Ulkomaiset sijoittajat myyvät Suomi-osakkeita nyt kaksin käsin – ”Jossain vaiheessa myynnit voivat mennä överiksi”

Venäjän säikäyttämät ulkomaiset sijoittajat myyvät nyt suomalaisia osakkeitaan. Se näkyy Helsingin pörssin muita kovempana alamäkenä.

5.3. 8:09

Ulkomaiset sijoittajat ovat ryhtyneet tyhjentämään salkuistaan suomalaisia osakkeita kovalla kädellä. Koko alkuvuoden jatkuneet myynnit ovat vain kiihtyneet viime päivinä Ukrainan kriisi kärjistyttyä täysimittaiseksi sodaksi.

Tämä on näkynyt Helsingin pörssin monia muita pörssejä kovempana kurssilaskuna.

Samaan aikaan varsinkin suomalaiset yksityissijoittajat ovat tankanneet laskeneita osakkeita salkkuunsa kiihtyvällä tahdilla.

Ulkomaisten sijoittajien myynnit ovat kuitenkin niin rajuja, että ne peittoavat suomalaisten ostoinnon, ja Helsingin pörssin alamäki on jatkunut.

Ulkomaisten sijoittajien osuus Helsingin pörssistä on varsin suuri, vuodenvaihteessa osakkeista 42 prosenttia oli ulkomaisten sijoittajien omistuksessa.

”Ulkomaiset sijoittajat keventävät nyt riskejään reunamarkkinoilla, jollainen Suomikin on”, luonnehtii Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju myyntiaaltoa.

Osakevälittäjä Nordnetin tilastot kertovat pelkästään sen asiakkaiden ostaneen osakkeita tällä viikolla maanantain ja torstain välisenä aikana, eli neljässä päivässä, nettomääräisesti 72 miljoonalla eurolla. Se on melkein tuplasti sen mitä koko helmikuussa, jolloin Nordnetin asiakkaiden ostamien osakkeiden nettomäärä oli 40 miljoonaa euroa.

Oksaharju arvioi ulkomaisten sijoittajien olleen myyntilaidalla Helsingin pörssissä jo koko alkuvuoden ajan. Ennen Ukrainan kriisin kärjistymistä sijoittajat hermoilivat keskuspankkien koronnostoaikeita ja myivät osakkeita yleisen epävarmuuden vallitessa.

Tämä näkyy siinä, että Helsingin pörssin OMXH-yleisindeksi on laskenut vuodenvaihteesta noin 20 prosenttia, kun esimerkiksi Wall Streetillä suuryhtiöiden kurssiliikkeitä seuraava S&P 500 -indeksi on pakittanut samassa ajassa vain kymmenisen prosenttia ja globaalit osakkeet vain päälle viitisen prosenttia.

”Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut omiaan vain voimistamaan ulkomaisten sijoittajien myyntejä Helsingin pörssissä”, Oksaharju sanoo.

Tämä näkyy erityisesti Venäjä-riippuvaisten suomalaisyhtiöiden osakekursseissa. Yksi pahimmin takkiinsa ottaneista on Nokian Renkaiden osake, jonka osakkeen hinta on puolittunut vuodenvaihteen jälkeen

Samaan aikaan kun ulkomaiset sijoittajat ovat myyneet sitä pois kaksin käsin, niin suomalaiset yksityissijoittajat ovat ostaneet sitä urakalla salkkuihinsa.

Nokian Renkaiden osake oli helmikuussa Helsingin pörssin toiseksi netto-ostetuin osake, kun katsotaan yksityissijoittajien käyttämien online-välittäjien kautta tehtyjä kauppoja. Tämä tarkoittaa Nordnetin, Danske Bankin, Norden ja Pohjolan asiakkaiden tekemiä kauppoja.

Tämän lisäksi Oksaharju uskoo kansainvälisten sijoittajien haluavan vähentää ylipäätään osakesalkkujensa Suomi-riskiä.

”Jossain vaiheessa on mahdollista, että osakkeisiin tulee myyntipainetta, joka ei perustu enää yhtiöanalyysiin. Silloin sijoittajat haluavat ylipäätään keventää osakepainoaan näillä markkinoilla. Ehkä sellaista on viime päivinä jo nähtykin”, Oksaharju sanoo.

Myös Nordean päästrategi Antti Saari arvioi ulkomaisten sijoittajien myyntiaallon osuvan helposti kaikkiin Helsingin pörssin osakkeisiin, eikä vain Venäjällä bisnestä tekeviin yrityksiin.

Kun esimerkiksi indeksiin sijoittavat rahastot pienentävät Suomi-positiotaan, myyntiin menevät helposti kaikki suomalaisosakkeet.

Toki Helsingin pörssin muita markkinoita kovempi kurssilasku kertoo myös siitä, että Venäjän markkinalla on suomalaisyhtiöiden liiketoiminnalle isompi merkitys kuin monessa muussa maassa. Myös Suomen ja Venäjän välisen kaupan osuus bruttokansantuotteesta on huomattavasti suurempi kuin muualla euroalueella Yhdysvalloista puhumattakaan.

Euroopan markkinat ovat kaikkiaan ottaneet viime päivinä vastaan kovempia iskuja kuin Wall Street, jossa tilanne on jo rauhoittumassa. Sijoittajat ovat huolissaan energian hinnannousun vaikutuksista Euroopan talouskasvuun.

”Jossain vaiheessa myynnit voivat kuitenkin mennä överiksi, kuten pörssissä yleensä tapana on, mutta on vaikea arvioida, milloin niin käy”, Saari sanoo.

Hänen mukaansa yritysten tulosennusteet eivät toistaiseksi kerro vielä mitään muuttuneesta tilanteesta. Mitään yhteistä näkemystä ei markkinoilla ole niistä vielä ehtinyt syntyä.

Osakkeiden hintoihin on Saaren mukaan lastattu jo aika paljon huolta ja riskejä. Ainakin jos vertaa kurssien alamäen jyrkkyyttä siihen, miten isoja Venäjä-altistuksia yhtiössä on.

”Riskit alkavat jo paljolti olla hinnoissa. Vielä on kuitenkin vaikea arvioida, missä vaiheessa pohja tulee vastaan”, Saari sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan