Norjan öljyrahaston johtaja: ”Nato-jäsenyys ei vaikuta Suomeen sijoituskohteena”

Norjan öljyrahaston johtaja Nicolai Tangen on huolissaan inflaatiosta ja talousnäkymistä. ”Stagflaatio, eli korkean inflaation ja heikon talouskasvun yhdistelmä on ihan todellinen uhka.”

Norjan öljyrahaston johtaja Nicolai Tangen Lontoossa vuonna 2020.

25.3. 15:30

Mahdollinen Nato-jäsenyys ei vaikuta Suomeen sijoituskohteena. Suuntaan tai toiseen”, Norjan öljyrahaston johtaja Nicolai Tangen sanoo.

Tangen puhui torstaina Saastamoisen säätiön ja liikkeenjohdon kehittämispalveluita tarjoavan Aalto EE:n järjestämässä tapahtumassa Helsingissä. HS Visio haastatteli Tangenia tapahtuman yhteydessä.

Monet asiantuntijat ovat pohtineet kevään aikana, onko Suomen niin kutsuttu maariski kasvanut sijoittajien mielestä muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa. Käytännössä kyse on siitä, miten houkuttavana sijoituskohteena kansainväliset sijoittajat näkevät Suomen.

Norjan öljyrahasto on yksi maailman suurimmista sijoittajista. Sen sijoitusvarallisuus on yli 12 000 miljardia kruunua eli noin 1 200 miljardia euroa. Rahaston osakeomistukset vastaavat noin 1,3 prosenttia koko maailman listatusta osakemarkkinasta.

Öljyrahasto on merkittävä omistaja myös Suomessa. Vuodenvaihteessa rahasto omisti Helsingin pörssin yhtiöitä noin seitsemällä miljardilla eurolla ja on muun muassa verkkoyhtiö Nokian, kiinteistöyhtiö Kojamon ja Nordea-pankin suurimpia omistajia.

Tangenin mukaan Suomen houkuttavuus sijoituskohteena ei ole muuttunut edellisen kuuden kuukauden aikana. Tangen ei voi roolissaan ottaa kantaa poliittisiin asioihin, vaan kommentoi asiaa sijoittajana.

Sen sijaan Tangen on huolestunut maailmantalouden näkymistä.

”Stagflaatio, eli korkean inflaation ja heikon talouskasvun yhdistelmä on ihan todellinen uhka.”

Tangenin mukaan öljyrahasto on jo pitkän aikaa laskenut kaksi riskiä erityisen merkittäviksi sen tuottojen kehitykselle. Ne ovat inflaatio ja geopolitiikkaa. Nyt kumpikin niistä näyttää entistä konkreettisemmilta uhilta.

Euroopan keskuspankki ja Yhdysvaltain keskuspankki vakuuttivat vielä viime vuonna, että talouden inflaatiopaineet olisivat väliaikaisia. Tangenin mielestä viimeistään nyt on selvää, että inflaatio on tullut jäädäkseen.

”Olen ollut jo vuoden ajan huolissani inflaatiosta. Kyse on hyvin selvästi pysyvästä inflaatiosta. En missään vaiheessa ymmärtänyt ajatusta, että tämä olisi ohimenevää.”

Inflaatio eli kuluttajahintojen nousu näkyi viime vuonna erityisesti raaka-ainemarkkinoilla, puolijohteissa ja rahtien hinnoissa. Viime kuukausien aikana inflaatio on levinnyt paljon laajemmalle talouteen.

”Palkkapyynnöt ovat alkaneet hiipiä ylemmäs. Verkkomainonnan hinnat ovat nousussa, ja niin edelleen. Samanlaisia viestejä tulee hyvin monilta aloilta, kaikkialla maailmassa.”

Öljyrahasto on varautunut monenlaisiin skenaarioihin taloudessa ja markkinoilla. Pahimmassa skenaariossa rahaston arvo saattaisi pudota peräti 40 prosenttia. Rahasto on hajauttanut sijoituksensa laajasti osake- ja korkomarkkinoille.

”Emme ennusta nyt noin suurta pudotusta, vaan 40 prosentin lasku on meillä se pahin mahdollinen skenaario. Tuon tapainen lasku tapahtui finanssikriisissä, ja sen kaltaista voi tapahtua uudestaan.”

Norjan öljyrahasto omisti vuoden alussa venäläisyhtiöitä vajaalla kolmella miljardilla eurolla. Se oli euromääräisesti iso raha, mutta vain 0,2 prosenttia koko öljyrahaston sijoituksista.

Venäläisomistusten arvo on Tangenin mukaan nyt lähellä nollaa.

”Vaikka emme ole tehneet niille sijoituksille juuri mitään.”

Moskovan pörssi sulki ovensa pian Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Pörssikauppa venäläisosakkeilla alkoi uudestaan torstaina, useiden viikkojen tauon jälkeen. Kaupankäyntiä ja erityisesti ulkomaalaisten sijoittajien myyntejä on kuitenkin rajoitettu merkittävästi.

Tangenin mukaan rahasto ei ole vielä päättänyt, mitä se aikoo tehdä omistuksilleen Venäjällä. Hänen mukaansa venäläisille sijoituksille on hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta löytää ostajaa, vaikka osakkeiden myynti sallittaisiinkin pörssissä.

”Ongelma on, miten pääsemme ulos Venäjältä ilman, että rikomme sanktioita. Emme voi myydä omistuksiamme oligarkeille.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan