Valmetin talousjohtaja myöntää HS:lle käyneensä kauppaa Neleksen osakkeilla yhtiöiden fuusion aikana: ”Siinä vaiheessa se tuntui hyvältä ostokselta”

Valmetin talousjohtaja on käynyt kauppaa Neleksen osakkeilla Valmetin ja Neleksen fuusion aikana. Hän kiistää, että hänellä olisi ollut mitään Nelestä koskevaa sisäpiiritietoa kauppojen aikaan.

Valmetin talousjohtaja Kari Saarinen Valmetin ja Neleksen sulautumista koskeneessa tiedotustilaisuudessa Espoossa 1. huhtikuuta 2022.

7.4. 10:11

Paperikoneista tunnetun Valmetin talousjohtaja Kari Saarinen kävi kauppaa venttiiliyhtiö Neleksen osakkeilla samaan aikaan kun Neles oli fuusioitumassa Valmetiin.

Saarinen kertoo HS:n haastattelussa ostaneensa Neleksen osakkeita 3. helmikuuta 2022, samana päivänä kuin Valmet julkisti tilinpäätöstiedotteensa. Neles julkisti tilinpäätöstiedotteensa vain päivää myöhemmin 4.2.2022.

Pian HS:n ensimmäisen haastattelun jälkeen Saarinen palasi asiaan ja myönsi ostaneensa ja myyneensä Neleksen osakkeita kaksi kertaa aiemminkin fuusion aikana.

Valmetin talousjohtajana Saarinen on ollut avainroolissa Neleksen ja Valmetin fuusiossa. Siten hänen osakekauppojaan Neleksen osakkeilla fuusion aikana voi pitää poikkeuksellisena.

Saarinen kiistää, että hänellä olisi ollut osakekauppaa tehdessään mitään Nelekseen liittyvää sisäpiiritietoa.

Valmet ja Neles sopivat fuusiosta heinäkuussa 2021 ja fuusio toteutui 1. huhtikuuta 2022. Fuusiossa Neleksen osakkeenomistajat saivat vastikkeeksi Valmetin osakkeita.

Valmetin talousjohtaja Kari Saarinen, miksi ostit Neleksen osakkeita 3. helmikuuta 2022, vain päivää ennen Neleksen tulosjulkistusta?

”Ostin Neleksen osakkeita Valmetin tulosjulkistuksen jälkeen. Neleksen osake on treidannut noin viiden prosentin alihintaan suhteessa Valmetin osakkeeseen. Neles on hyvä firma, kaiken julkisen tiedon perusteella. Siinä vaiheessa se tuntui hyvältä ostokselta, ei siinä sen kummempaa.”

”Emme Valmetissa missään vaiheessa tienneet, mikä olisi Neleksen tulos. Tässä oli kyse normaalista osakekaupasta alihintaisella osakkeella.”

Valmetin ja Neleksen fuusio oli kesken Saarisen ostaessa Neleksen osakkeita helmikuussa. Fuusio toteutui huhtikuun alussa.

Saarinen viittaa ”alihinnalla” siihen, että hänen laskelmiensa mukaan Neleksen osakekurssi oli osakkeiden vaihtosuhteen perusteella matalammalla kuin Valmetin osakekurssi. Neleksen osakkeenomistajat saivat fuusiossa 0,3277 Valmetin osaketta jokaista omistamaansa Neleksen osaketta kohden.

Sinulla ei siis ollut Nelestä koskevaa sisäpiiritietoa kauppoja tehdessäsi?

”Ei todellakaan. Jos nyt jälkeenpäin katsoo, tätä kauppaahan ei olisi lyhyen tuoton vuoksi kannalta kannattanut tehdä. Kurssikehitys ei ole ollut kovin kummoinen, enkä ole myynyt omistuksiani.”

Ymmärrätkö, että näiden osakekauppojen ajoitus näyttää vähän erikoiselta?

”En tiedä millä lailla erikoiselta. Näyttää erikoiselta sillä tavalla, että kaupasta tuli kovasti miinusta... Mutta kun olen käynyt tätä omassa mielessäni läpi, niin Neles on varsin hyvä firma.”

Sekä Neleksen että Valmetin osakekurssit laskivat pian Saarisen kauppojen jälkeen, kun maailman pörssit notkahtivat Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Omistit maaliskuun lopulla Neleksen osakkeita noin 110 000 eurolla. Ostitko nämä kaikki osakkeet 3. helmikuuta 2022?

”Joo, ostettu 3. helmikuuta.”

Olivatko nämä ainoat kauppasi Neleksen osakkeilla Valmetin ja Neleksen fuusion aikana?

”En käy kauppaa silloin kun ei saa käydä.”

Oletko siis käynyt enemmänkin kauppaa Neleksen osakkeilla fuusion aikana?

”...Sitä en halua tässä nyt kommentoida. En ole käynyt kauppaa suljetun ikkunan aikana. Minulla ei ole ollut mitään sisäpiiritietoa Neleksestä.”

Kyllähän sinulla on ollut jossain vaiheessa sisäpiiritietoa Neleksestä kun olette suunnitelleet fuusiota?

”Silloin [kun on ollut sisäpiiritietoa] en ole käynyt kauppaa Neleksellä. En tietenkään.”

Puhelinhaastattelun jälkeen Saarinen tarkensi sähköpostitse, että hän on ”ostanut ja myynyt kaksi erää” Neleksen osakkeita fuusion aikana.

Saarisen mukaan hän ei ollut Neleksen sisäpiirirekisterissä kauppoja tehdessään eikä siksi kysynyt lakiosaston kantaa ennen kaupankäyntiä Neleksen osakkeilla.

HS kysyi Saariselta haastattelun jälkeen sähköpostitse, miten tavanomaisena hän pitää sitä, että talousjohtaja käy aktiivisesti kauppaa sellaisen yhtiön osakkeella, joka on fuusioitumassa hänen omaan yhtiöönsä.

”Tässä pitää käyttää harkintaa”, Saarinen vastasi.

Saarisen osakekaupat ovat näillä näkymin viimeinen käänne Neleksen lyhyellä mutta vaiheikkaalla pörssitaipaleella.

Neles irtautui itsenäiseksi pörssiyhtiöksi aiemmasta emoyhtiöstä Metsosta kesällä 2020. Vain pari viikkoa irtautumisen jälkeen ruotsalainen Alfa Laval -yhtiö teki ostotarjouksen Neleksen osakkeista. Neleksen suurin osakkeenomistaja Valmet vastusti Alfa Lavalin tarjousta ja alkoi ostamaan Neleksen osakkeita pörssistä. Alfa Laval perääntyi ostotarjouksensa kanssa loppuvuodesta 2020.

Valmet ja Neles sopivat yhdistyvänsä heinäkuussa 2021, tasan vuosi sen jälkeen kun kaupankäynti Neleksen osakkeella alkoi pörssissä.

Kaupankäynti Neleksen osakkeilla pörssissä päättyi 1.4.2022. Neleksen osakkeenomistajat saivat fuusiossa 0,3277 Valmetin osaketta jokaista omistamaansa Neleksen osaketta kohden.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita