Laskumarkkinan supersankarit

Aktiivisten rahastojen kuuluisi laskumarkkinassa päihittää arkkivihollisensa indeksirahastot. Suomen rahastosankareille alkuvuosi on ollut hankala, kirjoittaa HS Vision toimittaja Joakim Westrén-Doll.

Aktiivisilla osakerahastoilla on tänä vuonna näytön paikka.

23.9. 11:48

Alkuvuosi 2022 on ollut aktiivisille osakerahastoille erikoisen hyvä. Vuoden ensimmäisellä puolikkaalla liki puolet Yhdysvaltain pörssin suuryrityksiä poimivista rahastoista päihitti S&P 500 -indeksin.

Se on salkunhoitajille harvinaista herkkua – viime vuonna samoista rahastoista neljä viidestä hävisi vertailuindeksille. Ei hyvä yhtälö sijoittajalle, jos samalla tuottoja pitää höylätä rahaston juokseviin kuluihin.

Nyt tilanne on eri: kun markkinoilla rytisee, osakkeita poimivien rahastojen kuuluu kiitää ilman halki kuin lintu tai lentokone. Muuten niiden olemassaolossa ei ole järkeä.

Vuonna 2009 Yhdysvalloissa nähtiin aktiivisten osakerahastojen viimeisin lihava vuosi, kun eri sektorit virkosivat finanssikriisistä hyvin vaihtelevasti. Tänäkin vuonna markkinaliikkeet ovat olleet hajanaisia, mikä on avannut tuottopaikkoja.

Sikäli osakkeita poimivat rahastonhoitajat ovat markkinoiden supersankareita: he tietävät, miten kaoottisissa oloissa tulee toimia.

Suomen rahastokentän huomionarvoisin tulokas lienee United Bankersin erikoissijoitusrahasto Thales Argo, joka etsii markkinoilta tulevaisuuden markkinajohtajia. Siis sitä kourallista maailman kaikista yhtiöistä, joka lopulta tekee kaikesta ylituotosta noin puolet.

Rahaston analyytikkona toimii tarunhohtoinen Ernst Grönblom, osakepoiminnan Teräsmies, joka hoiti ennen Suomen menestyneintä aktiivista osakerahastoa. Grönblomin yhdysvaltalaisiin teknologiajätteihin kuten Amazoniin painottunut salkku teki jopa maailman parasta tuottoa omassa sarjassaan.

Nyt luotto teknovetureihin näyttää painaneen keskitettyä salkkua rankasti. Rahasto on vuoden alusta 37,15 prosenttia pakkasella.

Se on Suomen rahastojen liki huonoin suoritus, ottamatta lukuun pienyhtiöihin tai Itä-Eurooppaan keskittyviä rahastoja.

Sattumoisin vielä surkeammin on mennyt juuri Grönblomin aiemmin hoitamalla Helsinki Capital Partnersin Focus-rahastolla (vuoden alusta 43,65 prosenttia miinuksella).

Teräsmies nojaa siis köysiin ja Krypton-kotiplaneetta on ilmiliekeissä.

Myös HCP Focusia näyttää rokottaneen teknosektorin alakulo. Salkusta löytyvät vuoden mittaan rajusti laskeneet Meta sekä verkkokaupan Shopify ja Etsy.

Rahastomaailmassa operoi nykyisin tunnettuudessaan Grönblomin veroinen sijoittajahahmo: ex-pokeriammattilainen Jens Kyllönen.

Kyllösen ja Arimatti Alhangon –  Suomen sijoitusskenen Batman ja Robin –  sijoitusstrategiaan perustuva Coeus Invest Grit teki ensiostonsa tammikuussa. Rahasto etsii ”selvästi markkinoita parempaa” tuottoa poimimalla salkkuun Pohjoismaiden pörssien pieniä ja keskisuuria helmiä.

Kolme suurinta omistusta olivat alkuun ohjelmistofirma QT Group, käytettyjen autojen Kamux ja it-alan ”käänneyhtiö” Tecnotree. Kaikkien osake on vuoden mittaan laskenut reippaasti.

Lepakkoluolassa ei siis alkuvuonna saatu selvää niskalenkkiä indeksistä. Rahasto oli tammi–kesäkuussa miinuksella 18,90 prosenttia, kun Helsingin pörssin cap-tuottoindeksi suli tammi–kesäkuussa 17,7 prosenttia. Tosin OMXH-yleisindeksi laski yli 20 prosenttia.

Sittemmin rahasto on kevennellyt teknosektorin omistuksiaan ja satsasi esimerkiksi pankkisektoriin. Sekä rahasto että Kyllönen itse omistivat elokuun lopussa runsaasti Oma Säästöpankkia.

Siitä ei toki ole pelkoa, etteikö viittasankariemme pääkoppa kestäisi höykytystä. Tuottoa on tarkoitus tehdä pitkällä aikavälillä.

Sekä Grönblomin että Kyllösen rahastot laskettiin vesille kuuman nousukauden terapia-altaaseen.

Myöhemmät raha- ja maailmanpoliittiset käänteet tekivät ajoituksesta sanalla sanoen haastavan. Indeksikamppailun lopputulos ratkeaa seuraavassa numerossa.

Mitä kuolevainen voi ottaa tästä opiksi? Rahastoille on ollut yhteistä keskittyminen 10–15 yhtiöön, tiukalla teknopainotuksella.

Reilu hajauttaminen siis kannattanee, jos et ole supersankari.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita