Inderesillä edessä ”happotesti”– analyysiyhtiö toipui karmeasta alkuvuodesta

Analyysiyhtiö Inderes piristyi vuoden toisella neljänneksellä. Loppuvuosi näyttää, ovatko tavoitteet laskumarkkinaan liian kunnianhimoiset.

Inderes sai korjattua puolivuosikatsaukseensa heikosti kulunutta alkuvuotta.

2.8. 14:36

Analyysiyhtiö Inderes julkaisi tiistaina tammi−kesäkuun 2022 puolivuotiskatsauksen.

Liikevaihto kasvoi viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta 13,4 prosenttia 6,6 miljoonaan euroon. Kannattavuus taas heikkeni. Liikevoiton osuus liikevaihdosta (ebita-prosentti) laski 6,7 prosenttiin.

Inderesin alkuvuosi on sujunut tavoitteisiin nähden alavireisesti. Ensimmäisellä neljännekselle pörssitulokkaan kasvu hyytyi ja kannattavuus painui alas.

Toisella neljänneksellä liikevaihto palasi kasvu-uralle, mutta kannattavuutta painavat vielä investoinnit ulkomaille.

Inderesin kuluvan tilikauden tavoite on markkinatunnelmiin nähden kunnianhimoinen.

Toimiala on herkkä suhdannemuutoksille. Inderes tekee erityisen hyvää tuottoa tarjoamillaan listautumispalveluilla, kuten listautumisanalyyseilla. Viime vuonna Helsingin pörssiin listautui ennätykselliset 29 yhtiötä, mutta nyt huuma on laantunut.

Yhtiön tavoite tälle vuodelle on silti reipas kannattava kasvu. Tilikauden liikevaihdon kasvuprosentin ja kannattavuuden suhteessa liikevaihtoon tulisi olla yhteenlaskettuna lukema välillä 30-50.

Alkuvuoden osalta yhtiö jää tavoitteistaan selvästi. Loppuvuosi näyttää, onko tähtäin taloussuhdanteeseen nähden liian korkealla.

Toimitusjohtaja Mikael Rautanen kuvaa vuotta yhtiön “happotestiksi”.

”Olemme alusta asti rakentaneet bisnesmallia, joka menisi eteenpäin sykleistä huolimatta. Tavoitteisiin pitää siis päästä myös heikommassa markkinassa”, Rautanen sanoo HS:lle.

”Viime vuosina se oli helppoa, kun markkinalta tuli iso myötätuuli.”

Inderesin vuosi 2021 sujui fantastisesti. Pörssin listautumishuuma siivitti liikevaihdon 11,8 miljoonaan euroon ja 2 miljoonan euron liikevoittoon.

Karkeasti sanoen puolet Inderesin liikevaihdosta on ollut jatkuvaa liikevaihtoa, siis pörssiyhtiöiden kanssa tehtyjä asiakassopimuksia, ja puolet kertaluontoista projektiliikevaihtoa. Yhtiö on laajentunut myös sijoittajaviestinnän palveluihin, tapahtumiin ja sisällöntuotantoon.

Jatkuva sopimuskanta on jatkanut kasvuaan. Sen sijaan Inderesin projektiliikevaihto sakkasi pahasti alkuvuonna. Listautumisia ei ollut viime vuoden malliin ja tapahtumatuotanto hyytyi.

Rautasen mukaan projektimyynnissä piilee loppuvuoden suuri epävarmuus. Tavallisesti pörssin kausiluonteisuus on tietänyt Inderesille kannattavaa loppuvuotta. Sijoittajaviestintäpalveluiden kysyntä kasvaa ja yhtiöpäiviä järjestetään.

”Jos projektiliikevaihdossa ei onnistuta loppuvuonna, niin tavoitteista jäädään. Se tarkoittaisi isompaa muutosta markkinoilla, tai omaa möhlintää”, Rautanen sanoo.

“Ei se ole katastrofi, jos tavoiteluvuista jäädään. Jatketaan tasaista marssia. Pitkän aikavälin strategia etenee.”

Inderes listautui viime lokakuussa Helsingin pörssin First North -listalle. Osakeannilla kerättiin noin 5,7 miljoonan euron varat kasvuhankkeita varten.

Inderesin arvostuskertoimet ovat korkeita, ja markkina-arvoon on leivottu odotus Pohjoismaihin laajentumisen tuomasta kasvusta. Keväällä yhtiö perusti tytäryhtiön Ruotsiin. Digipalvelu on tarkoitus julkaista tänä vuonna myös Tanskassa ja Norjassa.

Yhtiö arvioi Ruotsin investointien olevan vuonna 2022 yli miljoona euroa, joka osaltaan rasittaa kannattavuutta, vaikka koko summa ei näy vielä taseessa.

”Pitää muistuttaa, että ensi vuotta ja sitä seuraavaa tässä jo rakennetaan”, Rautanen sanoo.

”Pörssiyhtiönä toiminen on meillekin uusi ympäristö. Ei meillä ennen katsottu vuosineljänneksiä, vaan koko vuotta.”

Ruotsin markkinoilla ei ole Inderesin tapaista markkinaa dominoivaa analyysiyhtiötä. Kilpailu asiakkuuksista käydään pitkälti pankkeja vastaan. Ruotsin tytäryhtiö sai keväällä ensimmäisen sopimusasiakkuutensa.

”Se helpottaa seuraavien voittamista. Kun on saatu referenssejä, niin myyntityö helpottuu”, Rautanen sanoo.

Inderesin kasvua on tuntuvimmin jarruttanut virtuaalitapahtumaliiketoiminnan hiljentyminen.

Virtuaalitapahtumia tuottavan Flik-tytäryhtiön liikevaihto on laskenut. Asiakkaita ei enää tule pörssiyhtiöiden ulkopuolelta kuten pandemiassa. Toiminnan kannattavuus saatiin Inderesin mukaan keväällä “tyydyttävälle” tasolle.

Rautasen mukaan odotus on, että tytäryhtiö löytää yhä liikevaihtoa pörssin ulkopuolelta.

”Asiakkuuksia on lähdetty voittamaan takaisin. Näyttää siltä, että päästään takaisin suunnitellulle uralle.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita