan.

EKP on arvioinut muuttavansa ohjauskorkoja vasta siinä vaiheessa, kun arvopaperiostot on lakkautettu eli todennäköisesti ensi vuonna.

Metan oikeusjuttu etenee

Oikeusjuttu teknologiayhtiö Metaa vastaan etenee liittovaltion tuomioistuimen tällä viikolla antaman päätöksen myötä.

Aiemmin nimellä Facebook tunnettu yhtiö kyseenalaisti Yhdysvaltojen kauppakomission alulle paneman oikeusjutun. Sosiaalisen median jätti oli pyytänyt liittovaltion tuomaria James Boasbergia hylkäämään kanteen, jossa kauppakomissio vaatii Metaa myymään kuva- ja videosovellus Instagramin ja Whatsapp-viestisovelluksen.

Tuomarin päätöksessä todetaan, ettei oikeuslaitos tässä vaiheessa aio ottaa kantaa siihen, voiko kauppakomissio loppujen lopuksi voittaa oikeudenkäynnissä. Oikeusistuin katsoo komission syytösten olevan asiallisia, ja siksi kanteen kanssa voidaan edetä.

Tämä kauppakomission toinen kanne Metan pilkkomiseksi. Viimeksi yhtiö sai estettyä kanteen etenemisen. Tuomarin mukaan perustelut olivat tällä kertaa vankempia ja yksityiskohtaisempia.

Nokia varoitti positiivisesti

Verkkolaitteita valmistavan Nokian liiketoiminta on parantunut selvästi. Yhtiö on pitkään kestäneiden vaikeuksien jälkeen onnistunut parantamaan kilpailukykyään etenkin viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkotekniikassa.

Yhtiö arvioi tiistaina, että sen kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti ilman kertaluonteisia eriä on tänä vuonna 11–13,5. Muutos on merkittävä. Vielä maaliskuussa Nokia arvioi sen olevan 10–13 vasta ensi vuonna eli 2023.

”Uusi näkymä [tälle vuodelle] ottaa huomioon arvioidut jatkuvat parannukset ydinliiketoiminnassa, toimitusketjujen haasteet ja kustannusinflaation”, Nokia arvioi positiivisessa tulosvaroituksessaan.

Toimitusketjujen ”haasteet” tarkoittavat komponenttipulaa, joka hidasti liikevaihdon kasvua jo kesästä saakka. Jos komponenteista ei olisi ollut pulaa, liikevaihto ja todennäköisesti myös liikevoitto olisivat kasvaneet viime vuonna entistä enemmän.

Monet ulkomaiset yhtiöt ovat arvioineet, että komponenttipula hellittää kuluvan vuoden mittaan. Pula komponenteista on yksi syy myös siihen, miksi niiden hinnat ovat kohonneet.

Viimeinen huuto

Maailman johtaviin huutokauppayhtiöihin kuuluva Bonhams ostaa myös Suomessa toimivan pohjoismaisen Bukowskis-huutokauppayhtiön. Kauppahintaa ei paljastettu.

Vuonna 1793 perustetun Bonhamsin päätoimipaikat ovat Lontoo, New York, Los Angeles ja Hongkong. Lisäksi se järjestää huutokauppoja muun muassa Pariisissa, San Franciscossa ja Sydneyssä. Yhtiön huutokaupoissa myydään taiteen ja antiikin ohella autoja ja koruja.

Vuonna 1870 perustettu Bukowskis on panostanut viime vuosina digitaaliseen toimintaan ja on sen myötä saavuttanut huomiota Pohjoismaiden ulkopuolella.

Saman katon alle

Grand Theft Auto -peleistään tunnettu yhdysvaltalainen peliyhtiö Take Two kertoi tällä viikolla ostavansa mobiilipeliyhtiö Zyngan 12,7 miljardin dollarin eli noin 11,2 miljardin euron hintaan. Zynga tunnetaan takavuosien hittipelistä Farmvillestä.

Kaupassa seuraa mukana myös suomalainen mobiilipeliyhtiö Small Giant Games, jonka Zynga osti vuoden 2018 lopulla 560 miljoonalla eurolla. Kyseessä on yksi Suomen suurimmista pelialan kaupoista Supercellin myynnin jälkeen.

Jatkossa Take Two aikoo julkaista pelejä useammin mobiiliversioina. Ostamalla Zyngan pelijätti hakee myös laajempia markkinoita Pohjois-Amerikan ja Länsi-Euroopan ulkopuolella.

Zyngan pelit ovat yleensä maksuttomia, mutta yhtiö myy niihin mainostilaa ja kauppaa pelaajille lisäpalveluja pelin sisällä. Näin toimii myös Small Giant Gamesin menestyspeli Empires & Puzzles.

Suomalaisjohtajat syytteessä

Syyttäjät vaativat kymmenelle ihmiselle rangaistuksia Nokian Renkaisiin liittyvistä epäillyistä pörssirikoksista. Nokian Renkaille syyttäjät vaativat maksettavaksi jopa 850 000 euron yhteisösakkoa.

Syytteet koskevat törkeitä sisäpiirintiedon väärinkäyttöjä, yhtä perusmuotoista sisäpiirintiedon väärinkäyttöä ja arvopaperimarkkinoita koskevaa tiedottamisrikosta.

Asian käsittely alkoi tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Syytteet liittyvät Nokian Renkaiden valmistamiin renkaisiin ja lehdissä julkaistuihin rengastesteihin. Yhtiö kärähti vuonna 2016 siitä, että se oli toimittanut lehtien rengastesteihin erikseen testejä varten valmistettuja renkaita.

Omikron lisää järjestelyjä

Useissa suomalaisyrityksissä on huomattu, että omikronvariantin leviäminen ja altistumiset vaikuttavat saatavilla olevan työvoiman määrään.

Lentoyhtiö Finnair kertoi karsivansa ennakoivasti noin viidenneksen helmikuun liikenneohjelmastaan, koska koronaepidemia ja flunssakausi lisäävät yhtiön ja yhteistyökumppaneiden sairauspoissaoloja. Finnairin mukaan sairauspoissaolot vaikuttavat lentoyhtiöiden ja -asemien toimintaan myös maailmalla.

”Pyrimme ratkaisemaan resurssihaasteita perumalla lentoja ennakoivasti, jotta viime hetken peruutuksilta vältyttäisiin”, Finnairin kaupallinen johtaja Ole Orvér sanoo.

Finnair peruu lentoja erityisesti reiteillä, joihin yhtiöllä on useita lentoja päivässä. Muutoksia tulee myös osaan kaukoreiteistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita