Intian energiaparonit

Maailman rikkaimpien omaisuudesta on huvennut tähtitieteellisiä summia. Samalla Intiassa tehdään miljardituottoja fossiilienergialla ja Euroopan kustannuksella.

Kriisien vuonna lännen miljardöörit köyhtyvät, mutta Intian oligarkit Mukesh Ambani (vas.) ja Gautam Adani takovat rahaa öljyllä ja hiilellä.

4.8. 7:00 | Päivitetty 4.8. 8:26

Vuosi 2022 on rokottanut maailman rikkaimpien ihmisten varallisuutta poikkeuksellisen kovakätisesti.

Globaalit osakeindeksit näyttävät punaista. Laaja laskumarkkina on kutistanut suurimpien omaisuuspottien laskennallista arvoa, selviää Bloombergin miljardöörilistauksesta.

Vuoden rajuimmat pörssipudotukset nähtiin teknologiasektorilla. Sen myötä Elon Muskin omaisuudesta on huvennut paperilla vuoden alusta elokuulle 8 miljardia dollaria, Amazon-perustaja Jeff Bezosilta taas 34 miljardia dollaria.

Mark Zuckerbergin varallisuus kutistui Metan pörssisyöksyssä yli puolella. Laskennallinen omaisuus on vuoden alusta pakkasella 65 miljardia dollaria. Lukemat päivittyvät pörssien sulkeutuessa.

Maailmantalous horjuu ja taantuma häämöttää, mutta tietyillä aloilla epävakaa vuosi on avannut ennennäkemättömät rahahanat.

Ukrainan sodan laukaisema energiakriisi nosti öljyn, maakaasun ja kivihiilen hintoja.

Kesän mittaan fossiiliset energiajätit Shellistä Exxon Mobiliin ovat raportoineet ennätystuottoja. Myös Norja moninkertaistaa tänä vuonna öljy- ja kaasutulonsa.

Saudi-Arabian valtion öljy-yhtiö Saudi Aramco on vuoden mittaan nostanut raakaöljynsä myyntihintaa muun muassa Aasian markkinoilla. Toukokuussa se nousi maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi.

Hyötyjät erottuvat myös maailman rikkaimpien listalta: esimerkkinä yhdysvaltalainen öljyparoni Harold Hamm, jonka perustama energiayhtiö Continental Resources kohosi pörssissä vuoden alusta 45 prosenttia.

Hammin laskennallinen omaisuus on samalla kasvanut 7 miljardilla dollarilla, 21 miljardin kokonaispottiin.

Suurimmat voittajat löytyvät silti Intiasta.

Eniten on vaurastunut Aasian rikkain mies, intialainen energiapohatta Gautam Adani.

Adanin omaisuus kasvoi vuoden alusta elokuun alkuun vajaat 50 miljardia dollaria. Heinäkuussa hän ohitti omistuksillaan Bloombergin mukaan Bill Gatesin ja nousi miljardöörilistauksen neljännelle sijalle.

Adanin laskennallinen omaisuus perustuu hänen perustamansa Adani-yhtymän markkina-arvoon. Konserni omistaa Intiassa ja maailmalla valtavasti infrastruktuuria, ja hallinnoi muun muassa Intian suurinta satamaa. Lisäksi se on maan suurin hiilikauppias ja suurimpia hiilituottajia.

Gautam Adani on Intian oligarkkien joukossa outolintu, sillä infra-imperiumi on rakennettu itse.

Kivihiili on Adani-konsernin keskeinen tukipilari.

Yhtiö on laajentunut velkarahalla toimimaan koko energiatuotannon arvoketjussa, louhinnasta voimaloihin ja sähkönsiirtoon. Se on käynnistänyt uutta kaivostuotantoa miljardi-investoinneilla Intiassa, Australiassa ja Indonesiassa.

Siksi Adani hyötyy hiilibuumista rajusti.

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan kivihiilen globaali kysyntä kasvaa tänä vuonna kaikkien aikojen ennätystasolle, ja jatkuu voimakkaana myös lähivuosina.

Kallistunut maakaasu vaihdetaan monessa maassa kivihiileen. Euroopassa kulutus kasvaa pakon edessä. Hiiliriippuvaisessa Intiassa hurja talouskasvu lisää energiantarvetta.

Adanin kaivostoiminnasta vastaava tytäryhtiö kasvatti alkuvuonna tulostaan kolmanneksella. Hiilienergiaa tuottava tytäryhtiö kolminkertaisti maaliskuun tilinpäätöksessä vuosikohtaisen liikevoittonsa.

Toimintansa aloitti juuri parahiksi Adanin kiistelty hiilikaivos Australian Queenslandissa. Vuodenvaihteessa käynnistynyt Carmichaelin kaivos synnytti valmisteluvaiheessa maailmanlaajuista vastustusta. Kriitikkoja huolestuttivat paikalliset ympäristötuhot ja kivihiilen ilmastovaikutus.

Viime metreillä hanketta yritti vielä viivyttää ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg Twitterissä.

Toinen energiakriisistä hyötynyt intialainen on oligarkki Mukesh Ambani, joka menetti Aasian rikkaimman miehen tittelin Adanille.

Ambanin isän perustama Reliance-konserni on Intian suurin julkinen pörssiyhtiö.

Liikevaihdosta valtaosa koostuu öljynjalostuksesta. Yhtiö omistaa Intiassa maailman ylivoimaisesti suurimman öljynjalostamon.

Siten geopoliittinen myllerrys avasi Ambanille herkullisen tilanteen.

Lännen Venäjä-sanktioiden kasaantuessa Uralilta pumpattu raakaöljy on virrannut enenivissä määrin Intiaan.

Ambanin jättijalostamot ovat hankkineet öljytynnyreitä Venäjältä raportoidusti tuntuvaan alennushintaan. Jalostetut öljytuotteet, kuten diesel, on sitten rahdattu muun muassa Venäjä-sanktioita asettaneen Euroopan tarpeisiin.

Kolmannes Intian tuontiöljystä tulee nykyisin Venäjältä, ja Eurooppaan tuoduista intialaisista öljyjalosteista valtaosan valmistaa Reliance.

Mukesh Ambani on Intian tunnetuin liikemies, jonka Mumbain-koti, 27-kerroksinen tornitalo, on maailman kalleimpia yksityisasuntoja.

Kuvio on ollut niin tuottoisa, että Ambanin jalostamot peruivat Al-Jazeeran mukaan keväälle suunnitellun huoltoseisokin, jotta jalostusta voitiin jatkaa suotuisassa markkinatilanteessa.

Ambanin yhtiö nautti leveistä katteista, ja teki vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhden yhtiön historian suurimmista liikevoitoista.

Heinäkuun alussa Intian viranomaiset saivat tarpeekseen öljynjalostajien liiasta vienti-innosta, ja suojasivat kotimaista tarjontaa vientiverolla.

Reliancen osakekurssi painui, ja Ambanin omaisuuspotista pyyhkiytyi pois hetkellisesti miljardeja. Elokuun alussa laskennallinen omaisuus nousi noin 3 miljardia dollaria plussalle.

Vuoden helpoimmat miljardit on siis tehty fossiilienergialla ja Euroopan kustannuksella.

Se on synkkä uutinen niille, jotka haaveilivat vihreän siirtymän jylläävän 2020-luvulla.

Myös Intian energiaporhoille tilanne on sikäli kaksijakoinen, että sekä Adani että Ambani ovat investoineet näyttävästi miljardiluokan uusiutuviin energiahankkeisiin.

Molemmat tukevat Intian tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2070. Reliance pyrkii hiilineutraaliuteen jo vuoteen 2035 mennessä.

Adani-konserni taas on esitellyt yhteensä 70 miljardin dollarin jätti-investointeja, joilla yhtiö loikkaisi maailman johtavaksi uusiutuvan energian tuottajaksi. Se toteutetaan megaluokan aurinkovoimaloilla ja satsauksilla vetyenergiaan.

Samalla investointi hiilikaivostoimintaan jatkuu. Tänä vuonna Adani-konserni on varmistanut Intiassa kaksi uutta hiilikaivoshanketta.

Bloombergin mukaan todennäköistä on, että myös Carmichaelin kaivosta laajennetaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita