Annika Saarikon esitys tekee monista lapsista entistä varakkaampia

Valtio antaa hyvätuloisten lapsille kymmenientuhansien eurojen lahjan. Joku voisi kuiskata poliitikkojen korvaan turvasanan eriarvoistuminen, kirjoittaa HS Vision toimittaja Emil Elo.

4.8. 13:20 | Päivitetty 4.8. 14:48

Miljoonien ihmisten yhteiskuntaan mahtuu kaikenlaista kohtaloa ja polkua. Suomalaisen yhteiskunnan erityispiirre on, että se yrittää ottaa kaikki mukaan jakamalla myös niille, jotka eivät välttämättä paljoa tarvitsisi.

Se on ollut valtionhallinnon tulokulmasta ihan toimiva suunnitelma, minkä huomaa muun muassa meitä ympäröivässä yhteiskuntarauhassa ja suomalaisten veronmaksuhalukkuutta mittaavissa tutkimuksissa.

Tosin kun laskee Suomen valtion viime vuosikymmenien menoja ja tuloja yhteen, niin voi kyseenalaista, kauanko tällaiseen malliin on varaa.

Ainakin valtiovarainministeri Annika Saarikon mielestä varaa on, koska nyt kaikille suomalaisille lapsiperheille ollaan jakamassa ylimääräistä lapsilisää. Inflaatio laukkaa korkeimmillaan noin 40 vuoteen, ja monet suomalaiset tarvitsevat apua kärvistellessään ostovoimansa kanssa.

Monet, eivät kaikki.

Mikäli inflaatio laukkaa lähitulevaisuudessa tätä vauhtia, niin 40 000 eurolla ei 18 vuoden päästä tee juurikaan mitään muuta kuin maksaa yhden kuukauden sähkölaskun.

En taida tuntea yhtään kauppakorkeakoulun, lääketieteellisen tai oikeustieteellisen käynyttä ihmistä, joka käy töissä, mutta ei sijoita kuukausittain Kelasta annettavaa lapsilisää. Heillä tulot ovat tasapainossa kulutuksen kanssa, eikä kerran kuussa tilille ilmestyvä satanen tarkoita taloudelliselle toimeliaisuudelle mitään.

Kyseessä on yleensä myös suora jatkumo opiskeluaikojen toiminnalle, missä valtion takaamat opintolainat sijoitettiin ja tätä kautta saatiin baari-iltoihin hassuttelurahaa.

Jos ilmaisen rahan saaminen on mahdollista, niin ihminen yleensä mahdollisuutensa käyttää. Toki kyse on pitkälti lähtökohdista, kotikasvatuksesta ja omasta kiinnostuksesta, missä mahdollisuuksia edes havaitsee.

Kuten hyvätuloisille helsinkiläisille Hitas-järjestelmä oli erinomainen mahdollisuus ansaita tekemättä mitään, niin kaikille hyvätuloisille suomalaisille lapsilisä on samanlainen erinomainen mahdollisuus.

Voi tilannetta toki ajatella myös suomalaisen yhteiskuntamallin voittona.

Noin 95 euron kuukausittainen tuki muuttuu indeksiin sijoitettuna noin 40 000 euron 18-vuotislahjaksi, jos tuotto-odotuksena käytetään maltillista seitsemää prosenttia. Tällöin säästettynä olisi noin 20 000 euroa, kun toinen mokoma olisi puhdasta tuottoa.

Vuodesta 1957 Wall Streetin S&P 500 -indeksi on keskimäärin tuottanut vuosittain noin 10,5 prosenttia, joten on täysin mahdollista, että potti voi olla vieläkin suurempi.

Mikäli inflaatio laukkaa lähitulevaisuudessa tätä vauhtia, niin 40 000 eurolla ei 18 vuoden päästä tee juurikaan mitään muuta kuin maksaa yhden kuukauden sähkölaskun.

Mutta on se silti noin 40 000 yksikköä enemmän kuin niillä lapsilla, joiden vanhemmat käyttivät lapsilisänsä ruokaan, vaatteisiin ja muihin asioihin, joihin lisät on tarkoitettu.

Joku voisi kuiskata tähän väliin poliitikkojen turvasanan eriarvoistuminen.

Yhteiskunnan näkökulmasta valtion hyvätuloisten lapsille antama kymmenientuhansien eurojen lahja voi synnyttää kaikenlaisia ajatuksia. Reilua? Ei välttämättä. Mahdollista? Ehdottomasti. Kenen vika? Jaa-a, ehkä valtion?

Onko nykyinen tapa järkevin mahdollinen jakaa lapsilisää? En tiedä. Itse jyvittäisin rahan niille, jotka sitä tarvitsevat, mutta on silläkin arvo, että kaikki saavat yhteiskunnalta etuuksia.

Kun hyvätuloinen saa kuukausittain lapsilisän, niin hänelle konkretisoituu, miksi veroja maksetaan. Ehkä sillä on vaikutuksia jokaisen veronmaksuhalukkuuteen, vaikea sanoa. Lisäksi jyvittäminen on puheissa helppoa, mutta käytännössä hyvin vaikeaa.

Voi tilannetta toki ajatella myös suomalaisen yhteiskuntamallin voittona.

Että tässä pohjoismaisessakin mittakaavassa hyvin pääomaköyhässä valtiossa moni täysi-ikäinen saa edes jonkinlaisen pesämunan, minkä pohja on luotu nimenomaan lapsilisillä. Sympaattista!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita