Valmetin toimitusjohtaja talous­johtajan osakekaupoista: ”Ne olisi pitänyt jättää tekemättä”

Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine kertoo Helsingin Sanomille, että yhtiön talousjohtaja kävi Neleksen osakkeilla kauppaa, vaikka yhtiön johtoryhmä oli kehottanut pidättäytymään kaupankäynnistä.

Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine.

7.4. 12:44

Valmetin toimitusjohtajan Pasi Laineen mukaan Valmetin talousjohtajan tekemät osakekaupat Neleksen osakkeilla tulivat hänelle yllätyksenä. Laine pitää yhtiön talousjohtajan kauppoja harkitsemattomina.

HS uutisoi torstaina, että Valmetin talousjohtaja Kari Saarinen kävi kauppaa useaan otteeseen Neleksen osakkeilla samaan aikaan, kun Valmet ja Neles olivat fuusioitumassa. Saarinen omisti maaliskuun lopulla Neleksen osakkeita noin 110 000 eurolla. Hän oli hankkinut osakkeet 3. helmikuuta 2022.

Alla Pasi Laineen haastattelu kysymys kysymykseltä.

Tiesitkö, että talousjohtaja Kari Saarinen kävi kauppaa Neleksen osakkeilla fuusion aikana, Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine?

”En tiennyt.”

Miten suhtaudut näihin kauppoihin?

”Ne olisi pitänyt jättää tekemättä.”

Miksi?

”Ennen kaikkea siksi, miltä se näyttää. Juridiikka pitää vielä selvittää, että onko kaikki mennyt lain kirjaimen mukaan. Mutta talousjohtajalla ei ole ollut mitään tarvetta käydä Neleksen osakkeella kauppaa fuusion aikana.”

Oletko sinä käynyt kauppaa Neleksen osakkeilla fuusion aikana?

”En ole. Minulla oli Neleksen osakkeita, koska olin aikoinaan Metsolla töissä ja sain siellä osakepalkkioita. Kun Neles irtosi omaksi yhtiökseen Metsosta, Metson osakkeenomistajat saivat samalla Neleksen osakkeita.”

Tiedätkö, ovatko muut avainhenkilöt Valmetissa olisivat käyneet kauppaa Neleksen osakkeilla fuusion aikana?

”Oletuksemme mukaan eivät ole. Olemme keskustelleet Valmetin johtoryhmässä fuusion aikana, että ei pidä käydä kauppaa Neleksen osakkeilla. Olemme tänään lähettäneet kyselyn johtoryhmäläisille osakekaupoista, koska haluamme nyt varmistaa että kukaan muu [kuin talousjohtaja] ei ole käynyt kauppaa.”

Olitko siis toimitusjohtajana kieltänyt osakekaupat Neleksen osakkeilla?

”Prosessin aikana kävimme keskusteluja ja keskusteluissa painotimme, että johtoryhmäläisten olisi hyvä pidättäytyä kaupankäynnistä Neleksellä.”

Tuleeko talousjohtaja Saariselle jotain seuraamuksia siitä, että hän on käynyt kauppaa Neleksen osakkeilla vastoin teidän kehotustanne?

”Jälkiseuraamuksiin ei ole hyvä mennä nyt. Joka tapauksessa Saariselle tulee tästä henkilökohtainen mainehaitta. Myös Valmetille tulee tästä mainehaitta.”

Valmet ja Neles tiedottivat viime heinäkuussa yhdistyvänsä. Tätä ennen Valmet oli esittänyt jo syyskuussa 2020 venttiiliyhtiö Neleksen hallitukselle Valmetin ja Neleksen fuusiota.

Fuusio toteutui huhtikuun alussa, kun Neleksen osakkeiden kaupankäynti päättyi Helsingin pörssissä.

Valmetin talousjohtaja Saarinen kertoi torstaina HS:lle käyneensä Neleksen osakkeilla kauppaa useita kertoja fuusion aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan