Elon Musk ostaa Twitterin valtavalla riskillä, ja kauppa voi ajaa maailman rikkaimman ihmisen rahapulaan

Elon Muskin Twitter-kaupassa käyttämä velkavipu sisältää suuria riskejä, jotka voivat johtaa arkijärjellä käsittämättömään tilanteeseen: maailman rikkaimmalla ihmisellä voi tulla pula rahasta.

Suurin osa Twitterin ostavan Elon Muskin omaisuudesta on kiinni sähköautoyhtiö Teslan osakkeissa. Hän omistaa noin 20 prosenttia Teslasta, mikä tarkoittaa nykyisellä Teslan kurssilla noin 200 miljardin dollarin omistusta.

26.4. 10:56

Elon Musk vahvisti eilen maanantaina ostavansa somepalvelu Twitterin 44 miljardilla dollarilla.

Diili on monella tapaa poikkeuksellinen: Muskin tekemä tarjous Twitteristä on yksi historian suurimmista ostotarjouksista ja varmasti historian suurin yhden ihmisen tekemä ostotarjous.

Katsotaan siis hieman tarkemmin, miten maailman isoin diili tehdään.

Muskin omaisuus on kiinni osakkeissa

Jotta Muskin tekemää Twitter-tarjousta ja sen erikoisia yksityiskohtia voi ymmärtää, pitää ymmärtää jotain Muskin omaisuudesta.

Musk on Bloombergin mukaan maailman rikkain henkilö lähemmäs 300 miljardin dollarin omaisuudella. Musk on satamiljardööri, mutta vain paperilla.

Suurin osa Muskin omaisuudesta on kiinni sähköautoyhtiö Teslan osakkeissa. Hän omistaa noin 20 prosenttia Teslasta, mikä tarkoittaa nykyisellä Teslan kurssilla noin 200 miljardin dollarin omistusta.

Lisäksi Musk on pääomistaja avaruusteknologiayhtiö SpaceX:ssä, joka haluaa lähettää ihmisen Marsiin, Neuralinkissä, joka asentaa mikropiirejä apinoiden aivoihin, sekä Boring Companyssa, joka rakentaa tunneleita.

SpaceX, Neuralink ja Boring Company eivät ole Teslan tapaan pörssilistattuja yhtiöitä, minkä vuoksi niitä on vaikea käyttää hyväksi kymmenien miljardien lainarahoitusta haettaessa.

Siksi Tesla ja sen osakekurssi ovat oleellisessa roolissa, kun Musk hamuaa Twitteriä.

Monimutkainen paketti

Velkarahalla yhtiöitä ostettaessa ostettavan yhtiön oma tuloksenteko auttaa ostajia rahoituksen hakemisessa. Mitä parempaa tulosta ostettava yhtiö tekee, sitä helpompi se on ostaa velkarahalla.

Twitter on tässä mielessä vaikea valtauskohde. Sen käyttökate, eli tulos ennen korkomenoja, veroja ja arvonalennuksia, oli viime vuonna alle 700 miljoonaa dollaria. Yhtiön nettotulos oli viime vuonna miinuksella. Yhtälö ei vaikuta kovin hyvältä suhteessa 44 miljardin dollarin tarjoukseen.

Koska Twitter ei saa merkittävästi velkaa oman tuloskuntonsa avulla, on rahoituspaketti monimutkainen. Se koostuu useista erilaisista lainakokonaisuuksista sekä Muskin omasta riihikuivasta rahasta.

Viime viikolla julkistetuissa tarjousasiakirjoissa Musk aikoo ostaa omalla rahallaan Twitterin osakkeita noin 20 miljardilla dollarilla.

Lisäksi investointipankkiirit aikovat rahoittaa Muskia kaikkiaan noin 25 miljardin dollarin lainalla.

Riskejä vähentääkseen pankit ovat halunneet vakuuksia velkaansa vastaan. Osa velasta, tarkalleen ottaen 12,5 miljardia dollaria, on ehdollista sille, että Musk asettaa vakuudeksi Tesla-osakkeitaan.

Musk joutuu laittamaan kaniin peräti 60 miljardia dollarin edestä Teslan osakkeita saadakseen niitä vastaan 12,5 miljardia dollaria lainaa.

Koska kyseessä on yksi historian suurimmista velkarahoitteisista yritysostoista, myös Muskin korkokulut nousevat tähtitieteellisiksi. Musk ja Twitter saattavat maksaa nyt nostettavista lainoista yhteensä yli miljardi dollaria korkokuluja vuodessa.

Mikä voisi mennä pieleen?

Velkaraha sisältää aina riskejä. Riskit nousevat, kun velkaa otetaan kymmeniä miljardeja dollareita spekulatiivisiin teknologiasijoituksiin. Ja erityisesti riskit kohoavat, kun spekulatiivisten sijoituskohteiden taustalla on yksi ja sama sarjayrittäjä, Elon Musk.

Muskin kannalta merkittävä riski piilee vakuusvaatimuksissa. Toteutuessaan riski voi johtaa arkijärjellä käsittämättömään tilanteeseen: maailman rikkaimmalla ihmisellä voi tulla pula rahasta.

Viime viikolla julkaistun tarjousasiakirjan mukaan pankit pyytävät Muskilta lisää vakuuksia lainalle, jos Teslan osakekurssi laskee nykyisestä 40 prosenttia.

Teslan kurssi on nyt noin 1 000 dollaria. Jos Teslan kurssi laskee alle 600 dollariin, Muskilla on ongelma. Hän joutuisi hankkimaan nopealla aikataululla kenties miljardeja dollareita, jotta pankit rauhoittuisivat.

Jos Muskilla ei olisi tilillään valmiina niin isoa summaa, hän joutuisi hankkimaan rahat jostain muualta. Helpoiten se kävisi myymällä Teslan osakkeita. Siis sen saman Teslan, jonka kurssi on tässä skenaariossa juuri laskenut 40 prosenttia.

Jos Musk möisi Teslan osakkeita sen jälkeen, kun Teslan osakekurssi on laskenut 40 prosenttia, Teslan kurssi laskisi lisää. Sen jälkeen pankit saattaisivat vaatia lisää vakuuksia. Ja niin edelleen.

Tässä kohtaa on syytä muistaa, että Wall Street ei ole erityisen solidaarinen paikka. Kun joku vuotaa verta, sijoittajat haistavat sen heti eivätkä tarjoa laastaria vaan janoavat lisää verta. Kaikki alkavat lyödä vetoa kurssilaskun puolesta, mikä taas ruokkii kurssilaskua entisestään.

Edellä kuvailtu tapahtumaketju olisi samanaikaisesti parasta A-luokan pörssiviihdettä ja iso kaaos finanssimarkkinoilla.

Se on kuitenkin vain teoria, joka ei näytä tällä hetkellä todennäköiseltä.

Juuri nyt ei näytä siltä, että Teslan kurssi romahtaisi 40 prosenttia. Niin analyytikot kuin sijoittajat odottavat Teslan kasvun ja tulostehtailun jatkuvan hamaan tulevaisuuteen.

Toisaalta, Teslan kurssi heiluu huomattavasti. Kurssi kävi 600 dollarissa vasta viime kesänä. Ei ole montaa vuotta siitä, että Tesla keikkui konkurssin partaalla.

Ei ole julkista tietoa siitä, kuinka suuri Muskin velkavipu kokonaisuudessaan on. Osakkeiden avulla vivuttaminen näyttää kuitenkin olevan Muskin tavaramerkki, sillä hän on käyttänyt Teslan osakkeita velan hankintaan vuosien ajan.

Viime syksynä Musk oli pantannut puolet Tesla-osakkeistaan lainojensa vakuudeksi.

Kuvaavaa on, että Tesla varoittaa sijoittajia Muskin velkavivusta tulostiedotteessaan. “Jos Elon Musk olisi pakotettu myymään yhtiön osakkeita, joita hän käyttää vakuutena tiettyjä henkilökohtaisia lainoja vastaan, osakemyynnit voisivat laskea osakekurssia”, tulostiedotteessa todetaan.

Ei ole tiedossa, onko Musk vähentänyt velkavipuaan viime syksyn jälkeen. Jos velkavipu oli ennallaan Twitter-tarjouksen aikana ja siihen lisätään Twitter-kaupan myötä pantatut osakkeet, lähes kaikki Muskin Tesla-osakkeet ovat nyt velan vakuutena.

Jokainen järjissään oleva ihminen olisi pienentänyt velkavipuaan ennen kuin ottaa kymmeniä miljardeja velkaa yrityskauppaa varten. Mutta kyseessä on nyt Elon Musk, ja mikä tahansa on mahdollista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan