Tappioiden Suomen ennätys

Fortum tekee tänä vuonna miljardiluokan alaskirjaukset ja tappiot. HS Visio selvitti, miten Fortumin tappiotahti rinnastuu Suomen taloushistorian suurimpiin munauksiin.

Energiayhtiö Fortumin pääkonttori Espoon Keilaniemessä 3. maaliskuuta 2022.

28.7. 11:49

Energiayhtiö Fortumin pitäisi julkaista puolivuotistuloksensa kahden viikon päästä, 12. elokuuta.

Samaan aikaan kun Fortumin talousosasto yrittää saada rivinsä suoriksi, yhtiön viestintäosastolla pohditaan kuumeisesti, miten sotkun voi esittää parhain päin. Tässä yksi ehdotus Fortumin puolivuotiskatsauksen otsikoksi: Fortum tekee Suomen ennätyksiä.

Verrataan Fortumin suorituksia Suomen talouselämän aiempiin ennätyksiin. Ensimmäinen laji: alaskirjaukset yhden vuoden aikana.

Suomalaisyrityksillä on pitkät perinteet suurissa alaskirjauksissa.

HS Vision kokoamien epävirallisten tilastojen mukaan yhden vuoden alaskirjauksissa kärkisijaa pitää tällä hetkellä Sonera.

Teleoperaattori Sonera yritti laajentaa toimintaansa Eurooppaan it-kuplan hurjimpina hetkinä vuonna 2000. Sonera ei saanut Keski-Euroopan toimintaansa edes aloitettua, kun se jo kirjasi Saksan ja Italian toimilupansa vain kaksi vuotta myöhemmin nollan arvoisiksi.

Alaskirjauksia 4,3 miljardia euroa, nykyrahassa arvo 5,5 miljardia euroa.

Fortum on vuonna 2022 hurjassa alaskirjauskunnossa. Vuosi on vasta puolivälissä, ja vanhat ennätykset näyttävät enää maakuntasarjan suorituksilta.

Fortum osti Uniperin osakkeita viime vuosina noin seitsemällä miljardilla eurolla. Näiden osakkeiden arvo on nykyisellä Uniperin kurssilla laskettuna enää noin 1,5 miljardia euroa.

Lisäksi Fortum joutuu alaskirjaamaan lähes varmasti omien Venäjän-toimintojensa arvoa. Arvioidaan optimistisesti, että Fortumin omien Venäjä-toimintojen alaskirjaukset jäävät noin miljardiin euroon.

Uniper- ja Venäjä-alaskirjaukset yhteen laskettuna Fortum tekisi tänä vuonna noin 6,5 miljardin alaskirjaukset. Luku voi olla suurempikin, jos Uniperin arvo putoaa entisestään tai jos Venäjän toiminnoista ei saa sitä vähääkään takaisin.

Tekeillä on siis Suomen ennätys, jota ei tulla toivottavasti koskaan rikkomaan.

Fortumin luvuille ei yksinkertaisesti löydy mitään vastinetta Suomen yrityshistoriasta.

Jätetään alaskirjaukset ja siirrytään seuraavaan lajiin: yhtiön päivittäisestä toiminnasta kertyneet tappiot vuoden aikana.

Soneran suuri alaskirjaus 20 vuotta sitten oli vain surkea sijoitus, mutta sen investoinnin toiminta loppui ennen kuin ehti alkaakaan. Fortumin tilanne on paljon ikävämpi: Uniper polttaa rahaa kymmenien miljoonien eurojen päivävauhtia, eikä loppua näy.

Analyysiyhtiö Inderes arvioi Uniperin tekevän tänä vuonna yli seitsemän miljardin euron tappiot kaasubisneksellään. Tytäryhtiö Uniperin tuloskunto näkyy suoraan emoyhtiö Fortumin tulosriveillä.

Fortumin päivittäisen toiminnan tulosta kuvaa parhaiten tulos ennen arvonalentumisia, korkokuluja ja veroja – eli käyttökate. Inderes arvioi Fortumin käyttökatteen painuvan yli kuusi miljardia euroa miinukselle.

Jos Venäjä vääntää kaasuhanan kokonaan kiinni, kymmenen miljardia tappiota Fortumille on realistinen veikkaus.

Ovat Fortumin päivittäisen toiminnan tappiot tänä vuonna sitten kuusi tai kymmenen miljardia euroa, luvulle ei yksinkertaisesti löydy mitään vastinetta Suomen yrityshistoriasta.

Vuonna 2012 Nokia teki aallonpohjassaan 2,3 miljardin euron liiketappion, mutta siinä luvussa oli mukana erilaisia kertaeriä.

Seuraavana vuonna Talvivaara teki 800 miljoonan euron tappiot, mutta iso osa siitä oli alaskirjauksia ja alle puolet juoksevia kuluja.

Kun Fortumin nykyisen tuloskunnon yhdistää tietopalvelu Refinitivin keräämiin analyytikkoennusteisiin, lopputulos on pysäyttävä. Fortum ja sen tytäryhtiö Uniper ovat maailman ainoat pörssiyhtiöt, jotka ovat tekemässä tänä vuonna yli kuuden miljardin tappiot (käyttökatteella laskettuna). Kolmosena niskaan hengittää sähköautoyhtiö Rivian, jolle analyytikot ennustavat noin viiden miljardin euron miinusta käyttökatteeseen.

Fortum on siis laittamassa alaskirjausten ja tappioiden Suomen ennätykset heittämällä uusiksi. Lisäksi Fortum johtaa kisaa tappioiden maailmanmestaruudesta, vuosimallia 2022.

Historiallisia hetkiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita