Sijoittajat eivät pysty nostamaan varojaan suuresta krypto­palvelusta, krypto­markkinat syöksyvät

Kryptomarkkinat olivat maanantaina äkkijyrkässä pudotuksessa, kun suuri kryptopalvelu esti asiakkaiden lunastukset. Edellinen krypto­markkinoiden paniikki nähtiin vain kuukausi sitten, kun TerraUSD-valuutta menetti hetkessä arvonsa.

Kryptomarkkinat ovat painuneet voimakkaasti viime kuukausien aikana.

13.6. 18:49

Kryptomarkkinat olivat maanantaina paniikin­sekaisissa tunnelmissa. Käytännössä kaikkien merkittävien krypto­sijoitusten kurssit painuivat jyrkästi.

Tunnetuimman kryptovaluutan bitcoinin kurssi oli maanantaina iltapäivällä alle 24 000 dollarissa, noin 14 prosenttia sunnuntain lukemia alempana. Ethereumin kurssi oli 17 prosentin laskussa noin 1 200 dollarissa.

Kryptoromahdus tapahtui maanantaina samoihin aikoihin, kun krypto­lainaaja Celsius kertoi estäneensä asiakkaiden varojen lunastukset palvelustaan. Celsiuksen asiakkaat eivät voi toistaiseksi nostaa varojaan tai käydä kauppaa palvelussa.

”Olimme pakotettuja tähän toimenpiteeseen yhteisömme edun vuoksi”, Celsius totesi tiedotteessa ja perusteli lunastusten keskeytystä ”äärimmäisillä markkina­olosuhteilla”.

Celsius on tarjonnut sijoittajille mahdollisuutta tallettaa krypto­varojaan palveluunsa. Tallettajat ovat saaneet vastineeksi korkotuottoja. Celsius kertoi maanantaina, että lunastusten keskeytyksestä huolimatta se maksaa edelleen korkoa sen palveluun talletetuille varoille. Se on kuitenkin laiha lohtu asiakkaille, jotka eivät pysty nostamaan varoja palvelusta.

Celsiuksen ongelmista on liikkunut kevään aikana sitkeitä huhuja. Celsius-yhtiön perustaja Alex Mashinsky on kiistänyt ongelmat useaan kertaan.

”Tiedätkö ketään, jolla olisi ongelmia lunastaa varojaan Celsiuksesta? Miksi levittää pelkoa ja väärää tietoa?”, Mashinsky vastasi kriitikolle viestipalvelu Twitterissä vielä eilen sunnuntaina.

Celsius ei ollut ainoa vaikeuksista kertonut kryptosijoittaja. Maailman suurin krypto­pörssi Binance kertoi maanantaina iltapäivällä keskeyttäneensä Bitcoinien nostot palvelusta. Binance perusteli keskeytystä teknisillä ongelmilla.

Celsius on yksi maailman suurimmista kryptolainaajista. Sivuillaan Celsius kertoo, että sillä on 1,7 miljoonaa asiakasta.

Celsiuksen hallinnoimat varat ovat laskeneet alkuvuoden aikana nopeasti. Vielä vuoden­vaihteessa Celsiukseen oli talletettu yli 20 miljardin euron edestä varallisuutta. Toukokuussa Celsiuksen hallinnoitavat varat olivat enää reilut 10 miljardia euroa.

Kryptomarkkinat ovat painuneet voimakkaasti viime kuukausien aikana. Edellinen krypto­romahdus nähtiin toukokuussa, kun TerraUSD-kryptovaluutta menetti sijoittajien luottamuksen ja luhistui muutaman päivän aikana. TerraUSD:n romahdus levisi samalla laajaksi krypto­markkinoiden myyntiaalloksi.

Bitcoinin kurssi on laskenut alkuvuoden aikana noin 50 prosenttia ja ethereumin kurssi yli 65 prosenttia.

Coinmarketcap-sivuston mukaan krypto­valuuttojen yhteenlaskettu arvo tippui maanantaina alle tuhannen miljardin dollarin rajan ensi kertaa puoleentoista vuoteen. Kryptojen yhteenlaskettu arvo kävi viime syksyn huipuissa noin kolmessa tuhannessa miljardissa dollarissa.