Fortumin Uniper-valtaus näyttää päättyvän aivan kuten se alkoikin: Medialle vuodetaan tietoa, ja Fortumin neuvotteluasema murenee

Kun Fortum aloitti Uniperin valtauksen viisi vuotta sitten, joku vuoti tiedot neuvotteluista ennen aikojaan markkinoille. Se sekoitti Fortumin pelikirjan. Nyt Fortum haluaa eroon katastrofiksi osoittautuneesta Uniperista, ja vuodot uhkaavat jälleen, kirjoittaa HS Vision toimittaja Alex af Heurlin.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo ja Uniperin toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach.

16.9. 10:41

Saksa nostaa kaasun kuluttajahintoja vasta lokakuun lopulla, kertoi uutistoimisto Reuters torstaina. Aiemmin kesällä Saksa lupasi, että kaasun kuluttajahinnat nousevat jo lokakuun alusta alkaen.

Tämä medialle vuodettu uutinen voi kuulostaa tekniseltä yksityiskohdalta, mutta sillä on merkittävä vaikutus Suomen valtion 51-prosenttisesti omistamaan Fortumiin. Fortum neuvottelee parhaillaan tytäryhtiönsä Uniperin kohtalosta Saksan valtion kanssa.

Uniper on ajautunut kriisiin sen jälkeen, kun Venäjä ensin vähensi ja sitten lopetti kokonaan kaasun viennin Saksaan. Tällä hetkellä Uniper ostaa markkinoilta hyvin kallista kaasua mutta myy sen aikoja sitten sovituilla matalilla hinnoilla kuluttajille.

Kalliilla ostaminen ja halvalla myyminen on onneton bisnesmalli. Analyytikkoarvioiden mukaan Uniper tekee tällä hetkellä noin 130 miljoonan euron tappiot päivittäin. Jos ja kun Saksa lykkää kaasun hintojen nostoa kuukaudella, tarkoittaa se Uniperille karkeasti 3,5 miljardin euron lisätappioita syksyn aikana.

Miksi Saksa haluaa lisätä entisestään Uniperin tappioita?

Medialle vuodetut tiedot ovat tyypillinen ase yritysneuvotteluissa silloin, kun panokset ovat tarpeeksi isot.

Saksan näkökulmasta tilanne on varsin yksinkertainen:

Fortum ei halua laittaa enää enempää rahaa Uniperiin. Mitä enemmän Uniper tekee tappiota, sitä enemmän tarvitaan Saksan valtion rahoitusta ja sitä heikommaksi käy nykyisen pääomistajan Fortumin ote yhtiöstä. Kaasun kohonneet hinnat on myös poliittisesti helpompi laittaa kaasuyhtiön kuin kansalaisten piikkiin.

Neuvotteluista vuodettiin torstaina toinenkin tieto. Bloombergin mukaan Saksan valtio suunnittelee kansallistavansa Uniperin ja kaksi muuta kaasuyhtiötä. Fortum saisi Uniperin osakkeista ”nimellisen” korvauksen.

Neuvottelut ovat siis loppusuoralla, ja joku Saksassa yrittää vaikuttaa neuvotteluasetelmiin vuotamalla tietoja julkisuuteen. Uniperin osakekurssi on laskenut 40 prosenttia heinäkuun diilin jälkeen.

Tilanne on Fortumille kiusallisen tuttu.

Kun Fortum neuvotteli ensimmäisten Uniper-osakkeiden ostosta syksyllä 2017, tieto neuvotteluista vuodettiin markkinoille. Vuodon seurauksena Fortumin oli pakko tehdä Uniperista virallinen ostotarjous ennen aikojaan. HS:n uutinen viiden vuoden takaa on mielenkiintoinen:

Ostosuunnitelmien etenemistapa on Fortumille itselleenkin harmillinen myös siksi, ettei yhtiö pääse tutkimaan ostokohteensa papereita niin kuin yrityskaupoissa yleensä pyritään tekemään. Fortum joutuu siis ostamaan hyvin ison sian melkeinpä säkissä.

Kun yrityskaupoista päästään neuvottelemaan yrityksen johdon kanssa, sopimuksiin liitetään yleensä ehto, että ostaja saa tehdä ostokohteessa niin sanotun due diligence -tarkastuksen eli käytännössä tutkia ostokohteen kirjanpidon. Jos sieltä löytyisi yllätyksiä, kaupat voitaisiin ainakin teoriassa purkaa.

Fortumin talousjohtajan Markus Rauramon mukaan Uniperin kohdalla due diligencen puutteen ei katsottu olevan liian suuri ongelma.

”Uniper listattiin pörssiin vain noin vuosi sitten ja silloin siitä on tehty varsin yksityiskohtainen listalleottoesite. Siihen joudumme nyt luottamaan”, Rauramo sanoo. (HS 27.9.2017)

Markus Rauramo on noussut sittemmin talousjohtajasta toimitusjohtajaksi.

Olisiko Fortum huomannut Uniperin perusteellisessa läpivalaisussa esimerkiksi sen, että Uniper ei pysty purkamaan kaasun myyntisopimuksiaan vaan on kriisitilanteessa Saksan viranomaisten armoilla? Tai sen, että Uniperin treidauksen riskienhallinta jättää toivomisen varaa?

Ja miten kalliiksi käyvät vuodot tämän viikon neuvotteluista?

Itku ei auta markkinoilla. Medialle vuodetut tiedot ovat tyypillinen ase yritysneuvotteluissa silloin, kun panokset ovat tarpeeksi isot.

Fortum on käyttänyt Uniperin osakkeiden ostoon noin seitsemän miljardia euroa. Tuon rahan voi kirjata henkisesti jo nolliin. Lisäksi Fortum antoi tammikuussa Uniperille neljä miljardia euroa lainaa ja neljä miljardia euroa takauksia. Lähipäivinä selviää, saako Fortum niitäkään takaisin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita