HS Vision kooste markkinaviikosta: Fedin pääjohtaja kannattaa koronnostoa ja Shell lopetti yhteistyönsä Gazpromin kanssa

HS Visio kasasi yhteen kuluneen viikon keskeiset markkinauutiset.

5.3. 2:00 | Päivitetty 5.3. 6:21

Nokian Renkaat perui ohjeistuksensa pakotteiden takia

Rengasvalmistaja Nokian Renkaat ilmoitti, että se peruu tälle vuodelle antamansa arvion liiketoimintansa kehittymisestä.

Yhtiön mukaan Venäjän sotilastoimet Ukrainassa ja siitä seuranneet pakotteet ovat aiheuttaneet merkittävää epävarmuutta, joka liittyy Venäjän rahoitusjärjestelmän ja maksuliikenteen toimivuuteen sekä Venäjän ruplan valuuttakurssiin.

Epävarmuuden ja maksuliikenteen häiriöiden takia yhtiön hallitus on perunut helmikuussa julkaisemansa arvion liikevaihdon kehittymisestä eikä pysty antamaan uutta arviota.

Yhtiön suurin tehdas sijaitsee Venäjällä Pietarin lähistöllä. Sen lisäksi yhtiöllä on tehdas Nokialla ja Yhdysvalloissa.

Helmikuussa yhtiö arvioi, että sen liikevaihto kasvaa merkittävästi tänä vuonna autojen ja renkaiden maailmanlaajuisen kysynnän kasvun takia.

Shell lopettaa yhteistyönsä venäläisen Gazpromin kanssa

Brittiläinen Shell kertoi, että se aikoo irtautua kaikista yhteisyrityksistään venäläisen kaasujätti Gazpromin kanssa Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen takia.

Venäjältä lähdöstä ovat kertoneet energiayhtiöistä myös brittiläinen BP ja norjalainen Equinor.

Shell kertoi tiedotteessaan, että se irtautuu nesteytettyä maakaasua tuottavasta Sahalin 2 -tuotantoprojektista. Shellin osuus tästä isosta lng-projektista on 27,5 prosenttia ja Gazpromin 50 prosenttia.

Shell myös kertoi irtautuvansa Venäjältä Saksaan Itämeren alla kulkevasta Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta. Shell on rahoittanut putkea osana energiayhtiöiden rypästä, jonka yksi osa Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper.

Nokia keskeytti toimitukset Venäjälle

Verkkolaitevalmistaja Nokia kertoi keskeyttäneensä toimituksensa Venäjälle.

Nokia totesi lausunnossaan, että yhtiö keskittyy tällä hetkellä varmistamaan, että se noudattaa kaikkia Venäjään kohdistettuja pakotteita, ja on keskeyttänyt toimitukset Venäjälle järjestelmissään.

Yhtiön asiakkaita Venäjällä ovat neljä suurinta teleoperaattoria eli MTS, Vimpelcom, Megafon ja Tele2.

Uutistoimisto Reutersin mukaan myös Nokian ruotsalainen kilpailija Ericsson keskeytti toimitukset Venäjälle.

Energiajärjestö IEA vapauttaa öljyä markkinoille

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n jäsenmaat sopivat, että ne vapauttavat 60 miljoonaa barrelia raakaöljyä varmuusvarastoistaan markkinoille öljyn hinnan alentamiseksi.

IEA:n mukaan toimenpiteen tarkoituksena on lähettää yhteinen ja vahva viesti öljymarkkinoille, että markkinoilla ei ole pulaa tarjonnasta Venäjän Ukraina-hyökkäyksen takia. Koordinoitu toimenpide on IEA:n historian neljäs.

Järjestö aikoo jatkaa öljy- ja kaasumarkkinoiden seuraamista tarkkaavaisesti ja kertoi tarvittaessa tekevänsä mahdollisia lisätoimenpiteitä.

Raakaöljyn hinta jatkoi kuitenkin päätöksen jälkeen nousuaan. Pohjanmeren Brentin hinta liikkui viikolla yli sadassa dollarissa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2014, kun markkinoilla pelättiin Venäjän öljyntarjonnan katkoksia.

Neste teki miljardi-investoinnin Yhdysvaltoihin

Polttoainejalostaja Neste kertoi, että se perustaa yhteisyrityksen yhdysvaltalaisen öljynjalostajan Marathon Petroleumin kanssa ja investoi noin 900 miljoonaa euroa Marathonin vanhan öljyjalostamon muuttamiseksi uusiutuvien polttoaineiden tuotantoon. Jalostamo sijaitsee Martinezissa Kaliforniassa.

Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker kuvasi investointia hyvin merkittäväksi. Nesteellä on investoinnin jälkeen uusiutuvan polttoaineiden tuotantoa kolmella mantereella eli Hollannissa Rotterdamissa, Singaporessa ja Kaliforniassa.

Tuotannon uusitulla jalostamolla on tarkoitus käynnistyä jo loppuvuodesta. Täydessä käytössä jalostamon pitäisi olla ensi vuoden loppuun mennessä. Silloin sen tuotantokapasiteetti on 2,1 miljoonaa tonnia uusiutuvaa dieseliä vuodessa.

Netflix aikoo ostaa Next Gamesin

Yhdysvaltalainen suoratoistopalvelu Netflix teki 65 miljoonan euron käteisostotarjouksen peliyhtiö Next Gamesista.

Next Gamesin suuret osakkeenomistajat Jari Ovaskainen ja AMC Networks Ventures ovat hyväksyneet kaupan. Heillä on yhteensä noin 43,3 prosenttia Next Gamesin osakkeista ja äänistä.

Netflix tarjoaa 2,1 euroa jokaisesta Next Gamesin osakkeesta. Tarjouksen preemio on noin 125,6 prosenttia verrattuna Next Gamesin osakkeen tiistain päätöskurssiin.

Next Games tunnetaan parhaiten The Walking Dead: No Man’s Land -hittipelistä, joka perustuu AMC-viihdeyhtiön televisiosarjaan.

Inflaatio euroalueella lähestyy jo kuutta prosenttia

Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio kiihtyi euroalueella helmikuussa 5,8 prosenttiin, ilmeni Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotiedoista.

Inflaatiota kiihdytti edelleen pääasiassa energian kallistuminen. Helmikuussa energia kallistui 32 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan raakaöljy on kallistunut entisestään. Tammikuussa inflaatiovauhti euroalueella oli 5,1 prosenttia, joten kuluttajahintojen kallistuminen oli helmikuussa voimakasta.

Ekonomistien tarkkaavaisesti seuraama pohjainflaatio oli helmikuussa 2,7 prosenttia, kun se tammikuussa oli 2,3 prosenttia. Pohjainflaatiosta on poistettu energian ja elintarvikkeiden vaikutus.

Fedin pää­johtaja kannattaa koron­nostoa maaliskuussa

Yhdysvaltain keskuspankki Fedin pääjohtaja Jerome Powell kannattaa 0,25 prosenttiyksikön nostoa ohjauskorkoon keskuspankin seuraavassa korkokokouksessa kahden viikon päästä.

Powell antoi lausuntoja rahapolitiikasta Yhdysvaltain kongressin valiokunnan kuulemistilaisuudessa keskiviikkona.

Powell sanoi, että hän valmis aggressiivisempiinkin toimiin, jos inflaatio ei laannu niin nopeasti kuin odotetaan.

Pääjohtaja myös sanoi odottavansa, että koronnosto maaliskuussa on ensimmäinen koronnostojen sarjasta tänä vuonna.

Osa Fedin päättäjistä on vaatinut keskuspankkia nostamaan ohjauskorkoaan aggressiivisesti 0,50 prosenttiyksikköä maaliskuun kokouksessa. Ohjauskorko on nykyisin 0–0,25 prosentin vaihteluvälissä.

Opec+-ryhmä sopi pienestä tuotannon lisäyksestä

Öljynviejämaiden Opec+-ryhmä sopi pienestä raakaöljyn tuotannon lisäyksestä ensi kuussa.

Tuotantolisäys on ryhmän aiemman suunnitelman mukainen, vaikka Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat nostaneet raakaöljyn hinnan korkeimmilleen sitten vuoden 2014.

Opec+ kertoi tiedotteessaan, että Opec-järjestön jäsenmaat ja muut öljymaat nostavat kuukausituotantoaan 400 000 barrelia päivässä huhtikuussa.

Öljynviejämaat ovat nostaneet tuotantoaan 400 000 barrelilla kuukausittain viime vuoden elokuusta lähtien. Tuotantolisäyksillä ne ovat purkaneet pandemian aikana tehtyjä tuotantoleikkauksia.

Finnair kiertää Venäjän ilmatilan

Lentoyhtiö Finnair aloittaa ensi viikolla lennot Tokioon uudella reitityksellä, joka kiertää Venäjän ilmatilan. Lentoaika pitenee noin kolmella tunnilla arviolta 13 tuntiin.

Finnair perui viime sunnuntaina Japanin, Kiinan ja Etelä-Korean lentonsa viikon ajaksi. Päätöksellä yhtiö ennakoi Venäjän ilmatilan sulkeutumista.

Finnair kertoi arvioivansa Kiinan ja Etelä-Korean lentojen mahdollisia uusia reitityksiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita